Vágólapra másolva!
Szilágyi Liliána ezüstérmet szerzett 200 méter pillangón a dubaji junior úszó-világbajnokság második, keddi napján.

Száznyolcvanöt méterig úgy tűnt, igazolódik a papírforma, azaz Szilágyi Liliána – aki egy másodperccel jobb nevezési idővel érkezett a vb-re, mint vetélytársai – megnyeri a versenyt.

Csakhogy a vége felé az amerikai Kathryn McLaughlin nagyon beleerősített, Szilágyi pedig láthatóan nem konstatálta, hogy valaki érkezik mellette a hármason – a végén kissé elkerekedett szemmel nézte a nagy eredményjelzőt („Most mi van?”, tette fel a kérdést), majd kissé bánatosan vette tudomásul, hogy második lett, 2:09.46-tal, csaknem egy teljes másodperccel elmaradva a legjobbjától (2:08.48), amivel kacagva nyert volna az amerikai előtt, aki 2:08.72-vel lett első.

Az eredményhirdetés alkalmával azért már mosolygott a történelmi, első magyar junior vb-érem szerzője. Utána pedig igencsak éretten idézte fel, mi történt a medencében: „Ezt szépen benéztem... Elkapkodtam az elejét, a végét, nem vettem észre, hogy jön az amerikai lány. Ha látom, simán tudok erősíteni, mert szó sem volt arról, hogy elfogytam volna a végére. Sajnos, ehelyett jött a kapkodás, lerövidültek a tempóim, holott nem csak nyerni akartam, de megjavítani a legjobb időmet, amivel egyébként simán győztem volna. Tudom, most azt mondják, hogy nem baj, fiatal vagyok még, de ezt utálom hallani. Ha képes vagyok rá, akkor miért nem most csinálom meg? Mindegy, megfogadtam, hogy a nagypapámnak (az augusztus 18-án elhunyt Gyarmati Dezső) viszek egy aranyérmet, mert ez méltó az emlékéhez. Ha százon, ha ötvenen, de meg fogom szerezni!”

A magyar úszók először szerepelnek junior vb-n, azaz Szilágyié a korosztály első magyar vb-érme. Sztankovics Anna, azután, hogy hétfőn 31.10 másodperccel megdöntötte Kovács Ágnes országos csúcsát 50 méter mellen, a keddi döntőben csaknem egy másodperccel gyengébb időt úszott, s 32.20 másodperccel hatodik lett. Ugyanebben a számban Sebestyén Dalma 32.57-tel nyolcadikként végzett.

A nap harmadik magyar finalistája, Földházi Dávid 200 vegyesen hetedikként ért célba.