Vágólapra másolva!
Mint minden páros esztendő, a 2008-as év is eseménydús volt a nemzetközi labdarúgásban: a megszokott viadalok (Bajnokok Ligája, UEFA-kupa, Libertadores-kupa, nemzeti bajnokságok) mellett két kontinensviadalra és az olimpiára is sor került. Nem volt hiány látványos mérkőzésekben, drámában és vitatott személyiségekben sem - soha rosszabb évet, mint amilyen 2008 volt a futballban!

A legfontosabb esemény természetesen az Európa-bajnokság volt, amelynek a nyáron Ausztria, illetve Svájc adott otthont. Az Eb végeredménye tulajdonképpen meglepetést jelentett, hiszen egy olyan válogatott nyerte a tornát, amelyet előzetesen ugyan mindig az esélyesek közé soroltak, de sohasem tudott átlépni saját árnyékán.

Spanyolország nyárig a nemzetközi futball nagy "alulteljesítőjének" számított, azonban 2008-ban sikerült kibújniuk a skatulyából azzal, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot.

A Luis Aragonés által irányított csapat veretlenül hódította el a trófeát, sőt, egész évben nem szenvedett vereséget, s immár 28 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, amivel lassan már sporttörténelmet ír.

Még három vereség nélküli találkozó, és a spanyolok a második leghosszabb veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek majd. Az Eb megnyerése természetesen óriási fiestát eredményezett Spanyolországban - amelynek csúcspontját a kapus, José "Pepe" Reinának a showja jelentette.

Persze az Európa-bajnokságról nem csak a spanyolok végső diadala maradt emlékezetes. A holland-olasz mérkőzés kapcsán például valószínűleg még ma is sokan vitáznak azon, hogy Ruud van Nistelrooy találata lesről született-e avagy sem; a törökök egy ideig aligha szabadulnak meg a "comeback-king" jelzőtől azok után, hogy valósággal hobbit csináltak abból, hogy az utolsó percekben fordítsák meg a meccseket; a francia drukkerek pedig vélhetően máig nem értik, hogy miként maradhatott Raymond Domenech a szövetségi kapitányi poszton.


A francia együttes nyeretlenül, az utolsó helyen végzett a csoportjában, majd ősszel a vb-selejtezőket is vereséggel kezdte Ausztriában - azonban Domenech-t mégsem rúgták ki. Bezzeg az olaszoknál Roberto Donadoninak mennie kellett annak ellenére, hogy a squadra azzurra továbbjutott az Eb "halálcsoportjából", majd a későbbi győztes spanyoloktól is csak tizenegyesekkel esett ki - az Európa-bajnok a tornán egyedül az olaszokat nem tudta legyőzni...