Vágólapra másolva!
A német veterán számított rá, hogy a Mercedesnek kedvezhet a monacói pálya, és a visszatérése utáni vergődés fényében még édesebbnek érzi az időmérő megnyerését. Büntetése miatt csak a 6. helyről rajtolhat, de ígéri, hogy próbálkozni fog az előzéssel.

A Mercedes a szombat délelőtti edzést megnyerő Nico Rosberg révén jelezte, hogy erős formában van Monacóban, amit az időmérő alá is támasztott. Délután azonban nem a csapat fiatalabbik versenyzője vitte a prímet, hanem Michael Schumacher, aki a Q3 legvégén váratlanul mindenkinél jobb időt futott, ezzel a 2006-os Francia Nagydíj óta első ízben lett a leggyorsabb kvalifikáción.

"Egyszerűen varázslatos érzés pole pozíciót szerezni ilyen hosszú idő után, főleg itt, Monacóban. Rendben, tovább tartott a karrierem második fejezetében, mint gondoltam, de így még édesebb" - osztotta meg érzéseit. "Számítottunk rá, hogy a pálya kedvezhet nekünk, és ez a Brackley-ban, Brixworth-ben és Stuttgartban dolgozó csapattagok tökéletes munkájának eredménye. Köszönöm mindegyiküknek, ez csapatsiker volt."

"Amikor megláttam a kijelzőmön a köridőt, azt gondoltam, hogy 'nem rossz', de bizonytalan voltam, mert az elsők között tettem meg a körömet, és nem tudtam, mit futnak a később érkezők. Figyeltem a pálya körüli kivetítőket, és egyszer csak észrevettem az 1-es számot. Akkor kezdtem elhinni, hogy összejött (a pole), amit utána megerősítettek a rádión." Ross Brawn csapatfőnök elárulta a BBC-nek, hogy Schumacher első helye láttán kicsordult a szeméből a könny.

Forrás: AFP

Schumacher bánkódhat, amiért Barcelonában nekiment Bruno Senna autójának féktávon: a baleset miatt öt rajthelyes büntetést kapott a Monacói Nagydíjra, ennek értelmében csak a 6. rajtkockából várhatja a startot vasárnap. Ugyanakkor szemmel láthatóan nem került letargiába, mindent megtesz, hogy kiköszörülje a csorbát.

"Nem gondolok a két héttel ezelőtt történtekre, csak a jelenre, illetve arra, ami történni fog. Ennyi. Előre tekintek" - szögezte le. "Már egy korábbi sajtótájékoztatón is elmondtam, hogy a pole-ra török, hogy a hatodik helyről induljak, és onnan nyerjek. Ezért vagyok itt, ez a célom."

"Tudjuk, hogy az előzés kemény dió, viszont a DRS és a KERS segítségével meg lehet próbálni - és biztosak lehetnek benne, hogy meg fogom."

Forrás: AFP

Csapattársa büntetéséből adódóan a kvalifikáción harmadik Rosberg a 2. helyről várhatja a piros lámpák kialvását, aminek érthető módon örül. "Gratulálok Michaelnek, káprázatos munkát végzett. Természetesen sajnálom a büntetése miatt, így viszont én az első sorból rajtolhatok Monacóban. Egy futamon, ahol az előzés borzasztó nehéz, ez kiváló pozíció az induláshoz" - mondta.

"Összességében jól alakult az időmérőm, minden a terv szerint zajlott. A végén nem volt tökéletes az autó, túlságosan alulkormányzott volt."

Brawn ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a Pirelli hiába jósol 35, illetve 50 körös élettartamot a szuperlágy gumiknak, nagyon vigyázni kell rájuk. "Egy éve komoly problémáink voltak a gumikkal a verseny elején, ezt holnap muszáj elkerülnünk" - nyilatkozta a csapatfőnök.