Vágólapra másolva!
A Sauber újonca nem akar villogni élete első Forma-1-es futamán, a verseny biztonságos befejezése lesz a célja. A gumikkal még nem bánik olyan jól, mint szeretné, de felkészültnek érzi magát a debütálásra.

Sergio Pérez távozása után sem marad mexikói versenyző nélkül a Sauber, a tavalyi GP2-es bajnokságot a harmadik helyen záró Esteban Gutiérrez az Ausztrál Nagydíjon debütál a svájciak színeiben. Bár a Sauber tavaly többször is dobogós helyen tudott végezni, és az idei téli teszteken is biztató formát mutattak, Gutiérrez nem számít kiemelkedő eredményre első futamán.

"A legfőbb célom az, hogy a teljesítsem a versenytávot" - nyilatkozta. "Az első F1-es versenyemen fontos, hogy ez sikerüljön. Nincs értelme 120 százalékot beleadni, és kockáztatni, ha még nincs is miért harcolnom. Először az önbizalmamat szeretném megalapozni, utána pedig egyre messzebb merészkedhetek."

A 21 éves mexikói az előszezon alatt sokat tanult a Sauber C32-esről, de tudja, hogy versenykörülmények között nehezebb lesz helyt állnia. "Ez lesz az első F1-es futamom - ilyenkor rengeteg különféle érzés és gondolat törhet ránk a rajtnál. Fontos, hogy ezeket figyelmen kívül tudjam hagyni, és megfelelően koncentráljak."

A GP3 2010-es bajnoka a hiányosságaival is tisztában van, a sokakat megtréfáló Pirelli gumikat például még ő sem ismerte ki teljesen. "Úgy gondolom, az időmérőn kicsit még javulnom kell, de mindent megteszek azért, hogy ez minél előbb sikerüljön" - magyarázta. "Az új gumikkal különlegesen kell bánni, bizonyos szektorokban kompromisszumot kell kötnünk a jó köridő érdekében. Ez az egyik terület, amelyen még dolgoznom kell - egy körön teljesen máshogy kell bánnunk az abroncsokkal, mint egy hosszabb etapon."

Gutiérrez a nehézségek ellenére nem aggódik, úgy érzi, az elmúlt hónapok során sikerült felkészülnie élete első Forma-1-es idényére. "Rengetegszer gyakoroltam a bokszkiállásokat, versenyszimulációt is teljesítettem. Az erőnlétemről is pontosabb képet kaptam Jerezben, ez sokat segített abban, hogy tudjam, min kell még dolgoznom" - mondta. "Magabiztosabbá tesz, hogy érzékelem a javulást. Elmondhatom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, és már nagyon várom a melbourne-i futamot."