Négy orosz sífutót örökre eltiltottak az olimpiától

Cross-country skiing. Training session of Russia's national team portrait landscape HORIZONTAL
3209551 10/10/2017 Russian skier Alexei Petukhov during a training session at the Dachstein glacier, Austria. Alexander Vilf/Sputnik
Vágólapra másolva!
Soha többé nem indulhat olimpián az a négy orosz sífutó, akinél a 2014-es szocsi téli játékokon levett doppingmintájának újraelemzése pozitív eredményt hozott.

Makszim Viljegzsanyinnak, Alekszej Petuhovnak, Julija Ivanovának és Jevgenyij Sapovalovnak egyúttal törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a három évvel ezelőtti olimpián elért összes eredményét - adta hírül a TASZSZ csütörtökön olyan, meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki ismeri a szocsi minták újratesztelésének végkimenetelét.

Alekszej Petuhov is szerepel az eltiltottak között Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Az orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy hasonló büntetést kapott korábban két másik orosz sífutó, Alekszandr Legkov és Jevgenyija Bjelova is. Legkov Szocsiban egyéniben nyert az 50 kilométeres távon, s ezüstérmesként zárt a 4x10 kilométeres váltó tagjaként, továbbá csapatsprintben is. Viljegzsanyin a 2014-es olimpián második volt a maratoni versenyen Legkov mögött, és szerepelt a Nyikita Krjukovval alkotott, csapatsprintben második duóban is.

Szocsiban Petuhov nyolcadik, Sapovalova pedig 28. volt a sprintszámban, Ivanovának eredetileg a 17. hely jutott a 10 kilométeres, klasszikus stílusú viadalon, 30. a tömegrajtos 30 kilométeren, a csapatsprintben pedig, akárcsak a 4x5 kilométeres orosz stafétával, hatodikként ért célba.