Vágólapra másolva!
A Premier League negyedik fordulójának nyitómérkőzésén, egyben a 175. Mersey-parti derbin az Everton hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Liverpoolt, ezzel megszakította a Vörösök tizenhét meccses veretlenségi sorozatát. A mérkőzés hőse Király Gábor egykori Crystal Palace-beli csapattársa, a Stolverkosok által a nyáron klubrekordot jelentő kilencmillió fontért szerződtetett Andy Johnson volt, aki két alkalommal vette be José Reina kapuját. A bajnok Chelsea 2-1-re legyűrte a Charltont, a Portsmouth továbbra is veretlen, az Arsenal nem tud nyerni bajnokit az új stadionjában, a Watford Priskin Tamás nélkül szenvedett vereséget Boltonban, Sheffieldben pedig három büntető is kimaradt. A Manchester United 1-0-ra verte a Tottenhamet, és ezzel továbbra is százszázalékos.

Talán egy kicsit elkoptatott fordulat, de mindenképpen helytálló: ami Magyarországon az Újpest-Fradi, az Angliában az Everton-Liverpool. Kicsit több nézővel (mindkét csapat 40 ezer fő körüli befogadóképességű arénájában minden ilyen párosítás - igaz, bármilyen más alkalommal is - esetében garantált a telt ház), a rendkívüli indulatok, és a szikrázó párharcok ellenére is önmagukon uralkodó játékosokkal, és egymást legfeljebb verbálisan hergelő szurkolótáborokkal.

Így volt ez természetesen most is. A hazaiaknál James Beatty a padon kezdett, David Moyes Andy Johnsont tette meg az egy szem támadónak, míg a vendégcsapatnál Benítez mester döntése nyomán ezúttal Peter Crouch volt Robbie Fowler éktársa.

Vehemensen kezdett az Everton, de a pároscsata múltját, valamint David Moyes és játékosai habitusát ismerve ez egyáltalán nem volt meglepő. Minden labdáért elképesztő csata dúlt,. azonban Graham Poll jól felügyelte a történéseket, és sokáig sárga lapok nélkül is kézben tudta tartani az összecsapást.

A 24. percig nem jegyezhettünk fel igazán komoly helyzetet, ekkor a szemfüles Cahill használta ki a Pool védőinek bizonytalankodását, és Reina hasa alatt megszerezte a vezetést a hazaiaknak. A Vörösök két rutinos belső védője, Hyypiä és Carragher a kapott góltól függetlenül is meglehetősen bizonytalanul mozgott, olyannyira, hogy a második találat már egyértelműen az ő számlájukra írható.

A jobb oldalon egy szabad labdára lecsapó Andy Johnson úgy kerülte meg Hyypiät, ahogyan mondjuk egy jet-ski egy 16. századi, kicsit lestrapált, nehezen forduló vitorláshajót. A finn bekk nehézkessége még nem lett volna probléma a Vörösöknek, hiszen érkezett keresztezni a másik BL-győztes, angol válogatott középhátvéd, Jamie Carragher, aki viszont lyukat rúgott. Még ennek sem kellett volna feltétlenül hazai gólt eredményeznie, viszont a vendégek védőfalának utolsó bástyája is eléggé csálén állt: Reina kapus nem zárta rendesen a rövid sarkot, Andy Johnson pedig szépen bepasszolta a labdát a kapu közepébe.

A második félidőben fokozatosan nyomasztó mezőnyfölénybe került a Liverpool, de a Vörösök támadásai meglehetősen esetlegesek voltak. Gerrard ennek ellenére szépíthetett volna, azonban éles szögből a bal kapufát találta el, utána pedig a becsúszó Hibbert kezéről pattant az alapvonalon túlra a labda, a játékvezető azonban büntető helyett szögletet ítélt.

Benítez mester becserélte a sérüléséből éppenhogy felépült Riisét, aki azonban negyedórával pályára lépése után ismét a földön maradt, hordágyon kellett levinni, és mivel a Liverpoool korábban már mindhárom cserelehetőségét kihasználta, tíz emberrel fejezték be a meccset a Vörösök.

Amikor már mindenki a hármas sípszót várta, Carsley még gondolt egyet, rászúrta jó huszonötről, Reina suta mozdulattal a magasba ütötte a labdát, amely veszélyesen hullott visszafelé. A kapus bizonytalan volt, és bár felugorva megfogta a játékszert, kis híján beesett vele a kapuba. Hogy ez ne következzen be, megpróbálta maga elé dobni a labdát, azonban balszerencséjére pont ott állt Andy Johnson, aki a gólvonalról a kapuba stukkolt. Nem mindennapi gól volt!

A vége 3-0, az Everton szárnyal, a Liverpoolnak viszont nagyon össsze kell kapnia magát, ha nem akar már a bajnokság legelején jóvátehetetlenül leszakadni az éllovasoktól.

Ami a többi mérkőzést illeti: az Arsenal még nyeretlen az Emirates-stadionban, ezúttal a Middlesbrough vitt el egy pontot az új arénából, pedig a vendégek az utolsó félórát emberhátrányban játszották. A bajnok Chelsea-nek ellenben nagyon megy odahaza, sorozatban kilencedszer nyert a Stamford Bridge-en, a Charlton pedig a legrosszabb rajtját produkálja, mióta Premier League névre hallgat az angol pontvadászat.

Amerikai gólokkal fordított és nyert a Fulham a St James's Parkban, a Newcastle hiába vezetett 1-0-ra, a hajrá a londoniaké volt. Szárnyal a Portsmouth, a Pompey ezúttal a zimbabwei Benjani Mwaruwarinak köszönhetően intézte el a Wigant, és ezzel továbbra is tagja az élmezőnynek.

Nem hozott gólt a Sheffield United-Blackburn találkozó, ennek ellenére óriási izgalmak voltak, három tizenegyest is megítélt Mike Dean bíró, de a hazai kapuban Paddy Kenny védte Lucas Neill büntetőjét, a túloldalon pedig Brad Friedel járt túl David Unsworth és Rob Hulse eszén. Hiába játszott jobban, és lőtt három kapufát a Priskin Tamás nélkül felálló Watford a Bolton vendégeként, végül a Wanderers Speed hosszabbításban értékesített büntetőjével felülkerekedett az újoncon.

A Manchester United négy forduló után is hibátlan, a Vörös Ördögök 1-0-ra győzték le a Tottenhamet, a gólhoz kellett Robinson kapus ügyetlenkedése, aki középre ütötte ki Cristiano Ronaldo szabadrúgását, és a kipattanót Giggs a léc segítségével bólintotta be.

Premier League, 4. forduló:
Everton - Liverpool 3-0 (2-0)
gól:
Cahill (24.), A. Johnson (36., 90.)

Arsenal - Middlesbrough 1-1 (0-1)
gól: Henry (67., 11-esből), illetve Morrison (22.)
piros lap: Boateng (64., Middlesbrough)

Bolton Wanderers - Watford 1-0 (0-0)
gól:
Speed (91., 11-esből)

Chelsea - Charlton Athletic 2-1 (1-0)
gól: Drogba (6.), Carvalho (63.), illetve Hasselbaink (54.)

Newcastle United - Fulham 1-2 (0-0)
gól: Parker (54.), illetve McBride (82.), Bocanegra (88.)

Portsmouth - Wigan Athletic 1-0 (0-0)
gól:
Mwaruwari (49.)

Sheffield United - Blackburn Rovers 0-0

Manchester United - Tottenham Hotspur 1-0 (1-0)
gól:
Giggs (9.)