Vágólapra másolva!
Kékesi Márton a magyar alpesi sízés eddigi legjobb eredményét elérve megnyerte az ifjúsági világbajnokság 17 éven aluliak kategóriájának szlalomversenyét, lesiklásban pedig második lett. A 16 éves miskolci gimnazista Japánban tanult meg háromévesen síelni, és hisz abban, hogy egy magyar sportoló is elérhet jó eredményt a téli olimpián, az ő célja a legjobb tizenötbe kerülés. Van véleménye Tina Maze alsóneműbotrányáról is, a szlovén világbajnoknő ráadásul személyesen véleményezte a magyar reménység sítudását.

A magyar alpesi sízés eddigi legnagyobb sikerét érte el Kékesi Márton, aki megnyerte az olaszországi Roccarasóban rendezett ifjúsági világbajnokság I-es kategóriájú, 1995 után születettek számára kiírt szlalomversenyét.

A 16 éves miskolci gimnazistának gyerekkorában nem kellett sokáig gondolkodnia azon, hogy mit sportoljon, hiszen már a nagyapja is síelő volt, az apja pedig jelenleg is az edzőjeként dolgozik. Dr. Kékesi Tamás társadalmi munkában a bánkúti síszakosztály elnöke - főállásban egyetemi professzor és kohómérnök -, 13 éve pedig kutatói ösztöndíjat nyert Japánba, ahol hároméves fia lábára rögtön sílécet csatolt.

"Két évig éltünk Japánban, ahol már totyogóként szembenézhettem a meredek pályákkal, és miután hazajöttünk Miskolcra, Bánkúton folytattam a síelést. Japánul már tudtam valamennyire, magyarul még nem, így síelni hamarabb megtanultam, mint az anyanyelvemen. Hétéves koromtól versenyeken is indultam, jórészt Szlovákiában. 12-13 évesen már válogatott voltam, kijutottam Ausztriába az első junior téli olimpiára, ahol szlalomban és óriás-műlesiklásban is 21. lettem. Ez már jó eredmény volt, de most az ifjúsági vb még jobban sikerült" - foglalta össze néhány mondatban eddigi síelő múltját az [origo]-nak Kékesi Márton.

Az olaszországi ifjúsági vb-n a 15-20 év közöttiek indulhattak, és külön díjazták a 15-17 év közöttieket a junior I-es korosztályban, Kékesi ebben szerzett egy első és egy második helyet, annyi szépséghibával, hogy érmet nem kapott, csak egy diplomát és egy porcelán virágcsokrot. "Első nap a lesiklásban másodikként végeztem egy meredek, ijesztő pályán, majd a kedvenc számomban, szlalomban én lettem a kategória legjobbja" - emlékezett vissza a múlt hétre.

A pálya kilyukadt, mégis jól tudtam menni

Pedig nem volt könnyű dolga volt, hiszen a 143 induló közül a 120-as rajtszámot kapta, és mire sorra került, a pálya állapota nagyon sokat romlott, és az időjárás sem kedvezett. "Kicsit meleg volt, amíg lement a 119 versenyző, a pálya igencsak kádas lett, kilyukadt, mégis jól tudtam menni, mert Bánkúton is hasonló minőségű havon szoktam gyakorolni" - mondta a síző, aki ebben az évben részt vett egy nemzetközi síprogramban, három hónapot Olaszországban készülhetett egy olasz edző irányításával.

A vb-címre annyira nem számított, hogy kabaláját, a piros-fehér-zöld színű sapkát is elfelejtette magával vinni, így anélkül kellett pózolnia a verseny után a dobogón. "Ez életem legnagyobb teljesítménye, de nemcsak jó eredménynek, hanem biztatásnak és útmutatásnak is tartom, hogy még ennél is jobb lehetek."

Ezt látja Kékesi szlalomverseny közben:


Az egész mezőnyt figyelembe véve szlalomban 38. lett, amit szintén szép eredménynek tart, főképp, hogy négy évvel idősebbek ellen is versenyzett. "Jól tudom, még van hová fejlődnöm ahhoz, hogy álmomat valóra váltva kijussak a szocsi téli olimpiára", magyarázta Kékesi, aki a felnőttmezőnyt is figyelembe véve most még csak a második-harmadik legjobbnak tartja magát, de a kvótához a legjobbnak kell lennie 2014-re, hiszen várhatóan csak egy magyar férfi versenyző indulhat alpesi síben az olimpián.

Úgy véli, a tavalyi, svájci ifjúsági világbajnokság körítése és rendezése messze felülmúlta az ideit, de ez nem rontja el az örömét. "Az összes nagy ellenfelem itt volt, és annyiban szerencsés is voltam, hogy többen kiestek, mert tényleg nagyon nehéz volt lavírozni a kanyargós pályán, de én az előttem lévők hibáiból is próbáltam tanulni. Így is sok nagy ellenfelemet le tudtam győzni" - mesélte.

A szlovén sztár megnézte a lesiklását

Az olimpiai és világbajnok Bode Miller után BodeMarcinak becézett síző szerint nem számít szentségtörésnek kimondani, hogy akár egy magyar is megcélozhatja az olimpiai aranyat. "Semmi sem lehetetlen, hiszen ha Ausztriában készülök, ugyanazt meg tudom tenni, mint a riválisok. De már az fantasztikus lenne, ha a legjobb 30-ba kerülnék egyszer a téli olimpián, szerintem ott még sohasem volt magyar. De az első 15-be jutni még jobb lenne, ha nem Szocsiban, akkor utána. "

Ez is a céljai közé tartozik, de élete álma, hogy ha meghallják a nevét, akkor mindenki tudja, hogy a legjobb sízők közé tartozik a világon.

Forrás: Bujtás Gyula
Lesiklásban második lett

Millerrel már találkozott, de nem tudott beszélni vele, mert "nagyon sok rajongója van". Sokkal közvetlenebb volt a szlovénok világbajnoknője, Tina Maze, akit januárban azzal vádoltak svájci riválisai, hogy szabálytalan alsóneműjének köszönheti a sikereit. Azt mondták, gumiból készült alsóneműt visel, amely kevésbé ereszti át a levegőt, így kisebb a légellenállása, és gyorsabban csúszik a lejtőn.

"Úgy hallottam, neki átment a lesiklóruháján a levegő, a melltartóján viszont nem" - avatott be a sportág női szakágának a műhelytitkaiba Kékesi, aki találkozásukkor megkérte Tina Mazét, hogy nézze meg a lesiklását. "Szívesen segített, és miután leértem, azt mondta, hogy egész jól csinálom."

Nagyon megijedtem, hogy leérek-e

Az alpesi síelésből Kékesi szerint meg lehet élni, de ahhoz nagyon profi szinten kell versenyezni, a kiadások ráadásul milliókra rúgnak. Aki Világkupákon indul, az folyamatosan bevételhez juthat, de ez a magyaroknak nemigen adatik meg (a kivétel a Vk-pontot is szerzett Miklós Edit, akit Kékesi követendő példának tart). Tizenhat évesen az a terve, hogy két év múlva felvételt nyerjen a Testnevelési Egyetemre, és ha nem versenyzőként, legalább edzőként sikeres legyen a sportban, mert szívesen irányítana egy versenycsapatot.

A vb-n óriás-műlesiklásban és Super-G-ben is leoldott a síléce a szlalom előtt, így rossz előjelekkel készült a kedvenc számára. "Nagyon megijedtem, hogy leérek-e, a legnehezebb, hogy meglegyen a jó eredmény és a biztos célba érés is. Ha nem kockáztatok, lehet, hogy nem nyerem meg a vébét. A nehézség maximális volt, a meredek és sok nehéz kanyarral tarkított pályán nem tudott mindenki lemenni" - emlékezett vissza a viadalra, amelyen 42 nemzet 143 indulója közül mindössze 62-en értek célba.

Forrás: Zink Robert
Magyar sapka nélkül a dobogó tetején

Nagy balesete még soha nem volt, emlékezetes esése viszont már igen. "Kanadában, Calgaryban elugrottam egy emelkedőről, kifordultam a levegőben, hátra érkeztem, leesett a bukósisakom, a földre huppantam. Egy erdő szélén a nagy hó állított meg, ezt nem felejtem soha."

Szlalomban 16 másodperccel volt rosszabb, mint az összetett verseny 19 éves finn győztese, és jól tudja, hogyan érheti utol a legjobbakat. "Fejlődnöm kell fizikailag, nagyobbnak kell lennem. Viszont még van három-négy évem, hogy jobb legyek, mint a mostani győztes, több edzéssel elérhetem, megjavíthatom az ő szintjét."

A lesiklás előtt - amelyben az 1995 előtti születettek mezőnyét tekintve második lett - az ugrató miatt félt egy kicsit, mert ez volt az első versenye ebben a számban. "A pálya nagyon meredeken indult, és utána teljes tempóval rávezettek egy ugratóra, ahonnan 40 métert repültünk. De nem volt gond, mert sok extrém sportot űzök, és be szoktam vállalni a dolgokat."

Nagy kedvelője az egykerekű downhillingnek, nyáron teniszezik és windszörfözik. "A tengeren idén megtanultam az érkező hullám után szaltózni, ami elég veszélyes, de azért nagyon vigyázok, nehogy eltörjem valamimet."