Pars Krisztiánból korszakos világklasszis lett

505612779
Hungria's Krisztian Pars competes in the Men's Hammer Throw qualification round during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 14, 2014. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Spiriev Attila szerint évtizedek óta nem volt arra példa, hogy egy magyar atlétikai csapat világversenyen egyéni csúcsok sorát szállítsa, köztük országos rekordokat, mint történt az a vasárnap befejeződött zürichi Európa-bajnokságon. A szakmai igazgató úgy véli, az újból aranyérmes Pars Krisztián korszakos világklasszissá nőtte ki magát.

Az Eb előtt egy érem és további három 1-8. közé kerülés volt a cél. A kalapácsvető Pars Krisztián elsősége mellett Márton Anita bronzérmet nyert súlylökésben, ám rajtuk kívül csak a 110 m gáton negyedik Baji Balázs végzett még a legjobb nyolcban.

"A szereplésünk így a várakozásnak megfelelő, és a közeljövő szempontjából biztató. Ahol nem kerültek a legjobb nyolcba atlétáink, ott ez sokszor nüánszokon múlt. Az edzőink jó munkát végeztek, kitűnően sikerült a formába hozás, amit a sok egyéni csúcs is mutat" - értékelt az MTI-nek a szakmai igazgató.

Pars Krisztián a világ idei legjobbjával, egyéni rekorddal (82,69 m) lett Európa-bajnok, mellette Márton Anita egyszer (19,04 m), Baji Balázs kétszer javított országos csúcsot (13,31 mp, 13,29 mp), de 400 m gáton Koroknai Máté (50,33 mp) és 20 km gyaloglásban Madarász Viktória (1:30:57 ó) is élete legjobbját érte el, többen pedig idei legjobbjukat produkálták.

Forrás: AFP/Franck Fife

Spiriev Attila négy versenyzőt emelt ki külön is: "az olimpiai bajnok Pars Krisztián a korosztályos versenyeket is beszámítva idestova másfél évtizede hozza az eredményeket, 2012-ben végleg beért, mostanra korszakos világklasszissá nőtte ki magát. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, ahogy a Dobó SE-ről is, ahol Németh Pál munkáját fiai, Zsolt és László vitték tovább."

A szakmai igazgató szerint Márton Anitának az áttörést jelentette az Eb: "edzője, Eperjesi László számított ilyen eredményre, de Anitának is el kellett hinnie, hogy képes rá".

Baji Balázs a döntőben csak ezredekkel maradt le az éremről, az előtte végzett francia futót kizárták, mert többször akadályozta a magyar sprintert, így a célba érésnél is. "Minél több nap telik el, annál bosszantóbb, hogy milyen kevésen múlott ifj. Tomhauser István tanítványának a dobogó" - fogalmazott Spiriev Attila, aki szerint meg kell említeni még a csapatból a 37 éves Zsivoczky Attilát. "Azt az erőbedobást és alázatot, amellyel teljesítette a tízpróbát, példaként lehet állítani a fiatalok elé" - hangsúlyozta a szakmai igazgató.