Társoldalunk:

Világsztár sprinterek a Gyulai István Memorialon

2017.06.01. 13:28

Két volt világcsúcstartó és a címvédő is rajthoz áll 100 méteren július 4-én a székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon.

Az olimpiai és világbajnok Justin Gatlin és Asafa Powell egyformán indult már Közép-Európa legjelentősebb atlétikai viadalán: az amerikai sprinter 2015-ben futotta legjobbját (10.02 mp) itt, míg Powell 2011-ben 9.86-tal versenycsúccsal nyert (Ez volt a második 10 mp-en belüli futás Magyarországon, az elsőt szintén Powell futotta az előfutamban). Powell 9.72-es idejével negyedik az örökranglistán, míg Gatlin minden idők ötödik leggyorsabbjának számít 9.74-gyel.
Spiriev Attila sportigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, amióta létezik a verseny, azóta próbáltak egy ilyen szintű csatát összehozni.
"Usain Bolt után a világ második és harmadik legismertebb atlétájáról van szó" - mondta Spiriev Attila.

Justin Gatlin 2015-ben már részt vett a Gyulai István MemorialonForrás: MTI/Illyés Tibor

Gatlin és Powell mellett indul a címvédő dél-afrikai Akani Simbine is, aki tavaly 9.89-es egyéni csúccsal és országos rekorddal utasította maga mögé a mezőnyt, benne Powellt.

Az olimpiai- és világbajnok Asafa Powell a világ negyedik leggyorsabb embereForrás: AFP/Don Emmert

A fő versenynap július 4-én lesz, ekkor kizárólag nemzetközi számokat rendeznek olimpiai és világbajnokok részvételével. Előtte, július 3-án a Magyar Szuperliga és a korosztályos liga küzdelmei mellett három nemzetközi számot láthat a közönség, a női akadályfutást, a női kalapácsvetést és a férfi gerelyhajítást. Ebben az évben újabb előnappal is bővül a program, július 2-án, vasárnap Székesfehérvár belvárosában rendezik meg XIII. Hopp Parádét, amelynek fő száma a női rúdugrás lesz.

A legjobb hazai atléták már jelezték részvételüket, a férfi és női kalapácsvetés rangját pedig emeli, hogy ezúttal is a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) sorozatának egyik állomása lesz a Gyulai Memorial, ugyancsak olimpiai és világbajnokokkal a mezőnyben.

Gyulai Márton versenyigazgató jelezte, idén sem marad ki a programból a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő "Te mennyit futsz 100-on?" elnevezésű verseny, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. Hozzátette, várják önkéntesek jelentkezését is.