Vágólapra másolva!

Három új helyszínnel bővült a 2012-es foci-Eb

A már biztos rendező Kijev után pénteken Harkivot, Lvivet és Donyecket is hivatalos helyszínné nyilvánította a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra a kontinentális labdarúgó szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága, amely a portugáliai Funchalban ülésezik.

Ezt Michel Platini, az UEFA elnöke jelentette be pénteken, egyúttal Kijev is megkapta a megfelelő minősítést, hogy az eredeti terveknek megfelelően otthont adjon a döntőnek, idén májusban ugyanis csak az elődöntőig hitelesítették.

"Elégedetten jelenthetem be, hogy az ukrán kormány jelentős erőfeszítéseinek köszönhetően mind a négy ukrán város zöld utat kapott. Természetesen még további komoly fejlesztéseket kell végrehajtani, de maximális bizalommal vagyunk Ukrajna és Lengyelország iránt" - mondta a francia sportdiplomata.

"Ma Ukrajna és az ukrán emberek nyertek" - kommentálta a döntést Julija Timosenko ukrán miniszterelnök Kijevben.

Az UEFA 2007. április 18-án döntött a lengyel-ukrán kandidálás mellett az olasz és magyar-horvát pályázattal szemben, csakhogy idén május 13-án a végrehajtó bizottság bukaresti találkozóján infrastrukturális hiányosságok miatt Ukrajnából mindössze Kijevet fogadták el véglegesen mint rendező várost. Lengyelországból mind a négy kijelölt település, azaz Poznan, Gdansk, Wroclaw és a tervek szerint a nyitómérkőzésnek is otthont adó Varsó zöld jelzést kapott.

"Platini nagyszerű játékos volt és nagyszerű elnök jelenleg. Új lehetőséget adott nekünk. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy legalább olyan sikeres tornát rendezünk, mint a legutóbbi kettő volt" - mondta Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke. "A döntés hatására nem fogunk a babérjainkon pihenni. Az ítélet nem számomra karácsonyi ajándék, hanem az egész ukrán nemzetnek."

A 2012-es Eb-t június 9. és július 1. között rendezik, a selejtezőcsoportok beosztását jövő február 7-én, Varsóban készítik el.