Alakul Rafael Nadal és Roger Federer kínai párbaja

Rafael Nadal knocks out Grigor Dimitrov at quarterfinals of Shanghai Rolex Masters China Chinese Shanghai tennis Rolex Masters tournament
Rafael Nadal of Spain returns a shot to Grigor Dimitrov of Bulgaria in their quarterfinals of men's singles during the Shanghai Rolex Masters tennis tournament at Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, 13 October 2017. Rafael Nadal defeated Grigor Dimitrov 2-0 (6-4, 6-7, 6-3).
Vágólapra másolva!
Szombaton összejöhet az álomdöntő vasárnapra. A teniszvilág mindig kiemelten várja a Nadal-Federer csúcstalálkozókat, de tekintve, hogy a legutóbbi áprilisi mérkőzésük óta újra ők állnak a világranglista első és második helyén, ez még különlegesebb lenne. Sanghajban az ATP Masters 1000 tornán közel kerültünk a 38. párbajukhoz, mert az első kiemelt Rafa Nadal a szezon egyik legjobb összecsapásán 6:4, 6:7, 6:4-re legyőzte Grigor Dimitrovot és Roger Federer sem botlott Richard Gasquet ellen (7:5, 6:4), a negyeddöntőben.

Bő egy hónapja a US Openen elmaradt az ütközetük, mert a svájci kikapott Juan Martin del Potrotól a negyeddöntőben. A történet érdekessége, hogy szombaton

megint az argentin hiúsíthatja meg a várt párbajt, az elődöntőben vele találkozik Federer. Nadalra a horvát Marin Cilic vár a legjobb négy között.

Ömlik a pénz a profi teniszbe Kínából. Néhány év alatt az ázsiai nagyhatalom gyakorlatilag felzárkózott a Grand Slameket rendező négy ország mögé, legalábbis versenyszervezőként. A történet, a fejlődés egyetlen szépséghibája, hogy a férfiaknál nincs kínai az első 200-ban – a legjobbjuk a 221. a héten –, és Li Na visszavonulása óta a nőknél sincs igazán meghatározó játékosuk. Ennek ellenére az ATP és a WTA Tour egy-egy kiemelt állomása Sanghaj és Peking.

Roger Federer visszavághat Juan Martin del Potrónak Forrás: AFP/Chandan Khanna

Szeptember elejétől október közepéig összesen kilenc tornát rendeznek Kínában és a pénzdíjak közelítenek a 30 000 000 dollárhoz.

Gyakorlatilag a nőknél és a férfiaknál is van egy dupla – Wuhan és Peking, illetve Peking és Sanghaj –, amit ha valaki behúz, az a világranglista pontokban majdnem Grand Slam értékű. Ez sikerült egyébként Caroline Garciának és erre van még esélye Rafa Nadalnak.

A pénteki negyeddöntő meccsek második felvonásában Rafa Nadal és Grigor Dimitrov egészen elképesztő teniszt produkált. A bolgár már a múlt héten Pekingben is harmadik játszmára kényszerítette a spanyolt, de ahhoz akkor Nadal enyhe visszaesése is kellett a második szettben. Most nem volt ilyen megtorpanása, végig nagyon agresszíven, koncentráltan, erőtől és önbizalomtól duzzadva játszott. A háló másik oldalán Grigor Dimitrov töretlen hittel és különösen a második szettben, extázisban teniszezett. Hihetetlen, bámulatos, variábilis labdamenetekben dőltek el a pontok.

A második játszma rövidítését 4:2-ről vesztette el Nadal, de mintha mi sem történt volna, úgy játszott tovább. A saját adogatójátékát egyszer sem bukta el – sőt, Sanghajban még nem nyertek ellene gémet fogadóként –, így a döntő szettben elég volt egyetlen brék.

Rafael Nadal elképesztő formában teniszezik Forrás: Imaginechina/Cao haigen - Imaginechina/Cao Haigen

Pályafutása során tízedszer bizonyult jobbnak Dimitrovnál – csak egyszer kapott ki –, sorozatban a 15. meccsét nyerte és

az örökranglistán beérte Andre Agassit, mert már neki is 870 győztes mérkőzése van.

Ahhoz képest, hogy Rafa Nadal a 2014-es, dohai sikere után 34 keménypályás tornát játszott serleg nélkül, immár ezen a borításon is egyre inkább dominál a világelső. Ennek ellenére rendre megkapja a kérdést, hogy miért nem tudott nyerni több mint három éven át keménypályán.

„Két oka van.

2014-ben és 2016-ban megsérültem a szezon második felében, így kevesebbet játszottam keménypályán. Az idén valóban nem nyertem a US Openig, de döntős voltam az Australian Openen, Acapulcóban és Miamiban. A színvonal tehát már megvolt, hogy újra győzzek, de ez nem sikerül mindig – magyarázta Nadal, aki a Dimitrov elleni parádét is értékelte.

"Nagyon kemény mérkőzés volt. Mindketten nagyon magas szinten teniszeztünk.

Nagyszerű küzdelem volt két mindig koncentrált játékos között, folyamatosan nagyon intenzív labdamenetekkel. Mindketten remekül adogattunk az egész meccsen, egy-két pont döntött, bármi megtörténhetett volna"- magyarázta Nadal, aki a 31. ATP 1000 versenyét szeretné megnyerni, ráadásul Sanghajban nem ünnepelhetett korábban, döntőt is mindössze egyszer játszott, még 2009-ben.

A kérdés tehát úgy szól, hogy sikerül-e visszavágnia az elődöntőben Roger Federernek a New Yorkban elszenvedett vereségért Juan Martin del Potrónak.

Federer sincs rossz formában:

Első ránézésre ez tűnik a komolyabb kihívásnak, bár Nadal nagyon hangsúlyozta, hogy a rendkívül gyors sanghaji pályán nagyon nehéz dolga lesz a hatalmasakat adogató és az alapvonalról is labdabiztos Cilic ellen. A horvát döntőt játszott Wimbledonban, de ott, sérülten, megszorítani sem tudta Federert, akit ezúttal nem kísért el a családja a kínai túrára.

A sanghaji elődöntő mezőnyéből hárman biztosan ott lesznek a londoni ATP-világbajnokságon, de matematikai esélye még Del Potrónak is van. Igaz, ő már csak Stockholmra, Bázelre és Párizsra készül, illetve szeretne egy jó felkészülést a következő szezonra.

„Szeretnék felszabadultan, jól teniszezni az idény hátralévő részében. Szerencsére a csuklómban nem érzek már egyáltalán fájdalmat és egyre inkább úgy ütöm a fonákot a meccseken, mint edzésen, ami önbizalom kérdése. Ha kiélezett helyzet van, akkor még mindig inkább csak nyesek vele.

Az a fontos, hogy jövőre teljes szezont, 20-22 versenyt tudjak teniszezni sérülésmentesen"- nyilatkozta Del Potro, aki azt is elárulta, hogy Ecuador és Argentína vb-selejtezőjének napján felkelt hajnali hatkor, hogy megnézze a meccset, de tudta, Messivel nem okozhat gondot a kvalifikáció.