Társoldalunk:

Teniszbírók verték át a világot

2016.02.09. 16:24

Elképesztő csalást leplezett le a Guardian, a brit lap szerint a Nemzetközi Tenisz Szövetség titokban két játékvezetőt is eltiltott, mert elősegítve az online fogadási csalásokat, szándékosan késleltetve adták le a mérkőzések pontjait, hogy legyen idő azokra fogadni.

A Guardian nyomozása szerint a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tavaly két teniszbírót is eltiltott korrupció és fogadási csalás miatt, de ezt megpróbálta titokban tartani.

A kazah Kirill Parfenov, illetve a horvát Denis Pitner a technológiai lehetőséget és a televíziós közvetítések hiányát használta ki, amikor kisebb tornákon 30-60 másodperces késéssel írta be az eredményt a Sportradar rendszerébe, így adva lehetőséget a fogadások megejtésére.

A játékvezető...

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az ITF még 2012-ben írt alá egy ötéves, 70 millió dolláros szerződést a Sportradar céggel. Az együttműködés lényege az volt, hogy a mérkőzések játékvezetőit arra kérték, minden egyes pont után azonnal frissítsék a hivatalos tablet segítségével az eredményt, hogy arról a fogadók a különböző felületeken – online vagy fogadóirodákban - valós időben értesülhessenek.

Amíg nagy tornákon, illetve televízió által közvetített mérkőzéseken nem lehetett elhallgatni az eredményt, addig a nevenincs, képernyőre nem kerülő viadalok esetében ez működött: a bírók csak 30-60 másodperc elteltével frissítették az eredményt, miközben saját kapcsolatban voltak a fogadókkal, és jelezték a valós állást.

... és a tablet

Forrás: Youtube

Kiderült, hogy az örökre eltiltott Parfenov a Facebookon értesítette „ügyfeleit” a történésekről, míg a 12 hónapos felfüggesztéssel sújtott Pitner még ennyire sem ügyelt a biztonságra, ő gyakran saját maga is belépett ilyen fogadási oldalakra.

A Guardian úgy tudja, négy másik játékvezetőt is örökre eltiltott az ITF, az ő bűnük az volt, hogy valóban manipuláltak is mérkőzéseket a profi tenisz legalacsonyabb szintjének számító Future-tornákon, és ezért kenőpénzt is kaptak.