Vágólapra másolva!
Fernando Alonso annak ellenére bánt a szokottnál keményebben Sebastian Vettellel, hogy tudta: úgyis elveszíti az első helyet. A Ferrari a vb-címről lemondott, a győzelmekről azonban még nem.

Fernando Alonso az Olasz Nagydíjon a 4. helyről rajtolva ugrott az élre, azonban csak néhány körig élvezhette az első helyet. Az újraindítás után Sebastian Vettel azonnal megelőzte, bár a spanyol nem könnyítette meg ellenfele dolgát, a szokásosnál is keményebben védekezett.

"Nincs mit veszítenünk a Sebastian elleni csatákban. Vagy száz ponttal vezeti a világbajnokságot, úgyhogy ha védekezésre kerül sor, vele kicsit keményebben bánunk. Bocs" - mondta a futam utáni sajtótájékoztatón. Ugyanakkor elismerte, semmiképp sem tudta volna maga mögött tartani a második vb-címe felé menetelő németet.

"A rajt igazán csodálatos pillanat volt, csakúgy, mint Barcelonában, bár tudtuk, hogy nem ez a reális pozíció számunkra, és előbb vagy utóbb megelőznek majd minket" - mutatott rá. "Nem tehettünk semmit Vettel ellen, sokkal gyorsabb volt nálunk, és könnyedén elment mellettem."

A Ferrari világbajnoka azzal is tisztában van, hogy ha a verseny néhány körrel tovább tart, akkor valószínűleg nem tudja feltartóztatni a nyakában loholó Lewis Hamiltont sem. A gárdának ugyanis továbbra is gondot okoz a közepes gumik felmelegítése, így az utolsó etapban a monzai hőség ellenére is jelentősen lelassultak.

"Ezzel együtt elégedett vagyok az eredménnyel" - tette hozzá Alonso. "Természetesen fantasztikus lett volna megismételni a 2010-es sikert, de józannak kell maradnunk, és a számunkra elérhető eredményekre kell koncentrálnunk - ma is épp ezt tettük."

Vettel Alonsót előzi az Olasz Nagydíj ötödik körében

Sokkal csalódottabb volt a csapat másik autóját vezető Felipe Massa, miután a Mark Webberrel való ütközés miatt már a futam elején a 10. helyre esett vissza.

"Nem lehetek elégedett ezzel a hatodik hellyel, mivel ma egyértelműen dobogós helyezésért harcolhattam volna" - sajnálkozott a versenyző, akinek autója ugyan nem sérült meg, de mire visszaszerezte az elvesztett pozíciókat, az élmezőny már messze járt. "Egy kicsit későn fékeztem, védve a belső ívet, úgyhogy esélye sem lett volna kívülről megelőzni" - bosszankodott.

A csapatnál tisztában vannak vele, hogy jelenleg ennél jobb teljesítményre nem képesek, ennek ellenére a szezon hátralévő felében is a győzelmet megcélozva indulnak neki a versenyeknek. "Ennyivel tartozunk magunknak és a szurkolóinknak, akik ma is csodálatosak voltak" - mondta Stefano Domenicali csapatfőnök.

Alonso a monzai harmadik helyének köszönhetően átvette Webbertől a második helyet a pontversenyben, azonban már így is 113 pont a hátránya Vettellel szemben. "Igaz, hogy a világbajnoki cím most már elúszott, de még mindig nagy a motiváció: versenyeket akarunk nyerni, és megtartani a helyezést, amelyet ezzel megszereztem az egyéni pontversenyben" - mondta a spanyol, akinek két hét múlva, Szingapúrban a dobogón kell végeznie ahhoz, hogy matematikailag életben tartsa vb-esélyeit.