Vágólapra másolva!
Az időmérő második leggyorsabb körét futó Lewis Hamilton kirobbanó örömmel fogadta, hogy barátja, Nico Rosberg megszerezte élete első pole pozícióját. Elmondása szerint egy tökéletes körrel sem tudta volna megverni a németet, míg Jenson Button azért lett csak ötödik, mert túl későn ment ki a gyors körére, és addigra már lehűlt a pálya.

Bár Lewis Hamilton a második helyet szerezte meg a Kínai Nagydíj időmérő edzésén, csak a hetedik helyről indulhat, mert a váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott. 2008 világbajnoka Nico Rosberg pole pozíciójának szinte úgy örült, mintha a sajátja lenne, mivel régóta jó barátok a Mercedes versenyzőjével. "Ez fantasztikus, büszke vagyok rá. Nico nagyon nagy gratulációt érdemel ma . 1997-ben találkoztunk először, 2000-ben csapattársak voltunk. Azóta jó barátok vagyunk. Amikor egy helyen versenyeztünk, mindig arról álmodoztunk, hogy egyszer majd első és második helyre kvalifikáljuk magunkat a Forma-1-ben. Őrület, hogy ez ma megtörtént. "

Hamilton a Q3 elején futotta meg a gyors körét, aztán a végén is belekezdett egybe, de félbeszakította, amikor látta, hogy nem tud javítani. "Talán egy tizeddel gyorsabb lehettem volna, de nagyon szoros volt. Ahhoz nem lett volna elég, hogy elkapjam Nicót. Aztán senki sem javított, ezért fontos volt, hogy spóroljak a gumival."

A brit nem volt elkenődve a hetedik rajtpozíció miatt, elmondása szerint élvezni fogja a lassabb autók előzését: "A versenyről szólva jó autónk van, de át kell verekednem magam a mezőnyön. Boldogan harcolok majd a pozíciókért a versenyen. Úgy állítottuk be az autómat, hogy a futamon legyen a legerősebb" - tette hozzá. "Ezen a pályán lehet előzni, ott van a DRS is - már nagyon izgatott vagyok a holnap miatt."

Csapattársa, Jenson Button egyszerűen elszámította magát, amikor az egyre hűvösebbé váló pályán későn próbált meg jó kört futni "A Q1-ben a legtöbb csapattal ellentétben mentünk egy kört a lágyabb gumival is. A Q2-ben azt éreztem, hoghy túlságosan alulkormányzott az autóm, ezért állítottunk pár dolgon a Q3-ra. Éreztem, hogy csökken a hőmérséklet az utolsó szakaszban, szerintem egyszerűen kicsit későn mentünk ki."

Forrás: AFP

"Nehéz lesz felmelegíteni az első gumikat, ha holnap is hűvös lesz, de ez nem lesz szokatlan számomra." Button a harmadik sorból indul, mégsem tett le a győzelemről. "A célom, hogy azért harcoljak. Ez nem lesz könnyű, de legalább olyan gyorsak vagyunk, mint a legtöbb előttünk lévő autó. Ami szokatlan, az Kamui Kobajasi helyezése, és neki úgy tűnik, nagyon jó a hosszú etapokon mutatott tempója is."

Martin Whitmarsh csapatfőnök egyetértett Hamiltonnal abban, hogy nem tudták volna megverni Rosberget. "A Q3 alatt a pálya és a levegő hőmérséklete csökkent, ahogy a fejünk fölött beborult az ég, ettől a pálya lassabbá vált. Nico, aki már az időmérő korábbi szakaszában is futott egy nagyon gyors kört, elérhetetlen volt" - ismerte el. "Jenson később ment ki, és azt tapasztalta, hogy a pálya sokkal kevésbé tapad, ennek az elkerülhetetlen következménye volt a vártnál gyengébb köridő tőle. De ez nem az ő hibája volt, szinte mindenki, aki a Q3 végén kint volt a pályán, gyengébb kört futott, mint remélte."