Vágólapra másolva!
Független szakértők vizsgálják felül a Nemzetközi Tenisz Szövetség és a nagy teniszversenyeket rendező szervezetek korrupcióellenes programját - jelentették be szerdán Melbourne-ben egy sajtótájékoztató keretében, az állítólagos fogadási csalásokról szóló médiajelentésekre reagálva.

A független felülvizsgálati bizottság feladata lesz a 2008-ban indított korrupcióellenes program hatékonyságának elemzése. Egyebek mellett megvizsgálják az átláthatóság szempontjainak érvényesülését a sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) működésében. A vizsgálat vezetésével Adam Lewis brit jogászt bízták meg.

"A cél visszanyerni a sportágba vetett bizalmat" - mondta a férfi versenyeket rendező ATP elnöke, Chris Cernode a sajtótájékoztatón. A bizottság "megvizsgálja a korrupcióellenes program működését és hatékonyságát, majd jelentést tesz az eredményről" - írják az ATP, valamint az ITF, a női versenyeket szervező WTA és a négy Grand Slam verseny - a melbourne-i Australian Open, a párizsi Roland Garros, a wimbledoni tenisztorna és a US Open - szervezőinek közös közleményében.

A teniszt is elérte a bunda Fotó: Bielik István - Origo

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News múlt hétfőn, az ausztrál nyílt bajnokság első napján nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A TIU ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott.