Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko, az ukránok profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoka április 25-én léphet szorítóba az amerikai Bryant Jennings ellen, a New York-i Madison Square Gardenben.

A négy nagy bokszvilágszervezet közül háromnál is a királykategória trónján ülő ifjabbik Klicsko menedzsere úgy fogalmazott, hogy bár még nincs minden papír aláírva, az egyezség már megszületett a címmeccsről.

A 30 éves Jennings eddig 19 meccset vívott profiként, és a mind a 19-et megnyerte, ezek közül tízet KO-val. A 38 éves ukrán óriás a Jenningsszel vívandó mérkőzésen kockára teszi mindhárom övét, és a remélt címvédést követően a negyedik nagy szervezetnél, a WBC-nél (Boksz Világtanács) is világbajnok akar lenni.

Utóbbi célját eddig nem válthatta valóra, mivel a WBC öve korábban bátyja, Vitalij tulajdonában volt, aki azonban időközben visszavonult, s politikai pályára lépve tavaly Kijev főpolgármestere lett.

Ennél fogva viszont a testvérharcot - amelyet édesanyjuknak tett ígéretüknek megfelelően nem vállaltak egymás ellen - felválthatja a WBC friss világbajnoka elleni meccs. A 29 éves amerikai Deontay Wilder az elmúlt hét végén vette el a címet a Vitalij Klicsko örökébe lépett kanadai Bermane Stiverne-től.

Vlagyimir Klicsko legutóbb november 15-én bokszolt tétmeccsen, akkor kiütéssel nyert az addig veretlen bolgár Kubrat Pulev ellen, megvédve címét a Boksz Világszövetségnél (WBA), a Nemzetközi Bokszföderációnál (IBF) és a Boksz Világszervezetnél (WBO) egyaránt. Ezek mellett a kevésbé jelentős IBO - Nemzetközi Bokszszervezet - övét is ő birtokolja.

Pályafutása 66. profi találkozóján a 63. győzelmét szerezte, s ez volt az 53. olyan mérkőzése, amelynek kiütéssel vetett véget. Három veresége közül a legutóbbit több mint tíz éve, 2004 áprilisában szenvedte el, azóta gyakorlatilag megszorítani sem tudták riválisai.

A WBC-t irányító Mauricio Sulaiman még novemberben közölte: lehetőséget biztosítanak Klicskónak, hogy megszerezze az ő szövetségük övét is, ez által a négy nagy világszervezet egyesített világbajnokává válhat.