Fucsovics Márton meghódította Genfet, először nyert versenyt az ATP Touron

FUCSOVICS Márton, tenisz
Fucsovics Márton a bajnoki trófeával, miután 6:2, 6:2-re legyőzte a német Peter Gojowyczkot a genfi férfi salakpályás tenisztorna egyesének döntőjében
Vágólapra másolva!
Szenzációsan teniszezve, az első pillanattól irányítva, dominálva Fucsovics Márton megnyerte a genfi ATP 250-es versenyt. A szombati döntőben 6:2, 6:2-re győzte le a német Peter Gojowczykot. A diadal 89 435 eurót és 250 világranglistapontot ér. Fucsovics Márton az első magyar egyéni győztes az ATP Tour 1990 óta íródó történetében. Tenisz Grand Prix-t Taróczy Balázs nyert legutóbb, 1982-ben Hilversumban. Fucsovics Márton 45. lesz a világranglistán.

A 2015-ös US Open selejtezőjében találkoztak már, akkor Gojowczyk 6:2, 6:0-ra győzött, de az egy másik Fucsovics Márton volt.

A magyar játékos a héten négy olyan teniszezőt búcsúztatott a döntőig, akik valamennyien nyertek már legalább egy serleget az ATP Touron.

Peter Gojowczyk lehetett az ötödik, mert a 28 éves müncheni tavaly Metzben már ünnepelhetett. A német genfi áldozatai szintén tekintélyt parancsoló nevek. A legyőzöttek között van Ivo Karlovic, David Ferrer, Andreas Seppi és Fabio Fognini. Érdekesség, hogy mindketten tavaly kerültek be a top százba, és mindkettőjüknek az idei lesz az első főtáblás indulása a Roland Garroson.

Ismerik egymást Gojowczykkal, mérkőztek már. A német tapasztaltabb, nyert ATP-versenyt, és az idén is játszott már döntőt, de szerintem nem ez fog dönteni"- mondta Sávolt Attila még pénteken.

Fucsovics Márton a német Peter Gojowyczk ellen játszik a genfi férfi salakpályás tenisztorna egyesének döntőjében Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Nos, a taktika valóban működött, és ezúttal nyoma nem volt idegességnek Fucsovics Márton játékában. Gyakorlatilag ott folytatta a döntőben, ahol pénteken befejezte Steve Johnson ellen.

Egyből elnyerte a német adogatását, és remekül szerválva hozta a sajátját. A kitűnő kezdés után tudta fokozni a nyomást Gojowczykon: az alapvonalról rendkívül stabilan, pontosan, amikor lehet, akkor agresszívan teniszezve másodszor is brékelte az egyre tanácstalanabb, elbizonytalanodó németet.

Szerencsére jöttek a nagy első adogatások a fontos pillanatokban, így például 3:0, 30:30-nál egymás után kettő is.

Alig 12 perc elteltével olyan volt a döntő, mint egy tündérmese:

Fucsovics Márton 4:0-ra vezetett. Gojowczyk próbálkozott feliratkozni a táblára, de a magyar nem lassított, megmutatta, hogy nemcsak a támadójátéka, de a védekező is eredményes, nem igazán talált fogást rajta a germán. Az 5. játékban aztán, 15:40-ről hozta a szerváját Gojowczyk.

Fordulatnak azonban nyoma nem volt, mert Fucsovics adogatóként sebezhetetlen volt.

A tenyerese bámulatosan működött, és esélyt nem adott ellenfelének a valódi felzárkózásra, a visszabrékre, összesen hat pontot vesztett, ha ő szervált. Egészen parádés első játszmát produkált, 39 perc alatt 6:2 lett neki.

A 2. szett előtt az volt a kérdés, hogy Peter Gojowczykban vajon csak annyi van-e ezen a délutánon, amennyit addig mutatott, vagy többre is képes. Az sem volt mellékes, hogy Fucsovics Márton tudja-e tartani azt a szintet, amivel sokakat meglepett.

Fucsovics Márton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Nagy változást nem hozott a folytatás, Fucsovics Márton nem torpant meg egy pillanatra sem, minimális hibaszázalékkal teniszezve úgy nyerte meg a meccset 1 óra 8 perc alatt, hogy a 2. szettben 2:2 után hagyta állva a németet. A 2. bréklabdánál Gojowczyk viszonylag könnyű röptét rontott, és innen már nem volt megállás. A meccslabdánál egy ásszal (a hatodikkal) fejezte be a helyenként salakos tenisziskolának ható, látványos bemutatót.

- mondta Fucsovics Márton a díjátadó ünnepségen, majd kiemelte, hogy Svájc immáron különleges helyet foglal el az életében.

A genfi finálé győztese 250, vesztese 150 világranglistapontot gyűjtött, továbbá 89 ezer (27,9 millió forint), illetve 47 ezer eurót nyert.

A 2010-ben junior wimbledoni bajnok Fucsovics - Facebook-oldala szerint - szombati diadalával a világranglista 45. helyezettjeként utazhat a vasárnap kezdődő Roland Garrosra. A párizsi Grand Slam-versenyen első ellenfele a kanadai Vasek Pospisil lesz, aki februárban megnyerte a budapesti challenger tornát.

Eredmény, döntő
Fucsovics Márton-Peter Gojowczyk (német) 6:2, 6:2