Vágólapra másolva!
Marie-Louise, a csütörtökön elhunyt kameruni válogatott labdarúgó, Marc-Vivien Foe özvegye elmondta, hogy férje valószínűleg még ma is élne, ha óvatosabb, és a baljós jelek ellenére nem lép pályára a Kolumbia elleni Konföderációs-kupamérkőzésen. Edzője pár perccel a tragédia előtt le akarta hozni játékosát a pályáról, Foe azonban tovább akart játszani.

Képgaléria a tragédiáról

Foe özvegye a The Sun című londoni lapnak elmondta, férjét a tragikus meccset megelőzően két-három nappal vérhassal kezelték, és a csütörtöki összecsapás előtt is kifejezetten rosszul érezte magát. Ám mivel a találkozót Lyonban játszották, s Foe tulajdonképpen a Lyon labdarúgója volt, csak egy évre kölcsönben a Manchester City-ben szerepelt, emocionális okokból mindenképpen pályára akart lépni.

"Az orvosoknak nem lett volna szabad engedélyezni férjem játékát. Ilyenkor nem a labdarúgó mondja ki a végső szót. Ki adja vissza három kisgyermekünk édesapját?!" - tette fel a megrendítő kérdést a 26 éves fiatalasszony.

Kiderült, Foe olyan gyengének érezte magát csütörtökön, hogy még egy tévéinterjút is lemondott, a meccset azonban vállalta, sőt, bár Winfried Schäfer, a kameruni válogatott szövetségi kapitánya le akarta cserélni, a középpályás nem akart lejönni a pályáról. "Néhány perccel a tragédia előtt üzentem neki, hogy le akarom hozni" - nyilatkozott szomorúan a Guardian című angol napilapnak a német szakember. "Láttam, hogy fáradtan mozog, lelassult. A csapatorvossal együtt úgy döntöttünk, hogy lecseréljük, de Marc kérte, hogy maradhasson. Azt mondta, jól érzi magát, nincs semmi baj... Pár perc múlva összeesett."

Orvosi szakvélemények szerint a vérhas olyan súlyos folyadékveszteséggel jár, hogy - párosulva a mérkőzés idején tomboló kánikulával - hozzájárulhat egyes, már meglévő szívbetegségek felerősödéséhez.

A The Sun hasábjain Rio Ferdinand, a Manchester United angol válogatott védője roppant kemény szavakkal bírálja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezérkarát. "Marc-Vivien a klubtársam volt a West Ham csapatában. Nem ismertem nála gondosabb labdarúgót, nagyon vigyázott magára, nem is értem, hogyan történhetett vele ilyesmi. Az embernek égnek áll a haja, amikor a futballnaptár túlzsúfoltságára gondol. 12 hónapon át folyamatosan játszani kell. Ugyan mi az értelme egy ilyen tornának, mint a Konföderációs-kupa? Ez nem a világbajnokság vagy az Európa-bajnokság. Mi szükség van egy harmadik versenyre a másik kettő mellett? A kutya sem kíváncsi rá. Nem volna szabad panaszkodnom, hiszen azért fizetnek, s nem is rosszul, hogy szórakoztassam a közönséget. Azonban az illetékeseknek meg kellene érteniük: ha jó teljesítményt várnak el a legnagyobb sztároktól, akkor időt kell adni számukra a feltöltődéshez. Mert ha nem, akkor egyre több ilyen eset lesz, mint szegény Marc-Viviené..."

Ferdinand a torna folytatása miatt is méltatlankodik: "Nem értem, miért kellett lejátszani a tragikus baleset után a Franciaország-Törökország mérkőzést? A FIFA vezérkarának a Foe iránti tiszteletből be kellett volna rekeszteni a tornát. Láttam a francia játékosokon - akik nagyon jól ismerték Foe-t -, hogy iszonyatosan megrendültek. Nehéz ilyen lelki állapotban futballozni."

Ferdinand véleményéhez csatlakozott Gordon Taylor, az angol játékosszakszervezet elnöke is, aki szerint ugyancsak elviselhetetlenül túlzsúfolt a versenynaptár, és egyetlen napot sem lenne szabad elvenni a labdarúgók nyári szabadságából.

Ch. Gáll András