Phelps: Egyetlen olyan verseny sem volt, ahol minden ellenfelem tiszta lett volna

Horizontal SWIMMER HEADSHOT FULL-LENGTH SWIMMING POOL ARMS CROSSED
US swimming champion Michael Phelps poses during a photo session at the Molitor swimming pool on February 16, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps az amerikai törvényhozás előtt mondta el véleményét a sportágban uralkodó helyzetről és a szerinte szükséges lépésekről.

A riói olimpia után a valaha volt legeredményesebb sportolóként visszavonuló 23-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps az amerikai képviselőház előtti meghallgatáson mondta ki, ami a szívét nyomta, miszerint:

- utalt a sportban - beleértve az úszást is - a riói olimpiát megelőző doppingügyek magasra csapó hullámaira.

Michael Phelps (b) és Travis Tygart a képviselőházi meghallgatáson Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alex Wong

"Karrierem során számos esetben gondoltam azt, hogy egyes sportolók csalnak, és a gyanúm nemegyszer be is igazolódott.

- mondta az amerikai legenda, aki pályafutása során maga is többször került a doppingvádak kereszttüzébe.

Phelps most az amerikai antidopping-ügynökséggel (USADA) karöltve igyekszik az amerikai törvényhozáson keresztül több pénzt és nagyobb hatalmat biztosítani a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA).

Phelps nézeteit osztja Travis Tygart, az USADA elnöke, aki szerint

hogy az orosz sportolók a felmerült vádak és a nem létező antidoppingprogramjuk ellenére is indulási jogot kaptak. Amikor lehetőség lett volna, a bizonyítékhegyek és a doppingellenes csoport tiltakozása ellenére is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mégis szabad utat adott az orosz sportolóknak."