Vágólapra másolva!
Nyerhet-e érmet a tokiói olimpián Babos Tímea és Fucsovics Márton a vegyes párosban? Ahhoz képest, hogy egyelőre annyi történt, nyertek egy meccset együtt az Australian Openen, akár korainak is nevezhető az iménti kérdés, de talán nem felesleges megnézni, milyen út vezet az olimpiára és ott mi várható. Az Australian Openen kedden lépnek legközelebb pályára.

Teniszben az idén június 10-én kezdődik a kvalifikációs időszak a tokiói olimpiára és a 2020. június 8-án záruló ranglista dönt majd arról, hogy kik lehetnek ott a következő nyári ötkarikás játékokon. Az egyéniben 64-es, a párosban 32-es tábláról indulnak, az egyéniben 56-an kvalifikálják magukat alanyi jogon a mezőnybe, a maradék nyolc helyet az ITF osztja el – egyértelmű szabályok alapján. A párosban 31 hely a ranglista szerint dől el, egyet kap a rendező. Fontos kitétel, hogy egy nemzetből nem lehet négynél több induló az egyéniben (4 nő és négy férfi) és a párossal együtt (nemenként) maximum hat teniszező szerepelhet egy országból.

A vegyes párosban 16-an indulnak, de

csak olyanok versenyezhetnek, akik egyéniben vagy párosban kvalifikálták magukat

és a 16 helyből egy itt is a japánoké. A nevezésnél, kvalifikációnál a párosban a jobbik ranglista (egyéni vagy páros) a meghatározó. Vegyes párosban nincs hivatalos ranglista,

tehát, ha Babos Tímea és Fucsovics Márton az idén az összes Grand Slamet megnyerné együtt a vegyes párosban, a kvalifikáció szempontjából semmit nem érne.

Annyira nem bonyolult a rendszer és magyar szempontból úgy néz ki, hogy ha most lenne a kvalifikáció, akkor biztos résztvevő lenne Babos Tímea, Fucsovics Márton és Stollár Fanny (utóbbi a párosban, Babos Tímea partnereként.) Természetesen jövő júniusig még nagyon sok minden történhet.
A kvalifikációnak – a megfelelő ranglista mellett – feltétele, hogy a játékos jó kapcsolatban legyen a nemzeti szövetségével és az olimpiai ciklusban (2016-20) legalább három alkalommal a válogatott rendelkezésére álljon a Davis-kupában, illetve a Fed-kupában. Ebből a háromból az egyiknek 2019-20-ban kell lennie.

Babos Tímea és Fucsovics Márton tehát bőven meg tud felelni ezeknek a feltételeknek

– Fucsovics például 2017-ben kétszer, 18-ban egyszer már játszott DK-t, tehát, ha jövő júniusig még egyszer szerepel a csapatban, azzal teljesítette a követelményt.

Babos Tímea és Fucsovics Márton komolyan készül az olimpiára Forrás: MTI/EPA

Babos Tímea és Fucsovics Márton tavaly november 30-án jelentette be, hogy 2019-ben elindulnak vegyes párosban a Grand Slameken, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a tokiói olimpiára, mert

úgy érzik, sikerülhet az éremszerzés.

Azzal kár lenne vitatkozni, hogy erre valóban a vegyes párosban van a legnagyobb esély: két megnyert meccsel már garantáltan éremért játszhatnak, miközben három győzelem sorozatban azt jelenti, hogy arany vagy ezüst lesz a vége.

A vegyes párosban 1924-ig négy olimpián osztottak érmet (Párizs, Stockholm, Antwerpen, Párizs), majd 2012-ben került vissza a programba. A győztes pont olyan aranyérmet kap a nyakába, mint a többi szám bajnoka.

A 16-os táblán egy nemzetből csak kettő páros indulhat.

Rio de Janeiróban a franciák, a britek, a spanyolok és az amerikaiak tudtak duplázni, mellettük még volt cseh, lengyel, román, ausztrál, indiai, holland, olasz és brazil kettős. A döntőt két amerikai duó játszotta.
Vegyes párosban 1996-ban szerepelt együtt két magyar egy Grand Slamen: Temesvári Andrea és Köves Gábor Wimbledonban próbálkozott, de az első forduló a végállomást jelentette. A korábbi kiválóságok Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Gulyás István, Taróczy Balázs, Temesvári Andrea nem indultak ebben a számban magyar partnerrel, talán azért sem, mert az ő idejükben nem volt olimpiai versenyszám.

A férfiaknál a 2000-es Sydney olimpia óta nem tudott magyar teniszező kvalifikálni az olimpiára, ha Fucsovics Márton kijut, az már önmagában különleges lesz.

Fucsovics Márton 20 év után az első magyar férfi teniszező lehet az olimpián Forrás: AFP/William West

Azt lehetett sejteni, hogy ketten együtt bármire képesek.

Babos Tímea a műfaj egyik legjobbja

és Fucsovics Mártonról is tudható, hogy jól játszik párost. Az első közös fellépésük bizonyította, hogy nem volt alaptalan az optimizmus. John Peers nyert Grand Slamet párosban (2017-ben az Australian Opent) és igazi specialista, Wimbledonban és a US Openen is játszott döntőt, állt a ranglista 2. helyén. Kínai partnere, Csang Suaj szintén nagyszerű teniszező. Őket győzték le Babos Tímeáék az Australian Open első fordulójában, de ilyen páros nem jöhet szembe Tokióban, mert csak egynemzetbeliek játszhatnak együtt az olimpián. Igaz ez a melbourne-i második fordulóra, ahol a 2. kiemelt Nicole Melichar és Bruno Soares lesz az ellenfél, várhatóan csak kedden.

Az Australian Openen 32-es a vegyes páros tábla, de csak tíz kettős versenyez azonos zászló alatt, ráadásul a tízből öt ausztrál. Az első kiemelt Gabriela Dabrowski és Mate Pavic nagyon sikeres a Grand Slameken, de a kanadai és a horvát Tokióban nem lehet ellenfél.

Egyelőre nehéz megjósolni, mennyire lesz erős az olimpiai mezőny, mert

nem biztos, hogy mindenki elindul, aki a ranglista alapján kvalifikál.

A több mint 12 órás időeltolódás Tokió és az Egyesült Államok keleti partja között komoly kihívást és dilemmát jelent majd 2020 nyarán a teniszezőknek, mert az olimpiát pont az amerikai keménypályás szezon közepén rendezik.

Ez jó lehet a magyaroknak,

mert ők egyértelműen Tokióra készülnek és, ha a potenciális riválisok közül néhány másképp gondolja, azzal csak egyszerűbben elérhetik a céljukat. A női páros világranglistát vezető két cseh lánynak az lehet a gondja, hogy megfelelő partnert találjon a vegyesre. Nem valószínű, hogy Tomas Berdych elindulna bármelyikükkel. Biztos, hogy Kristina Mladenovic jó francia párral indul majd és az amerikaiak, az ausztrálok, valamint az oroszok is erősek lesznek.

Babos Tímea és Fucsovics Márton a vasárnapi edzés után Forrás: Origo

Vasárnap déltől egy órán át együtt edzett Babos Tímea és Fucsovics Márton. Láthatóan nagyon élvezték a közös gyakorlást. Babos Tímea edzője teljesen odavolt Fucsovics Mártontól, Nick Horvat azt mondta, nem látott még játékost, aki ennyire tisztán, pontosan, hiba nélkül üt mindkét oldalról az edzésen.

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.

HELYESBÍTÉS: Siklós Erik vasárnapi cikkének egy részlete pontatlan adatokat tartalmazott. Az ominózus mondat így szólt: "A korábbi kiválóságok Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Gulyás István, Taróczy Balázs, Temesvári Andrea nem indultak ebben a számban magyar partnerrel, talán azért sem, mert az ő idejükben nem volt olimpiai versenyszám."

Ezzel szemben a tény az, hogy már 1938-ban Wimbledonban az angol nyílt nemzetközi teniszbajnokságon indult magyar vegyes páros, és azóta Wimbledonban 11 különböző felállásban szerepelt magyar páros. Párizsban, a Roland Garroson 1947-től voltunk jelen magyar vegyespárosokkal és 15 különböző felállásban álltak helyt a magyar játékosok. A legnagyobb siker is ez utóbbi Grand Slam-eseményhez fűződik, 1947-ben a Körmöczy-Asbóth páros elődöntőt játszott és a harmadik helyet érte el. Ezen tény a fenti cikkben éppen ellenkező jelentéstartalommal jelent meg.

Tévedésünk miatt minden egykori már nem élő és ma is köztünk lévő magyar teniszezőtől és érintettől elnézést kérünk.