Nadal tenisztörténelmi győzelmet aratott

tennis Square
Spain's Rafael Nadal holds his trophy during the awarding ceremony following the final tennis match at the Monte-Carlo ATP Masters Series Tournament in Monaco on April 23, 2017 / AFP PHOTO / Yann COATSALIOU
Vágólapra másolva!
Tenisztörténelmi Nadal-diadal lett a Monte-Carlo Rolex Masters vége. A 30 éves spanyol egy nap híján egy éve nyert legutóbb ATP-versenyt, Barcelonában. A honfitárs Albert Ramos-Vinolas legyőzése (6:1, 6:3) a döntőben pályafutása tizedik sikere a hercegség tradicionális tornáján, és ilyen eredménnyel senki nem büszkélkedhet az open érában, ami 1968 óta tart, de 50 versenyt nem nyert eddig egyetlen teniszező sem salakon.

Az idei negyedik döntőjére készült Rafa Nadal vasárnap, Monte-Carlóban, ahol ez már a 11. fináléja volt.

Forrás: AFP/Valery Hache

A négy nagy közül csak ő nem nyert még 2017-ben versenyt, de valószínűleg Novak Djokovic és Andy Murray is elcserélné az idei eddigi eredményeit a spanyoléra. Ahhoz képest, hogy szerdán, az első mérkőzésén nehéz pillanatokat élt át a brit Kyle Edmund ellen,

a folytatásban játszmát sem vesztett.

Ennek megfelelően szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy majd Albert Ramos-Vinolas akadályozza meg a tenisztörténeti győzelemben. Nadal még soha nem vesztett döntőt honfitárs ellen (14:0) és a 29 éves, a világranglistán 24. barcelonai Ramos-Vinolas eddigi két találkozójukon szettet sem tudott fogni.

Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Nem volt ez másképp ezúttal sem: Nadal esélyt sem adott neki, jellemző a fölényére, hogy

az ellenfél egyetlen fogadóelőnyig sem jutott.

A nagy négyes tagjai tehát tovább dominálnak. A 2010-es Monte-Carlo Open óta megrendezett 64 ATP1000-s versenyből 59 az egyikőjük győzelmével zárult. Rafa Nadal most 29-nél tart, csak Novak Djokovic előzi meg eggyel, de tekintettel arra, hogy előbb Madrid, majd Róma jön, és a spanyol egyelőre megállíthatatlannak látszik, nem lenne meglepetés, ha a Roland Garrosig helyet cserélnének ezen a listán a szerbbel.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Philip Rock

„Valóban hihetetlen, hogy tízszer meg tudtam nyerni egy ilyen fontos tornát. mint a Monte-Carlo Rolex Masters. Nehéz elmagyarázni az érzést, minden alkalom más, de mindig különleges a serleget megszerezni – kezdte az interjúszobában Rafa Nadal, majd a szokásos őszinteséggel beszélt az érzéseiről, terveiről. - Sok minden kellett ehhez a sorozathoz, szerencse is.

Ez egy nagyon fontos nap a karrieremben. Elégedett vagyok azzal, ahogy megy a játék, de mindig van lehetőség fejlődni."

Nadal elmondta, hogy szerinte a döntőben nagyon jól szervált, a fonákja egész héten remekül működött, a tenyeres pedig napról napra javult.

"Számomra nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a versenyszellemem minden héten, amikor játszom. A szezon eleje óta nem volt ezzel gond. Az a legfontosabb, hogy boldognak érezzem magam. Ha egészséges vagyok és megvan a kellő versenyszellem, akkor a boldogság is adott" - nyilatkozta Nadal, aki az idei első három döntőt elveszítette, de azt mondta, pozitív érzések maradtak benne, tudta, hogy előbb utóbb meglesz a győzelem.

Hozzátette: a 2017-es szezonra készülve, másfél hónapon át egészséges volt, így a szokásosnál is keményebben tudott edzeni. "Tehát, ha tudsz dolgozni, akkor jobbak az esélyeid a sikerre, amihez persze önbizalom is kell. Gyerekként mindig Monte-Carlóban akartam játszani. Spanyolországban ez egy nagyon fontos állomásnak számít. Itt nyertem aztán először ATP1000-s versenyt és mindig meghatározó szerepe volt a szezonom szempontjából, megalapozta az önbizalmamat Barcelonára, Rómára és a Roland Garrosra.

Senki ne higgye, hogy azért örülök ma, mert a győzelem önbizalmat ad és így növeli az esélyemet a Roland Garroson.

Soha nem úgy tekintettem Monte-Carlóra, Barcelonára, Madridra és Rómára, mint felkészülési állomás Párizsra."

Nadal szerint ezek a versenyek önmagukban is nagyon fontosak a számára. Elmondta, hogy a szezonnak ez a része mindig különleges helyen szerepel a szívében, minden napját élvezi, ünnepelni ugyanakkor ilyenkor nincs idő. Egy jó vacsora a családdal, a barátokkal belefér, de valódi ünneplés időszaka, ha van mit, akkor az mindig Wimbledon után van.

"Akkor néhány hétre el lehet felejteni mindent és teljesen kikapcsolódni Mallorcán. Hétfőn már Barcelonában edzek és élvezem ezt a tempót. Nagyon köszönöm a szervezőknek, hogy rólam nevezték el a centerpályát. Barcelona minden spanyol játékosnak egy elképesztő esemény. Egyébként is mindig különleges egy nagy hagyományú, komoly történelemmel bíró, királyi klubban versenyezni. A pályafutásom alatt gyakran voltak egészségügyi problémáim, sérüléseim, de

Az öregedés nem probléma, ha egészséges vagy" - magyarázta Rafael Nadal, aki egy kérdésre azt válaszolta mosolyogva, hogy a szurkolóihoz hasonlóan persze ő is szeretné tizedszer megnyerni a Roland Garrost.