Vágólapra másolva!
A sport nagyura először ismerte el, hogy belebukhat a Gribkowsky-ügybe: ha a német ügyészség vádat emel ellene is, a Forma-1 tulajdonosa új főnököt kereshet a helyére.

Bernie Ecclestone helyzete a Forma-1 élén korábban bombabiztosnak tűnt, most azonban ő is elismerte, hogy leválthatják, ha a német ügyészség a nemrégiben elítélt Gerhard Gribkowsky vallomása nyomán vádat emel ellene vesztegetés miatt.

Gribkowsky, a Bayern LB befektetési bank korábbi hitelkockázati elemzője - aki az F1-es projekten sokáig együtt dolgozott Ecclestone-nal - azt állította, amikor a sport 2006-ban új tulajdonos, a CVC Capital Partners kezébe került, ő azért becsülte a valódinál kisebbnek az értékét, mert a brit üzletember ennek fejében 50 millió dolláros kenőpénzt ajánlott neki. Ecclestone viszont tagadta ezt, azzal védekezve, hogy Gribkowsky az offshore cégekből álló birodalmán keresztül megzsarolta őt.

Ugyanakkor a The Sunday Telegraph-nak adott nyilatkozatában most elismerte, hogy a bírósági ügy véget vethet a karrierjének. A CVC "valószínűleg kénytelen lesz megválni tőlem, ha a németek rám szállnak. Nyilvánvalóan így lesz, ha rács mögé kerülök" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a Forma-1 tulajdonosa elővigyázatosságból már tett is lépéseket a pótlására.

"Azt mondták, megbíztak egy fejvadászt, hogy keressenek valakit helyettem arra az esetre, ha én nem tudok tovább dolgozni - például elpatkolok, vagy ilyesmi. Ez teljesen normális eljárás, azt a célt szolgálja, hogy minden (befektető) elégedett legyen."

Régi ellenlábasa, a Ferrarit irányító Luca di Montezemolo egy karácsony előtti sajtóvacsorán kijelentette: reméli, hogy Ecclestone-t nem vádolják meg, mert a sportnak is "rosszat tehetne", ha le kellene mondania. Azonban úgy vélte, az őrségváltás ideje lassan magától is eljön.

"Modernebb szemléletű vezetőkre van szükségünk. Ugyanez érvényes az én vállalatomra is: néhány év múlva nem én leszek a legalkalmasabb a Ferrari irányítására. Jönni fog valaki más" - magyarázta.

"Mindig azt hajtogatom Bernie-nek, hogy elmúltak azok az idők, amikor egyetlen ember kézben tarthatott mindent. Ma már stáboknak kell irányítaniuk. A helyzetet muszáj pozitívan, a jövőbe tekintve felfogni. Előbb-utóbb Bernie-nek és nekem is szembe kell néznem ezzel."