Vágólapra másolva!
Brutális sérülést szenvedett a hét végi bajnokin az Arsenal fiatal középpályása, Aaron Ramsey, akinek a sípcsontja és a szárkapocscsontja is eltört. Négy éven belül ez már a harmadik hasonló jellegű sérülés az Ágyúsoknál, ami Arsene Wenger szerint nem véletlen. Ramsey-t már meg is műtötték, és a korábbi példák alapján reménykedhet abban, hogy visszatérhet a pályára.

A Stoke City elleni találkozó előzetesen sem tűnt könnyűnek, és amikor a második félidő közepén 1-1 volt az állás, akkor az Arsenal hívei alighanem azt gondolták, hogy a három pont megszerzésénél nincsen fontosabb.

A lefújáskor azonban mégsem lehettek felhőtlenül boldogak a londoni szurkolók, mert bár kedvenceik megnyerték a találkozót, a fiatal középpályás, Aaron Ramsey rendkívül súlyos sérülést szenvedett.

A 19 éves walesi futballistának Ryan Shawcross kemény, de egyáltalán nem alattomos belépője nyomán eltörött a lába, és teljesen természetellenes szögben állt, ami láthatóan megviselte a pályán lévőket - jellemző, hogy a meccset közvetítő televíziós társaság egyetlen visszajátszást vagy lassítást sem mutatott, annyira sokkoló volt a látvány.


A labdarúgásban benne vannak a sérülések, azonban a lefújást követően mind Francesc Fabregas, mind pedig Arsene Wenger kiemelte, hogy négy éven belül ez már a harmadik hasonló eset, amikor az Arsenal a szenvedő fél. 2006 májusában a Sunderland elleni bajnokin Abou Diaby kapott rúgást Dan Smithtől, ami miatt nyolc hónapot kellett kihagynia, 2008 februárjában pedig a horvát csatár, Eduardo da Silva lába tört el hasonló módon a Birmingham City bekkjének, Martin Taylornak a belépője nyomán.


"Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy véletlenről van szó, tisztában voltunk vele, hogy mire számíthatunk. A sajtó állandóan hangsúlyozza, hogy az Arsenal játékosai nem szeretik, ha keményen játszanak ellenük, és ez az eredménye" - mondta felháborodottan Wenger, majd így folytatta: "Mindig elképedek azon, hogy az ellenfél rendre megússza a dolgot. Ha keményen, sőt, durván játszanak ellenünk, és ezért vereséget szenvedünk, akkor az újságokban mást sem olvasok, mint hogy 'persze, az Arsenal ezt nem kedveli', de senki sem háborodik fel a durvaságokon. Mintha teljesen rendben lenne, hogy lerúgják játékosaimat".

Az a jó taktika az Arsenal ellen, ha keményen odalépnek

Az angol futballközvéleményben általánosan elterjedt az a felfogás, hogy az általában szép, látványos futballra törekvő Ágyúsokkal szemben a legjobb taktika az, ha keményen odalépnek nekik. Jellemző, hogy a Stoke City elleni meccset követően az egyik szakkommentátor, Andy Gray az alábbi megjegyzést tette: "Néha így kell futballozni az Arsenal ellen".

Ennek minden bizonnyal nagy szerepe van abban, hogy a londoniak rendre előkelő helyen állnak a sérültek számát tekintve. Arról szó sincsen, hogy Shawcross szándékosan törte volna el Ramsey lábát (látható volt, hogy a védőt is megviselte a dolog, kiállítását követően könnyeivel küszködve ment le a pályáról), de a meccs előtt a szakmai stáb alighanem felhívta a figyelmét arra, hogy keményen futballozzon, ne húzza vissza a lábát - hiszen az Arsenal ellen ezt kell tenni.

Ramseyre mindenesetre hosszú kihagyás vár, de korábbi hasonló esetek alapján joggal bízhat abban, hogy folytathatja karrierjét. A hasonlóan brutális sérülést szenvedett futballisták közül alighanem Henrik Larsson érte el a legtöbb sikert felépülését követően. A svéd támadó 28 esztendősen, 1999 októberében a Celtic játékosaként egy Olympique Lyon elleni UEFA-kupa-mérkőzésen törte el a lábát, ami miatt nyolc hónapot kellett kihagynia.


Legközelebb 2000 májusában játszott, és a 2000-es Európa-bajnokságon már gólt is szerzett, és csak tavaly vonult vissza, miközben a Celticnél gólrekordot döntött, és megfordult a Manchester Unitedben, valamint az FC Barcelonában is - a katalánokkal Bajnokok Ligáját is nyert.
A francia Djibril Cissé két hasonló sérülést is szenvedett, és mindkettőből sikerült felépülnie.

Először még a Liverpool színeiben törte el a sípcsontját egy Blackburn Rovers elleni bajnokin 2004 októberében, és akkor az sem volt biztos, hogy egyáltalán visszatérhet a pályára - utólag kiderült, ha nincs a gyors orvosi beavatkozás már stadionban, akkor a lábát is elveszíthette volna. Ehhez képest 2005 áprilisában már ismét játszott, sőt, pályára lépett májusban a BL-döntőn, és visszaverekedte magát a válogatottba is.


A 2006-os világbajnokságra is utazhatott volna, de az utolsó, Kína elleni felkészülési meccsen, 2006 júniusában megint eltört a lába. Ezúttal csak öt hónapot kellett kihagynia, októberben már ismét futballozott a Marseille-ben, jelenleg pedig a görög Panathinaikoszban ontja a gólokat.


Ramsey klubtársa, Eduardo is sokat mesélhet a hasonló sérülésekről, igaz, a brazil születésű horvát csatárnak korábbi formáját azóta sem sikerült visszanyernie. Ő közel egy évig nem lépett a pályára, eddig nem tudta visszaverekedni magát a kezdő tizenegybe - aminek valószínűleg mentális okai vannak.

Magyarországról elsőre alighanem mindenkinek Véber György neve ugrik be a súlyos sérülésekről: a jelenleg a Pápát irányító szakember élete formájában futballozott 1998 tavaszán, amikor a Diósgyőr elleni bajnokin szenvedett nyílt sípcsonttörést.


Az Újpest nélküle is megnyerte a bajnoki címet, és az utolsó forduló utolsó percében jelzésértékűen becserélték - még az ellenfél, a Kispest játékosai is nagyon vigyáztak arra, nehogy hozzáérjenek. Véber ugyan teljesen felépült, de már sohasem volt képes olyan teljesítményre, mint korábban, és főleg másodosztályú csapatokban szerepelt 2003-as visszavonulásáig.

www.global-soccer.eu