Vágólapra másolva!
Kerlon Moura Souza, művésznevén Kerlon, a brazil Cruzeiro 17 éves csatára - más források szerint támadós középpályása - forradalmasíthatja a labdarúgást. A 17 éven aluliak múlt vasárnap befejeződött dél-amerikai bajnokságán, Venezuelában Kerlon győzelemre vezette hazája válogatottját, egyszersmind megválasztották a torna MVP-jének és ő lett a gólkirály is nyolc találattal.

Mindez azonban eltörpül a csak és kizárólag általa alkalmazott kunszt mellett, melynek lényege: lábbal felemeli a labdát a homlokára, s ott bűvészként egyensúlyozva a bőrgolyót elindul az ellenfél kapuja felé. Szerelni szabályos eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen.

Az 1988. január 27-én a Minas Gerais állambeli Ipatangában született Kerlon mindent elolvas a futballról - értsd: a brazil futballról -, ami csak fellelhető. Példaképe Leónidas, az 1938-as világbajnokság brazil gólkirálya, aki állítólag feltalálta az ollózásos, hátrahúzásos kapura lövést.

A 167 centis, 66 kilós - tehát mélynövésű, igencsak "tömör" labdarúgó - ezt a bizonyos trükköt, amit portugálul foquinhának neveznek, édesapjával, Silvinóval együtt fedezte fel, amikor egyszer otthon az udvaron futballoztak.

Kerlon gondosan tanulmányozza a nagy elődök játékát: Diditől a "hulló falevél" szabadrúgást, Garrinchától az ördöngös cselsorozatokat, Rivelinótól a kifliszerűen kanyarodó, ugyanakkor bombaerős lövéseket, Ronaldinhótól a kiszámíthatatlan trükköket igyekszik eltanulni - persze az öregektől vagy a már elhalálozott Garrinchától csak filmről.

Ch. Gáll András