Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Ferrari-istállót új adatgyűjtő számítógéppel lepte meg partnere, az Infineon. A komputer minden eddiginél többet tud.

A száguldó cirkusz élvezeti értékéből a Ferrari szinte totális egyeduralma rengeteget levett idén, s ez jövőre csak rosszabb lehet. Az olaszok partnere, az Infineon egy új szuperszámítógéppel, a DAQ (Data Acquisition Unit) nevű szerkezettel lepte meg a csapatot, amelynek tudása minden eddigit felülmúl.

"A DAQ a világ legjobb adatgyűjtője" - lelkendezett a Ferrari főelektronikusa, Dieter Gundel az Express című napilap hasábjain. Az elektronikus agy, ahogy a DAQ-t tréfásan emlegetni szokták, arra szolgál, hogy az autóval kapcsolatos minden létfontosságú információt összegyűjtsön, majd azokat továbbítsa a boxba.

A müncheni vállalat legújabb fejlesztése egyszerre 150 szenzor, s 11 különböző fedélzeti számítógép adatait tudja feldolgozni. A rendszer fejlesztése a Ferrari "megrendelésére" kezdődött 2003 áprilisában, annyi adatot tud tárolni, mint egy különböző szótárakból összerakott 41 méter hosszú sor. Ez hozzávetőleg két évnyi, versenyek és tesztek alatt begyűjtött információmennyiségnek felel meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről