Vágólapra másolva!
Tizenöt év távlatából Frank Williams belátja: hibát követett el, amikor hagyta, hogy az F1 jelenlegi legsikeresebb tervezője elhagyja a csapatot.

A Forma-1-ben dolgozó mérnökök közül manapság alighanem Adrian Newey-t övezi a legnagyobb tisztelet: az általa tervezett autók három különböző csapatot összesen nyolc alkalommal segítettek hozzá a világbajnoki címhez.

Newey 1990-ben csatlakozott a Williams-Renault-hoz, ahol négy alkalommal (1992, 1993, 1996 és 1997) ünnepelhetett egyéni világbajnoki címet a csapattal. 1998-ban és 1999-ben a McLarennek tervezett győztes autót, az elmúlt két szezonban pedig a Red Bullt juttatta a csúcsra. Egykori munkaadója, Frank Williams most elismerte: hiba volt engedni, hogy a McLarenhez igazoljon.

"Részesedést kért a csapatban, én pedig ezt akkoriban nem akartam megadni neki" - árulta el az F1 Racingnek Williams, akinek csapata Jacques Villeneuve 1997-es sikere, azaz Newey távozása óta nem nyert világbajnokságot. "Utólag már úgy gondolom, hogy hibát követtem el."

Forrás: Red Bull

A Williams a 2000-es évek elején, a BMW motor segítségével még az élmezőnyhöz tartozott, 2004 óta azonban egyetlen futamot sem tudtak nyerni, és évről évre gyengébben teljesítenek. A tavalyi év volt az anyagi gondokkal is küzdő istálló történetének legrosszabb idénye: öt pontot szerezve a konstruktőri bajnokság kilencedik helyén végeztek.

"Az FW33 egyik fontos szempontból sem volt elég erős, az aerodinamikát tekintve pedig teljesen lemaradtunk, pedig az a legfontosabb" - magyarázta a csapat alapítója. "A lóerők számát tekintve sem álltunk a legjobban. Egyszerűen nem volt gyors az autó."

A 2012-től ismét Renault-motort használó csapatnál bíznak benne, hogy visszatérhetnek a mezőny első felébe, Williams szerint azonban Newey-t soha nem tudják pótolni. "Belőle csak egy van" - mondta. "Adrian kiemelkedő egyéniség."