Vágólapra másolva!
Szerintük jövőre is csak úgy lesz esélyük a győzelemre, ha idén sem dobják be a törölközőt, és megszorongatják a Red Bullt. Jenson Button nem tartja kizártnak, hogy legyőzhetik Vettelt.

Miközben a legtöbb Forma-1-es csapat azt számolgatja, hogy a hátralévő nagydíjak melyikén avatják világbajnokká Sebastian Vettelt, és az erőforrásaikat is mind inkább a jövő évi felkészülésnek szentelik, a McLarennél egyelőre nem hajlandók feladni az idei szezont. A csapat a nyári szünet előtt abból próbált meg erőt meríteni, hogy a Red Bull német pilótájának az utolsó öt versenyből mindössze egyet sikerült megnyernie, a négyhetes vakáció után azonban Vettel újabb győzelemmel korrigálta a statisztikát - és növelte addig is tetemes előnyét. A McLarentől érkező nyilatkozatok azonban továbbra is harciasak.

Előfordulhat-e idén is, hogy a világbajnoki cím sorsa az utolsó futamon dől el, és ráadásul többen is beleszólhatnak majd? Erre kevesen fogadnának, Jenson Button azonban tízéves Forma-1-es karrierjének minden tapasztalatával a háta mögött sem írná le teljesen ezt a lehetőséget. "Az én helyzetem elég nehéz, a korábbi futamok (Silverstone és Nürburgring) kicsit fájdalmasak voltak. Egy olyan sportágban, ahol ma már ennyire megbízhatók az autók, nem egyszerű nem befejezni egy versenyt. Sebastiannak nagyjából kétszer annyi pontja van, mint nekem, de ez nem jelenti azt, hogy feladom. Harcolni fogok, és sohasem lehet tudni, hogy mi történik. Volt néhány verseny, ahol ő nem tudott nyerni, szóval van remény. Minden futamból megpróbáljuk kihozni a lehető legtöbbet, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a szezon vége" - mondta az [origo] F1Híreknek még második mogyoródi győzelmének előestéjén a 2009-es világbajnok. Azt aligha lehet állítani, hogy az ügy érdekében nem tett meg mindent: megnyerte a Magyar Nagydíjat, majd a nyári szünet után a 13. helyről rajtolva szenzációs formában versenyzett, és ismét dobogóra állt és a Belga Nagydíjon.

Forrás: McLaren
Hamiltont belgiumi kiesése után is mindössze három pont választja el Buttontól

Spa után azonban a legtöbben már oda is adnák Sebastian Vettelnek a világbajnoki címet. A Red Bull német versenyzője 92 pontra növelte előnyét csapattársával, Mark Webberrel szemben, s bár a McLaren két pilótája helyet cserélt a tabellán, a hátrányuk ledolgozása gigászi feladatnak tűnik, hiszen Jenson Button 110, Lewis Hamilton pedig 113 ponttal van lemaradva a némettől. Előttük Fernando Alonso próbálkozik még a csaknem lehetetlennel, a Ferrari versenyzőjének 102 pontot kellene behozni a hátralévő futamokon.

Nem véletlen, hogy Vettel dominanciáját látva sokaknak a Schumacher-éra ugrik be, és helytállónak látszik az a hozzá kapcsolódó klisé is, hogy a világbajnokság egészen izgalmas lenne - akkor Schumacher, most - Vettel nélkül, hiszen a második és ötödik hely között nagyon szoros a küzdelem. Jogosnak tűnik az a kérdés is, hogy a Red Bullt reménytelenül üldöző csapatok miért nem hagyják veszni 2011-et, és fordítják minden erejüket a jövő évi autó tervezésére. A McLarennél egészen egyszerű a válasz. "Dolgozunk a jövő évi autón, de a McLaren egyik gyengéje, és az én gyengém is, hogy nem szeretjük, ha nem nyerünk. Hét futam van hátra, vagyis hét futamot lehet még megnyerni. Jelenleg ez a cél, a szurkolóink is ezt várják tőlünk. Ha a Ferrari vagy a McLaren azt mondja, hogy mostantól lemond az idei esélyről, az nem a legjobb üzenet. A szurkolók ennél keményebb harcot érdemelnek" - mondta a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh.

Jenson Button szerint a legjobb módszer annak megakadályozására, hogy a Red Bull jövőre is elhúzzon a mezőny elől az, ha a lehető legpontosabban kiismerik az idei autót. Ezt a tudást jövőre is fel tudják majd használni, hiszen komoly változások nem lesznek a szabályokban - igaz, Silverstone-ban bebizonyosodott, hogy a kevés módosítás egyike, a gázelvételnél is működő befújt diffúzorra vonatkozó tilalom éppen a McLarent érintheti a leghátrányosabban.

A csapat ugyanakkor Adrian Newey kijelentésébe is kapaszkodhat. A Red Bull főtervezője azt mondta, hogy ők semmi esetre sem vesznek vissza a lendületből, mert bár az egyéni vb-címhez közel járnak már, a konstruktőri világbajnoki előnyük könnyen elszállhat. Vagyis a Red Bullnál is számol azzal, hogy valamilyen csoda folytán még elveszíthetik a világbajnokságot.

Forrás: Red Bull
Bár Vettel jó úton halad második vb-címe felé, Button szerint éppúgy nem érezheti biztonságban magát, mint ő 2009-ben

Noha a Guardian című brit lap szerint ahhoz, hogy a McLaren még érdemben beleszólhasson a világbajnoki verseny végkimenetelébe, az egész csapatnak fel kellene vennie a rózsaszín szemüveget, Button - saját világbajnoki évének tapasztalataiból merítve - talán mégsem rugaszkodott el teljesen a valóságtól, amikor ragaszkodott felzárkózás esélyéhez. Hiszen a törölközőt 2008 végén bedobó Hondából összerakott Brawn GP a 2009-es szezon elején mindenkit - talán még Buttont és a névadó csapatfőnököt, Ross Brawnt is - meglepve sorozatban nyerte a futamokat, (egész pontosan az első hatból ötöt, a tökéletes sormintát csak Sebastian Vettel törte meg Kínában), aztán Silverstone-nal mégis vége szakadt történelmi szériájának. Akkor nemcsak a többi istálló versenyzője érte utol Buttont, hanem még a saját csapattársa, Rubens Barrichello is elverte. Az év elején simának tűnő világbajnoki menetelésre csak az utolsó előtti futamon tudott pontot tenni a brit - aki most, két évvel később, részint éppen ebből a tanulságos helyzetből indult ki, amikor a Magyar Nagydíjon elért győzelemtől kicsit megrészegülve ugyan, de arról beszélt, hogy még be lehet fogni a világbajnoki pontversenyt előtte tekintélyes száz ponttal vezető Vettelt.

Button azonban elismerte: a feladat korántsem egyszerű, mert a Red Bull nem fog abba a hibába esni, hogy a szezon utolsó harmadában megelégedjen a második vagy a harmadik hellyel, pedig ez is elegendő lenne számukra a világbajnokság megnyerésére.