Vágólapra másolva!
A Red Bull szakembere úgy véli, a fiatal orosz igazolta, hogy az utánpótlásprogram tagjai közül érdemes volt őt választani a Toro Rosso versenyzőjének 2014-re.

Zökkenőmentesen sikerültek Danyiil Kvjat első hivatalos gyakorlásai Forma-1-es autóban: a 19 éves orosz, aki jövőre már hivatalos versenyzőként vezetheti a Toro Rossót, Austinban és Interlagosban is komolyabb hiba nélkül teljesítette az első szabadedzést, holott utóbbi helyszínen kifejezetten nehéz körülmények között, vizes pályán kellett bizonyítania.

Kvjat már az USA Nagydíjon is gyorsan felvette a ritmust, elmondása szerint alig akarta visszaadni az autót állandó tulajdonosának, Jean-Eric Vergne-nek, Brazíliában pedig úgy nyilatkozott, hogy a két tréninget követően már egész jól ráérzett a Forma-1-es modell vezetésére.

"Austinban teljesen új volt a pálya számomra, meglepetésre mégsem tartott sokáig, mire megtanultam, és három tizedre meg tudtam közelíteni Daniel (Ricciardót). Noha itt csak egyetlen etapot mentem, a körök jók voltak, és hasznukat veszem a tapasztalatgyűjtéshez. A 8. hely szép jutalom volt a jó körért" - nyilatkozta Brazíliában. "Többé már nem kell magán a vezetésen gondolkodnom."

"Nem jelent problémát, hogy tövig nyomjam a gázpedált, jól ráéreztem a kigyorsításokra. Az autó ereje már nem gond. Kezdek hozzászokni a leszorítóerőhöz, és a fékekkel is minden rendben van. A kormánykerék gombjaival is megfelelően haladok."

Danyiil Kvjat (balra) és Jean-Eric Vergne lesz a Toro Rosso két versenyzője 2014-ben Forrás: Toro Rosso

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a két edzésen mutatott formája alapján megfelelő választásnak tartja Kvjatot a Red Bull és a Toro Rosso részéről. "Nagyon tökös" - mondta a versenyzőről a Blicknek. "Úgy gondolom, hogy a megfelelő embert választottuk ki."

A Toro Rosso másik versenyzője a rutinosabb Jean-Eric Vergne lesz 2014-ben, akinek különösen fontos lesz a szezon, mert ha nem tud kellően erősen teljesíteni, vélhetően egy másik fiatalt ültetnek majd a helyére.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!