Óriási magyar csata és fájdalmas kiesések az úszó-Eb-n

Jakabos Zsuzsanna
Hungary's Zsuzsanna Jakabos leaves the pool after competing in the heats of the women's 200m butterfly event at the 32nd LEN European swimming championships on August 23, 2014 in Berlin. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Cseh László és Kenderesi Tamás kiváló összecsapását láthatta a közönség 200 méter pillangón a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek szerdai előfutamaiban, végül Cseh 28 századdal győzött. Kapás Boglárka 800 gyorson a legjobb idővel jutott be a csütörtöki fináléba, Jakabos Zsuzsanna nem bánja, hogy 200 vegyesen nem jutott tovább.

Magyar szempontból kiváló hírrel indult a délelőtt, ugyanis kiderült, hogy Verrasztó Evelyn 100 gyorson egy visszalépésnek köszönhetően a szerda esti fináléban érdekelt lesz.

Biczó Bence hiába lett ötödik, kiesett

Cseh, illetve Kenderesi már-már finálészintű időt úszott egymás mellett, hiszen a szám világbajnoka, a kedden 50 méteren ezüstérmes Cseh 1:54.51 perces idővel, míg legfőbb hazai riválisa – aki tavaly az országos bajnokságon le is győzte – élete legjobbját beállítva 1:54.79 perccel csapott célba.

Kenderesi Tamás (jobbra) igencsak megszorította Cseh Lászlót Forrás: MTI/Kovács Anikó

Biczó Bence összesítésben ugyan az ötödik legjobb időt (1:57.50) úszta, de mivel egy nemzetből maximum ketten juthatnak tovább, búcsúzott. Grátz Benjámin 1:58.87-tel 15.-ként fejezte be a versenyt.

Két éve Berlinben ezt a számot a – most harmadik idővel, 1:56.67-tel elődöntős – dán Viktor Bromer nyerte 1:55.29 perces idővel, ennél most Cseh és Kenderesi is jobb időt úszott.

"Ez elég jól ment,

de vitt a lendület. Jó formában vagyok, ez most tényleg egy jó úszás volt így reggel" – idézte Cseh Lászlót a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala.

"Érzésre azt mondanám, hogy egy 1:56-os úszás volt, mert egyáltalán nem érzem magam kifacsartnak. Mondjuk örülök, hogy Laci mellett úsztam, és így egymást nyirbálhattuk végig. Imádom ezt az uszodát, még egyetlen medencében sem éreztem magam ennyire jól, mint itt, talán még az ifiolimpián sem" – mondta Kenderesi Tamás.

Verrasztó megelőzte Jakabost

Női 200 méter vegyesen a címvédő és világbajnok Hosszú Katinka 2:11.55 perces eredménnyel közel egy másodpercet vert rá az összetettben második brit Hannah Miley-ra. Kisebb meglepetésre Verrasztó Evelyn 16 századdal jobb időt (2:13.13 perc) úszott, mint a hétfőn 400 méteren bronzérmes Jakabos Zsuzsanna, ő az ötödik idővel került az elődöntőbe, így este két számban is érdekelt lesz, míg Jakabos a hatodik legjobb eredmény birtokában sem folytathatja. György Réka 2:17.35 perccel a 27. lett.

Jakabos Zsuzsanna nem bánja, hogy ezúttal nem jutott tovább Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Megvan, megvan! A fordulók nem voltak annyira jók, pillangón is lehettem volna gyorsabb, a mellúszás pedig mindig kakukk nálam, de ettől még örülök, bár igazán 200 gyorson akarok szintet úszni majd" – értékelt Verrasztó Evelyn.

"Az úszás rendben volt, és mivel csütörtökön már jön a 200 pillangó, én pedig arra szeretnék koncentrálni,

– mondta a kieséséről Jakabos Zsuzsanna.

Férfi 200 méter mellen a szám olimpiai bajnokának, Gyurta Dánielnek a távollétében Horváth Dávid volt az egyetlen magyar, 2:13.91 perccel a 15. helyen jutott az esti középdöntőbe. "Reggel még sosem úsztam ennyit, ennek örülök, mert nagyon nem szokott menni ilyenkor. Már várom a délutánt, akkor mindig sokkal jobbat tudok kihozni magamból."

A dán Nielsen jobb időt úszott a fáradt Hosszúnál

Női 100 méter háton Hosszú Katinka úgy úszott csak egy hajszállal gyengébb időt (59.38 mp), mint az előfutamok leggyorsabbja (59.26 mp), a dán Mie Ostergaard Nielsen, hogy a 200 méter vegyes után kevesebb mint fél órája volt a regenerálódásra. Burián Kata 1:02.38 perccel a 23., míg a Hosszúhoz hasonlóan "duplázó" György Réka 1:03.53-mal a 35. lett.

Az Iron Lady ma is keményen ment előre Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

"Kétszáz vegyesen ez inkább biztonsági úszás volt, egyáltalán nem adtam ki magamból mindent, száz háton pedig még jobb időt is úsztam, mint gondoltam.

– fogalmazott Hosszú Katinka.

A kedden 200-on olimpiai A-szintet úszó Burián Kata így értékelt: "Reggel még sosem úsztam ennyit, örülök, hogy így sikerült, és hát azt a három kétszáz hátat erősen érzem még."

Bohus elődöntős, Zámbó 38.

Férfi 50 méter háton Bohus Richárd 9. idővel (25.44) került az elődöntőbe, Zámbó Balázs 26.70 másodperccel a 38. helyen zárt, míg Balog Gábor betegség miatt nem indult.

Az előfutamok délelőtti zárásaként 800 méter gyorson Kapás Boglárka 8:27.75 perccel, a legjobb idővel harcolta ki a csütörtöki döntős szereplést, Késely Ajna a 9. (8:38.02 perc), Juhász Adél a 10. (8:38.45 perc), a nyílt vízen 10 kilométeren olimpiai bajnok Risztov Éva pedig a 12. helyen (8:39.81) zárt.

"Ez volt a terv, beállni egy egyenletes tempóra, és megnyerni a futamot. Az úszás is kifejezetten jól esett, a

mert hát ez mégiscsak nyolcszáz, de összességében örülök, hogy mindent sikerült megvalósítani" – mondta Kapás Boglárka.

Kapás Boglárka a legjobb idővel jutott be a döntőbe Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Persze, a betegség kivett belőlem, de nem keresem a kifogásokat. Hosszú idő után ez volt az első medencés világversenyem, picit vissza kell szoknom még, úgyhogy ahhoz képest kifejezetten elégedett vagyok" – nyilatkozta Risztov Éva.

"Kísérletképp másként készültünk erre a versenyre, mint a többire, és megmondom őszintén, most csalódott vagyok, mert ennél jobb időt akartam, sokkal jobbat" – értékelt Juhász Adél.

"Nagyon kemény volt így délelőtt, az utolsó kétszáz különösen fájt" – jegyezte meg Késely Ajna.