Vágólapra másolva!
Ami napok óta biztosnak tűnt, az mostanra tény lett, Andrij Sevcsenko négy évre aláírt a Chelsea csapatához. Az aranylabdás ukrán támadó az angol újságok szerint 30 millió fontért igazolt Londonba, ugyanakkor a La Gazzetta dello Sport 45 millió fontot (65,7 millió euró) említ átigazolási díjként.

Sevcsenko az orvosi vizsgálat után írta alá új szerződését, ami négy évig köti a londoni sztárgárdához. "Azért vagyok itt, mert nagy és izgalmas kihívásnak érzem, hogy a Premier League-ben játszhatok. Egy európai nagycsapatból egy másik meghatározó klubba érkeztem, amely tele van bajnokokkal" - kommentálta döntését a Milánóban és Ukrajnában bálványként imádott csatárfenomén.

"Most jött el az alkalom számomra, hogy váltsak, és úgy gondolom, hogy tökéletes időpontban igazoltam át a Chelsea-hez. A Bajnokok Ligája megnyerése reális célnak tűnik, de nem csak ez számít, hanem az, hogy a klub sorozatban a harmadik bajnoki címére készül, és tetszik az itteni mentalitás, amely szerint minden meccsen csakis a győzelem az elfogadható. Nem a pénz motivált, ha így lett volna, akkor elképzelhető, hogy maradok Milánóban" - tette hozzá a Kékek új szerzeménye, aki Michael Ballack és Salomon Kalou mellett már a harmadik nagy fogása a Roman Abramovics kiapadhatatlan pénztárcájából költekező egyesületnek.

A 29 éves Sevcsenko várhatóan heti 130 ezer fontot keres majd, amivel a világ egyik legjobban fizetett játékosa lesz, éves szinten több mint kilencmillió eurót tehet zsebre. Jose Mourinho, a Chelsea karizmatikus trénere is megszólalt a csatár érkezése hallatán: "Egy álom vált valóra, Andrij azóta az első számú kiszemeltem volt, amióta a klubhoz kerültem. Remek képességei vannak, ambiciózus, fegyelmezett, taktikailag képzett és szórja a gólokat. Már beszéltem pár játékossal, akik nagyon várják, hogy együtt játszhassanak vele".

Sevcsenko, aki sérülése miatt csak csütörtökön csatlakozik a világbajnokságra készülő ukrán válogatotthoz, a Dinamo Kijevben kezdte pályafutását, ahol 1994 és 99 között öt bajnoki címet szerzett és kétszer hódította el a kupát. A Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményével komoly hírnévre szert tett támadót a Milan vitte el Kijevből 1999-ben 26 millió dollárért, és első idényében egyből gólkirályi címet nyert.

A piros-feketékkel szinte mindent megnyert, volt BL-győztes (a Juventus elleni 2003-as döntőn éppen ő lőtte be a győztes büntetőt), bajnok (2004-ben a scudetto mellé a gólkirályi címet is begyűjtötte), olasz kupagyőztes, Európai és olasz Szuperkupa-győztes (a Porto elleni finélában az ő fejese döntött, a Lazio ellen mesterhármást lőtt), 2004-ben pedig elnyerte az Aranylabdát.

Összesen 296 mérkőzésen lépett pályára a Milan színeiben és ezeken 173 gólt szerzett, amivel a második a klub örökranglistáján. Az ukrán nemzeti tizenegyben eddig 63 találkozó 28-szor talált be, és kulcsszerepe volt abban, hogy keleti szomszédaink először vesznek részt világbajnokságon.