Vágólapra másolva!
Az Eintracht Frankfurt a Bundesliga egyik legpatinásabb klubja, ám az élcsapatok közé tartozó egyesület az elmúlt években amolyan liftező gárdává vált. A frankfurtiak ezúttal újoncként szerepelnek az élvonalban, és fél távnál az utolsó helyet foglalják el, vagyis a pályán nem állnak valami jól, mi több a vezetőségben sem volt ideális a helyzet az ősszel. Tavasszal ennél már csak jobb jöhet - ez a jelszó jelenleg a Waldstadionban, és a jelek biztatóak, hiszen a klub a télen két új focistát, valamint egy sportigazgatót is szerződtetett.

A 2001-es kiesést követően az Eintracht Frankfurt a megszűnés közelébe került, hiszen anyagi problémái miatt kis híján nem kapta meg a profilicencet, de a teljes csődöt végül sikerült elkerülni, és két év alatt a klub visszakerült a legjobbak közé. A pályán elért javuló eredmények azonban a vezetőségben nem éreztették a hatásukat, és ennek hatása a lehető legrosszabbkor, a feljutást követően érződött a leginkább.

A múlt év nyarán lemondott a klub elnöke, Volker Sparmann, majd a tanácsadó testület vezetője, Jürgen Neppe is követte példáját, miközben a sportmenedzseri feladatokat már 2002 nyara óta a szakvezető, Willy Reimann töltötte be. Nem csoda tehát, hogy az új igazolások terén teljes volt az anarchia, és a csapat nem is tudott megfelelően erősíteni. A szakértők a frankfurtiakat az első számú kiesőjelöltek közé sorolták a bajnokság előtt, és a csapat ennek megfelelően is rajtolt a Bundesligában: az első győzelmére egészen az ötödik fordulóig kellett várni.

A klubnál a nagy megmentőt a veterán középpályásban, Andreas Möllerben látták, akinek annak ellenére is szerződést ajánlottak a bajnokság közben, hogy a focista a nyáron hivatalosan is bejelentette visszavonulását, és ennek megfelelően nem is edzett. A középpályás mindenesetre a szezon végéig írt alá a Frankfurthoz, és eleinte rendszeresen ott volt a kezdő tizenegyben, de szép lassan kiderült, hogy csodát ő sem tud tenni: ugyan még mindig képes arra, hogy egyszer-egyszer megvillanjon, de erőnlétileg már nem bírja a Bundesliga tempóját. Persze nem ő volt az egyetlen focista, aki a szezon közben érkezett a csapathoz: az Eintracht kölcsönbe megkapta a frankfurti nevelésű középpályást, Christoph Preusst, a harmadosztályú FC St. Paulitól pedig leigazolta a brazil középhátvédet, Christ.

Hármójuk közül a brazil védő megszerzése bizonyult a legjobb húzásnak; a bekk némi stabilitást adott a hátsó alakzatnak, amely a rengeteg sérülés miatt (különösen a csapatkapitány Jens Keller hiányzott nagyon, aki még a második fordulóban dőlt ki a sorból hosszú időre) igencsak bizonytalan volt. A kapott gólokat tekintve azonban nem áll olyan rosszul a csapat, a fő problémának inkább a gólszerzés bizonyult: a 17 mérkőzésen elért 16 találat bizony édeskevés, ennél kevesebbszer csak a másik két kieső helyen álló csapat, az 1. FC Köln és a Hertha BSC volt eredményes. Jellemző, hogy a házi góllövőlistán az albán középpályás, Erwin Skela vezet, a csatárok közül Markus Beierle három, Nico Frommer két alkalommal talált be, a koreai Csa Du-ri és az utánpótlás-válogatott Jermaine Jones viszont egyszer sem volt eredményes - igaz, utóbbi rengeteget hiányzott sérülés miatt.

A téli átigazolási időszakban ennek megfelelően egy csatár érkezését tartották a legfontosabbnak a drukkerek, és a gárda be is gyűjtött egy támadót a görög Joannisz Amanatidisz személyében, akit a VfB Stuttgarttól szerzett meg a klub. A hellén focistának, aki az elmúlt fél évben kevés lehetőséget kapott a sváboknál, több ajánlata is volt (hívta például a Hamburger SV, a Hannover ’96 és az 1860 München), ő mégis az Eintrachthoz írt alá - talán azért, mert itt csak a szezon végéig kellett elköteleznie magát. A frankfurtiak rajta kívül még egy védőt is igazoltak Ingo Hertzsch személyében, akit a Bayer Leverkusen engedett át, ő viszont 2005-ig kötelezte el magát.

Ezeket a kontraktusokat már az Eintracht új sportigazgatója, Heribert Bruchhagen kötötte, vagyis úgy tűnik, hogy lassan a vezetőségben is kezd konszolidálódni a helyzet. A sportvezetőt a Német Labdarúgóligától (DFL) sikerült elcsábítani, ahol kereskedelmi igazgatóként dolgozott, de korábban az Arminia Bielefeldnél és a Hamburger SV-nál is tevékenykedett már sportdirektori minőségben. Bruchhagen 2005-ig kötött szerződést az Eintrachttal, és első dolga volt, hogy kijelentse: igyekszik minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a játékosokkal. "Bielefeldben még az edzéseket is végigcsináltam a focistákkal, és bár most, 55 évesen ez már aligha fog menni, mindent megteszek annak érdekében, hogy a focistákkal jó legyen a kontaktusom" - mondta a sportigazgató, akitől azonban elsősorban azt várják a szurkolók, hogy próbálja orvosolni az egyesület anyagi problémáit.