Társoldalunk:

Hosszú Katinkán is múlik a 14 éves tehetség olimpiája

2016.03.21. 09:15

A tavaly tíz év után hozzá visszatért Risztov Évától újabb olimpiai érmet remél, a még csak 14 éves Késely Ajnától pedig egyéni indulóként és váltótagként is szép bemutatkozást vár edzőjük, Turi György. A Kőbánya SC úszóműhelyének 59 éves vezetője elismerte, hogy most már Rióval fekszik és kel. 

"Szerdán lefekvéskor csak annyi jutott az eszembe, hogy egy évvel már megint közelebb kerültem a kerek hatvanadikhoz, és olykor rám férne egy-két kikapcsolódást jelentő nap a hétvégi házamban. Olimpiai évben erről persze csak álmodozni lehet. Sokkal inkább foglalkoztam azzal, hogy másnap a floridai edzőtáborunkban minden betervezett feladatot hiánytalanul végezzenek el a versenyzőim. Rióval kelek és fekszem, engem már elfogott az olimpiai láz"  – nyilatkozta Turi György Floridából a Telekom Sporthír Szolgálatának. 

"Az életem fordulatos eseményei megtanítottak arra, hogy mindig és mindenhol elsősorban a közvetlenül előttem álló feladatokra kell összpontosítanom. Most is azokból igyekszem kihozni a lehető legtöbbet, mindenekelőtt az olimpiából, de a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságot is mérföldköves eseménynek tekintem. 

Risztov Évától érmet vár

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Így is fogom folytatni, ameddig csak bírom, amíg hasznosnak érzem magamat. Kiss László szövetségi kapitány nagy mondását idézve én is azon a véleményen vagyok, hogy az asztaltól felállni is tudni kell. Az a fontos, hogy a váltóbotot egyszer majd legyen kinek átadni" – fogalmazott a tréner. 

A nyolcadik olimpiájára készül

Rajta kívül egyetlen hazai egyesületi edző sem mondhatja el magáról, hogy az 1988-as szöuli nyári játékok óta mindig akadt legalább egy olyan versenyzője, aki éremmel térhetett haza a versenyek versenyéről.

„Már az én mesterhetesem sem akármi, de azt remélem, hogy Risztov Évi, a nyílt vízi versenyek olimpiai címvédője Rióban is a dobogósok közé tudja beverekedni magát. Szándékosan mondom úgy, hogy beverekedésre készül, mert az ő egészen különleges, és a körülményektől nagyon is függő próbatétele a tétversenyeken sokszor nem csak az úszásról szól.” 

Risztov Éva a kazanyi vb-n 10 km-en elért 10. helyével épphogy kijutott az olimpiára

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Turi szerint Rióban maradandó teljesítménnyel rukkolhat ki a még csak 14 éves, négyszeres EYOF-győztes Késely Ajna, aki "alig nőtt ki a földből”, amikor négy éve az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának megakadt a szeme rajta. 

Késely Ajna lehet a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja

Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter

„Ajna az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje. Figyelemre méltó időkre képes a 200, a 400 és a 800 gyorson is, lehetőségei viszont nem kis mértékben függenek attól, hogy Hosszú Katinka melyik olimpiai számokban szeretne rajtolni. Drukkolok Ajnának, hogy sikerüljön bekerülnie a gyorsváltóba, mert a legjobb magyar négyes akár döntős is lehet Rióban” – hangsúlyozta Turi György, akinek a versenyzői közül Pulai Bence és a mellúszó Horváth Dávid is olimpikon lehet Rióban. Előbbi váltóban Eb-bronzéremmel, utóbbi az ifjúsági világbajnokságon kiérdemelt ezüstéremmel büszkélkedhet.