Társoldalunk:

Orosz győztesek magasugrásban a fedettpályás atlétikai vb-n

2018.03.01. 22:05

A férfi és a női magasugrást is orosz atléta nyerte a birminghami fedettpályás világbajnokság első napján.

A férfiaknál Danyil Liszenko győzött 2,36 méterrel, melyet harmadik kísérletére vitt át. Hozzá hasonlóan elsőre ugrotta az addigi magasságokat a tavalyi év legjobb férfi atlétájává választott, első számú esélyes katari Mutaz Essza Barsim is, ő azonban 2,36-on már nem járt sikerrel. Tavaly szabadtéren Barsim győzött és Liszenko lett a második Londonban.

A nőknél a szabadtéren és fedettpályán is kétszeres világbajnok Marija Laszickene bizonyult a legjobbnak. Már azzal győzött, hogy elsőre átjutott az 1,96-os magasságon, de aztán a 2,01-et is sikerrel teljesítette második kísérletével. Végül 2,07-re tetette a lécet, de ez a magasság már nem jött össze neki. A címvédő amerikai Vashti Cunningham második lett.

(A férfiaknál Danyil Liszenko győzött 2,36 méterrelForrás: AFP/Adrian Dennis

Az orosz versenyzők semlegesként, a nemzetközi szövetség (IAAF) engedélyével indulnak ANA jelöléssel. A 2018-as évre huszonegyen kaptak rajtengedélyt, közülük nyolcan vannak ott a fedett vb-n. Az oroszoknak azért kellett külön kérelemmel fordulniuk az IAAF-hez, mert az országukat érintő doppingbotrány miatt a nemzetközi szövetség 2015 novemberében felfüggesztette az orosz szövetséget, így az nem indíthat atlétákat a nemzetközi versenyeken.

A csütörtöki programban három döntő szerepelt, a férfi és női magasugrás újításként párhuzamosan zajlott két szőnyegen. Az első napot a nők 3000 méteres futószáma zárta, melyben a várakozásnak megfelelően az etióp Genzebe Dibaba győzött, aki harmadik vb-címét gyűjtötte be ezen a távon fedett pályán.

A vb-n öt magyar szerepel, közülük négyen - Krizsán Xénia (ötpróba), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), valamint Márton Anita (súlylökés) - pénteken már versenyeznek.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
férfi magasugrás, világbajnok:
Danyil Liszenko (ANA) 2,36 m
2. Mutaz Essza Barsim (Katar) 2,33
3. Mateusz Przybylko (Németország) 2,29

női 3000 m, világbajnok:
Genzebe Dibaba (Etiópia) 8:45.05 p
2. Sifan Hassan (Hollandia) 8:45.68
3. Laura Muir (Nagy-Britannia) 8:45.78

női magasugrás, világbajnok:
Marija Laszickene (ANA) 2,01 m
2. Vashti Cunningham (Egyesült Államok) 1,93
3. Alessia Trost (Olaszország) 1,93

A vb összdíjazása 2,464 millió dollár, az aranyérmesek 40 ezer, a második helyezettek 20 ezer, a harmadikok 10 ezer dollárt kapnak.