Első GS-győzelmét ünnepelheti Caroline Wozniacki

tennis Horizontal
Denmark's Caroline Wozniacki celebrates beating Romania's Simona Halep in their women's singles final match on day 13 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Új királynője van az Australian Opennek. Caroline Wozniacki, két elvesztett GS-döntő után, pályafutása során először nyert Grand Slamet. A döntőben a világ jelenlegi két legjobb női teniszezője találkozott és Wozniacki óriási csatában, 2 óra 49 perc alatt, 7:6, 3:6, 6:4-re legyőzte Simona Halepet. Élete legnagyobb diadala négymillió dollárt ér, hétfőtől pedig ő lesz a világelső.  

Régen volt akkora tétje egy női Grand Slam-döntőnek, mint az idei Australian Open-finálénak. Igaz, arra sem volt példa évek óta, hogy a ranglista első és második helyezettje találkozzon egy GS döntőjében. A Grand Slam-serlegen és a négymillió ausztrál dolláros pénzdíjon túl, a világelsőségről is ez a csata döntött. Fokozta a várakozást, hogy Simona Halep és Caroline Wozniacki még soha nem nyert Grand Slamet, de mindketten zártak már a ranglista élén és egyaránt két-két GS-döntőt buktak korábban.

A 26 éves román és az egy évvel idősebb dán (igazából lengyel)

először játszott a Daphne Akhurst Memorial kupáért.

Wozniacki az elmúlt négy évben maximum a 3. fordulóig jutott Melbourne-ben, de októberben megnyerte a WTA Finalst. Simona Halep tavaly és 2016-ban is már a 128 között kiesett Melboure-ben.

Caroline Wozniacki és Simona Halep Forrás: AFP/Saeed Khan

Carolina Wozniackit a US Openen állították meg kétszer a diadal kapujában (2009-ben és 2014-ben), Simona Halep pedig a Roland Garroson vesztett el két finálét (2014-ben és 2016-ban.)

Az elmúlt ötven évben, azaz az Open éra kezdete óta

nem fordult elő, hogy egy női Grand Slam-döntő mindkét résztvevője meccslabdáról fordítva jutott el a fináléig.

Halep útja volt a kacskaringósabb és a nehezebb. Az első mérkőzésén kifordult a bokája és majdnem feladta a küzdelmet. A 16 közé kerülésért, az amerikai Lauren Davis ellen 3 óra 44 percig küzdött, a döntő játszmában, 10:11-nél 0:40-ről jött vissza a román. Az elődöntőben Angelique Kerber ellen járt kötéltáncot: a németnek két mérkőzéslabdája volt 3:6, 6:4, 6:5-nél. Wozniacki a 2. fordulóban botladozott a világranglista 119. Jana Fett ellen: a horvát 5:1, 40:15-re vezetett a 3. szettben, ezt élte túl a korábbi NBA-játékos, David Lee menyasszonya, hogy aztán meg se álljon a döntőig.

Ők ketten hatszor találkoztak korábban, négyszer Wozniacki volt a győztes, ráadásul a legutóbbi három meccsüket a dán nyerte. Külön érdekesség, hogy Grand Slamen és döntőben még soha nem kerültek össze.

Wozniackinak voltak már nehéz pillanatai Melbourne-ben Forrás: AFP/Saeed Khan

Meglepően sok román jutott be a Rod Laver arénába, ahol annak ellenére nem maradt üres hely a lelátón, hogy Melbourne-be visszatért a kánikula szombatra. Simona Halep szurkolói akkor kezdték igazán hallatni a hangjukat, amikor a kedvencük kiegyenlített 2:5-ről. Az ausztrálok talán jobban magukénak érezték Halepet, mert az edzője, Daren Cahill az ő honfitársuk. Wozniacki nevét így ritkán skandálták a nézőtérről.

Őt azonban ez nem zavarta abban, hogy előbb elhúzzon 3:0-ra, azt megőrizze 5:2-ig és akkor se lankadjon a koncentrációja, amikor a rövidítésre maradt a döntés.

Egy picivel a játék minden elemében jobb volt, mint a világelső.

A támadó és a védekező teniszében is több extra megoldással törte meg az időnként elég egysíkú alapvonal játékot. Bátrabban ütött szögeket, veszélyesebben működött a fonákja és hihetetlen lábmunkával futotta be a legnehezebb labdákat is.

Kifutotta magát:

Azt már korábban kimutatták, hogy

Wozniackinak rengeteget fejlődött az adogatása,

az elmúlt egy évben, sokkal kevésbé sebezhető, és a tenyerese legalább 10 km/órával gyorsabb lett. A rövidítésben Wozniacki kezdeményezett és ezúttal nem engedte vissza a románt 5:2-ről.

A második játszmában, Halep 3:2-es vezetésénél

az orvos és a fizió is megvizsgálta az első kiemeltet.

Először azt lehetett hallani, hogy a karjával, a kezével bajlódik, de kicsit szokatlan módon megmérték a vérnyomását, ami arra utalt, hogy általános egészségügyi, fizikális problémával küzdhet, megcsaphatta a párás hőség. Láthatóan nehezen vette a levegőt, de az orvosi szünet, mintha a dánt jobban megzavarta volna. Szinte a semmiből elvesztette az adogatását,

4:3-nál, Halep a szettért szerválhatott,

miközben egyre gyakrabban sántikált. Kezdett fokozódni a dráma: Wozniacki két fogadóelőnyhöz jutott, de Halep, végül a harmadik játszmalabdáját ziccerig játszotta.

Simona Halep egy hajszállal talán esélyesebb volt Forrás: AFP/Greg Wood

Tekintettel a hőségre a két harcos tíz perc szünetet kapott a második szett után. Mindkettőnek szüksége is volt a frissítésre, mert az 1 óra 39 perce tartó ütközet egyértelműen sokat kivett belőlük. Olykor még

nézni is fájdalmas volt, hogy mennyit futnak,

miközben a lelátón, az ülésben könnyen leizzadt bárki. Halep lehetett elégedettebb a 6:7, 6:3-mal, mert Wozniacki a kilenc fogadóelőnyéből csak egyet tudott értékesíteni, még a második játékban.

A harmadik, döntő játszma egyre inkább arról szólt,

ki talál még a saját tankjában valami tartalékenergiát.

Az nem volt kérdés, hogy mindketten "most vagy soha" attitűddel küzdenek, csak a lábaik egyre kevésbé engedelmeskedtek, egyre több hiba csúszott a játékba. Wozniacki brékelt ugyan előbb, de a szerva már nem jelentett előnyt, oda-vissza nyerték el egymás adogatását.

Kitartóan játszották az „Adj király katonát!" játékot,

ritkán variálták a teniszt, a saját, megszokott fegyvereikben bíztak, az alapvonalról akarták megnyerni a csatát. Mindketten tudnak úgy teniszezni, hogy az ellenfél azt érzi, egy fallal küzd, ahonnan mindig visszajön a labda.

Simona Halepnek nem bírta a lába Forrás: AFP/Paul Crock

A döntőnek ebből a kritikus szakaszából Halep jött ki jobban, mert 0:2-ről 4:3-ra fordított és adogathatott. Wozniacki egyre visszafogottabban mozgott, a hetedik játék után ápolni is kellett a bal térdét.

Halep ugyanakkor hátrányban nyújtotta a legjobb teljesítményt,

így kérdés volt, mire megy most, hogy a meccs folyamán először, ő vezet, ráadásul csak kétszer kell hoznia az adogatását és ünnepelhet. Azt sem lehetett tudni, hogy a dánt mennyire hátráltatja a sérülése.

Szinte hihetetlen, de a folytatásban a világelső román már nyert több gémet. Wozniacki egy egészen elképesztő labdamenettel jutott meccslabdához, majd Halep hibája után boldogan vágta magát hanyatt a Rod Laver aréna pályáján.

Az utolsó labdamenet:

A mérkőzést követő ünnepségen, az ötven évvel ezelőtt, 1968-ban didalmaskodó amerikai Billie Jean King adta át, Wozniacki pedig annyira zavarban volt, hogy kétszer is bocsánatot kért az immár háromból három GS-döntőt elveszítő Haleptől, amiért legyőzte. Caroline Wozniacki lett az első dán teniszező, aki egyéniben Grand Slam-tornát tudott nyerni.