Vágólapra másolva!
Azzal, hogy elvették Lance Armstrong hét Tour de France-győzelmét, nem oldódott meg semmilyen probléma a kerékpársportban - vélik a korábbi versenyzőtársak. Scott Mercier szerint a fejétől bűzlik a hal, és Tyler Hamilton is úgy gondolja, a sportág halálát jelentheti, ha a nemzetközi szövetség elnöke a helyén maradhat. Robert Millar azt állítja, mindenki tudott Armstrong doppingolásáról, beleértve a szövetséget is, mégsem tettek ellene semmit. Talán azért, mert a bringás jó kapcsolatot ápolt az amerikai elnökökkel, a vezetők pedig nem akarták, hogy politikai ügy legyen a dologból.

"Ki fogja megállítani ezt a folyamatot? Ki dolgozik ellene? Miért nincs már vége?" - tette fel a kérdéseket John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke. Szerinte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) csak akkor őrzi meg a hitelességét, ha leszámol a múltjával, és azokat, akik a Lance Armstrong-érában vezető pozíciót töltöttek be, eltávolítja.

"Tekintsünk vissza! Nyilvánvaló, hogy a dopping széles körben elterjedt volt. Kinek kellett volna ezt megakadályozni?" - mondta Fahey. Hozzátette: kíváncsi rá, az UCI mit tesz annak érdekében, hogy a Lance Armstrong személyéhez köthető doppingesetek ne ismétlődhessenek meg. Az UCI hétfőn fosztotta meg Armstrongot mind a hét Tour de France-győzelmétől, és örökre eltiltotta a versenyzéstől. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) szerint az amerikai bringás és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Egyetértett John Faheyvel Armstrong korábbi csapattársa, Tyler Hamilton is, aki Floyd Landisszel egyetemben az amerikai ellen vallott a meghallgatáson, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elmeszelték a hétszeres Tour-győztest. "Pat McQuaid elnöknek távoznia kell a kerékpársportból. Legutóbbi megnyilvánulása is csak azt támasztotta alá, hogy inkább ujjal mutogat másokra, ahelyett, hogy felvállalná, ő is hibás a kialakult helyzetben" - utalt a korábbi kerékpáros arra, hogy a nemzetközi szövetség elnöke szarházinak nevezte őt és Landist, mert szerinte hősökként tüntetik fel őket a vallomásaik miatt, miközben ugyanúgy doppingoltak, mint Armstrong.


Forrás: AFP/Gerard Malie
Armstrong és Hamilton, még csapattársként

"McQuaidnek inkább azzal kellene törődnie, hogy a következő generáció számára vonzóvá tegye a kerékpársportot, de amíg nem lép le a színről, addig ez nem fog bekövetkezni, ez pedig a sportág halálát is jelentheti" - mondta Hamilton.

A US Postal korábbi versenyzője, Scott Mercier is azon a véleményen van, mint Hamilton: szerinte is a fejétől bűzlik a hal, és nem elég csak felületesen takarítani, teljes átalakulásra van szükség.

"Ha párhuzamot vonunk az üzleti világgal, ott egy botrány esetén az adott vállalatnál vagy azonnal kirúgják a vezérigazgatót, vagy önként felmond. Sajnálatos, hogy Pat McQuaid nem érzi magát felelősnek a történtekért. Amit ő csinál, az eltusolás, nem problémamegoldás. A profi kerékpározás egy helyben fog toporogni, amíg ő vezeti a nemzetközi szövetséget" - mondta Mercier, aki beszélt arról is, hogy épp a dopping miatt nem lett belőle profi kerékpározó, és szerinte manapság is vannak hozzá hasonlóan tehetséges, de lelkiismeretes fiatalok, akik inkább abbahagyják a sportot, mint hogy beszálljanak a doppingversenybe.

Forrás: AFP/Franck Fife
Pat McQuaid és Alberto Contador

"Pontosan emlékszem arra a napra, amikor 1997-ben behívtak a US Postal orvosi szobájába, ahol Pedro Celaya csapatorvos fogadott, hogy megbeszéljük az edzésprogramomat. Ekkor mutatott nekem néhány pirulát, közölte, hogy ezek szteroidok, de nem kell tőlük félnem. A versenyek alatt nem kell szednem, mert kimutatná a doppingteszt, csak az edzéseken, és olyan erős leszek tőlük, mint egy bika. Akkoriban Dél-Afrikában éltem, hazarepültem, és megkérdeztem a feleségemet, hogy mi a véleménye. Közölte, hogy én döntök, de ő nem szeretné, ha belemennék. Ez jelentette a pályafutásom végét, a dopping miatt nem lettem profi kerékpározó, pedig állítólag nagyon tehetséges voltam."

A skótok korábbi legendás bringása, Robert Millar is Armstrong elmeszelése után állt elő a sztorijával. "Az utolsó Tour de France-omon, 1992-ben már elérhető volt az EPO, már ha a csapatodnak volt elég pénze rá. A mezőny nagy része nem örült ennek, mert onnantól fogva nem az számított, hogy mennyire vagy jó sportoló, vagy mennyire jól tudsz bringázni, hanem hogy mennyire jó az orvosod. Gyakorlatilag vegyi háború vette kezdetét. Hihetetlen volt, hogy mi kiköptük a tüdőnket a hegyeken, más csapatok versenyzői pedig 30 km/h-val mentek fel csukott szájjal, anélkül, hogy lihegtek volna kettőt."

Az Armstrong névnek nincs helye a legendás szakaszon

Lance Armstrong kétszer nyerte meg a kerékpárversenyek egyik legnehezebb szakaszát, a Tour de France Alpe d'Huezen megrendezett királyetapját. A szakaszon összesen 21 kanyar van, és minden kanyarban ki van téve egy emléktábla, amelyen szerepel egy-egy versenyző neve, aki korábban megnyerte ezt az etapot. Armstrongnak eddig két kanyarja is volt, de Isere tartomány polgármestere kérvényezni fogja az illetékes bizottságnál, hogy töröljék le róla az amerikai nevét. "Nincs helye a Tour de France-on egy doppingoló versenyzőnek, inkább maradjon üresen a tábla" - nyilatkozta Jean-Yves Noyrey.

Armstrong legendás szakaszgyőzelme az Alpe d'Huezen 2001-ben:



Millart megkérdezték arról is, szerinte mekkora felelőssége van az UCI-nek a történtekben. "A szövetség tagadta, hogy bármit is tudott volna az Armstrong-féle doppingmódszerekről, de mindenki tudja, aki a kerékpársportban él, hogy ez nem igaz, igenis, nyílt titok volt, mégsem tettek ellene semmit. Talán, mert politikai ügy lett volna belőle. Emlékezhetnek, hogy az amerikai elnökök közül Bill Clinton és George Bush is Armstrong mellett állt, támogatták őt a versenyzésben és a rákellenes harcban is, talán félt az UCI szembemenni az amerikaiakkal" - mondta Millar. Szerinte Pat McQuaid úgy akarja tisztára mosni a sportágat, hogy csak a versenyzőket teszi felelőssé, csakhogy a vezetők is átverték a szurkolókat, a nem doppingoló bringásokat és a szponzorokat is, és örülhetnek, hogy nem halt bele senki a doppingba.

Millar szerint az is érdekes, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) semmire nem kötelezi a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget és annak vezetőit, sőt még ki is áll mellettük, holott nekik is érdekük lenne, hogy megtisztítsák az egyik leginkább doppingérzékeny olimpiai sportágat.

Forrás: AFP
Robert Millar 1984-ben a legjobb hegyimenő lett a Touron

"Nem lenne tisztességes a tiszta versenyzőkkel szemben, ha kivennénk a kerékpározást az olimpiai programból, és ezzel büntetnénk az UCI-t. Inkább támogatjuk a szövetséget a doppingellenes harcban" - áll a NOB közleményében.

Közben a világranglista korábbi vezetője, a Vuelta-győztes Alejandro Valverde megvédte Lance Armstrongot. A spanyol bringás a Marca napilapnak elmondta, Armstrong összes Tour-győzelme jogos volt, és senki nem gondolhatja, hogy nem szenvedett eleget ezekért az eredményekért. Nem érti ugyanakkor azokat a régi versenyzőket, akik most sorra vallanak ellene.

"Miért nem akkor beszéltek, amikor még versenyeztek? Akkor vallanak, amikor már visszavonultak, csak azért, hogy lejárassanak és tönkretegyenek másokat? Szánalmas" - nyilatkozta Valverde, akit korábban szintén eltiltottak két évre, bár nála nem bizonyosodott be, hogy doppingolt. A 2008-as Tour de France egyik szakasza után adott doppingmintáját összehasonlították az Eufemiano Fuentes doppingdoktornál 2006-ban megtalált, a versenyző monogramjával ellátott vértasakban lévő vérrel, és az összevetés alapján egyértelművé vált, a két minta ugyanattól a személytől származik, ezért két évet kapott.

Valverde talán azért is kelt Armstrong védelmére, mert neki köszönheti a négy Tour-szakaszgyőzelméből az elsőt: a spanyol versenyző 2005-ben debütált a francia körversenyen, Armstrong pedig átadta neki a tizedik szakaszon az első helyet a Courchevel hegyen.

Armstrong átadja a szakaszgyőzelmet Valverdének:

Egyetértett Valverdével Samuel Sanchez is: a spanyol kerékpározó szerint igazságtalan volt elvenni Armstrongtól a hét Tour-győzelmet. "Nem érzem jogosnak ezt a mértékű büntetést, ugyanis soha nem produkált pozitív doppingmintát, csak vallomások alapján hozták meg az ítéletet, tárgyi bizonyítékok nem voltak. De kellett valaki, aki elviszi az egész balhét, a hét Tour-győzelem elvétele pedig elég nagyot szólt ahhoz, hogy elvonja a figyelmet a valódi problémákról."

A büntetéssel Miguel Indurain marad az egyetlen kerékpározó a történelemben, aki egymás után öt Tour de France-on diadalmaskodott. A korábbi spanyol bringás is úgy érzi, Armstrong viszi el a balhét egyedül. "A volt csapattársai mind ujjal mutogatnak rá, de csak ő doppingolt volna? Tudjuk, hogy nem, szóval nem értem, miért ő az egyedüli bűnbak. Nem tudom, miért nem fellebbezett még a döntés ellen. Fáradhatatlan harcosnak ismertem meg, ez van a DNS-ébe kódolva, de gondolom, ebbe az egész sztoriba már ő is belefáradt. Viszont a dolgok nem maradhatnak így, valamit lépnie kell."

Armstrong lépett is, a saját hivatalos oldalán az életrajzából kivette azt a részt, hogy hétszer megnyerte a Tourt, és a Twitter-oldaláról is letörölte a bemutatkozásnál ezeket a mondatokat. Ma már csak ennyit olvasni ott: "Nevelem az öt gyerekemet, harcolok a rák ellen, úszom, biciklizem, futok és golfozok, ahol csak lehet."