Vágólapra másolva!
Tizenöt éve futballozni valamelyik topligában már önmagában elismerésre méltó teljesítmény, de mindezt egyetlen klubnál végrehajtani hatalmas bravúr. Javier Zanetti ráadásul mindezt egy sztárcsapatban, az Interben tette: szerda este a Cesena ellen 520. alkalommal lépett pályára a Serie A-ban, megdöntve ezzel a klubrekordot - és hol van még a pályafutása vége.

Az Internazionale szerda este pótolta a Cesena elleni, 16. fordulóból elmaradt bajnokiját, ami egy szempontból mindenképpen történelmi összecsapás volt. A milánóiak argentin játékosa, Javier Zanetti 520. alkalommal játszott a Serie A-ban a klub színeiben, és ezzel megelőzte az Inter örökranglistáján az eddig élen álló Giuseppe Bergomit. A drukkerek által csak Il Capitanónak becézett védő rekordja elismerésre méltó, hiszen a mai labdarúgásban nem jellemző, hogy egy futballista ennyire hűséges legyen klubjához, pláne, ha az nem a nevelőegyesülete.

Másfél évtized egy klubnál

Zanetti teljesítménye ráadásul nem csak az Inter történetét tekintve egyedülálló. Jelenleg a kilencedik helyen áll az olasz élvonal örökranglistáján, és még ebben a szezonban feljöhet a hetedik helyre. Ha pedig folytatja a következő szezonban is (ami szinte biztos, elvégre szerződése 2013-ig érvényes), akár ötödik is lehet, olyan legendákat utasítva maga mögé, mint Roberto Mancini, Silvio Piola vagy Gianni Rivera. Az idegenlégiósok között most is csúcstartó, az örökranglista első harminc helyezettje között csak egyetlen olyan futballista akad, aki nem olaszként kezdte Serie A-s pályafutását - ám később, a brazil José Altafini is felvette az állampolgárságot. Arról nem is beszélve, hogy Zanetti mind az 520 bajnokiját egy csapatban játszotta, márpedig az örökranglista első tíz helyezettje közül ezt rajta kívül csak Bergomi, illetve a lista élén álló Paolo Maldini mondhatja el magáról.

Még belegondolni is hihetetlen, hogy Zanetti az első mérkőzését 1995-ben játszotta a milánói egyesületben. Huszonkét évesen igazolt Olaszországba az argentin Banfieldből, már akkor válogatottként, pedig nem valamelyik sztárklubban futballozott. Ugyan hívta őt a River Plate és a Boca Juniors is, de rögtön az Interbe szerződött csapattársával, Sebastián Ramberttel együtt. A milánóiak 3,1 millió dollárt fizettek érte, és Zanetti volt az Inter új elnökének, Massimo Morattinak az első igazolása. Rögtön az 1995-96-os idény első fordulójában, a Vicenza ellen ott volt a kezdő tizenegyben, és azóta csak elvétve hiányzott a csapatból. Az Inter azóta 588 bajnokit játszott a Serie A-ban, és Zanetti 519 alkalommal pályára lépett - vagyis a mérkőzések 88 százalékán szerepelt, ami egészen elképesztő. Mint ahogyan az is, hogy 2006 októbere és 2009 áprilisa között egyetlen bajnokiról sem hiányzott, sorozatban 137 találkozón játszott.

Forrás: AFP

A sokoldalú vezér

Zanetti szinte sohasem volt sérült vagy eltiltott, ráadásul rendkívül sokoldalú futballista. Karrierje elején jobbhátvédnek számított, pályafutása során többnyire ezen a poszton is vetették be, ám játszott már balhátvédet, védekező és jobb oldali középpályást is. Az Inter 2007 nyarán igazolta le a brazil Maicont, aki a világ egyik legjobb jobbhátvédjének számít, és Zanetti azóta csak elvétve fordult meg eredeti pozíciójában, de a teljesítményén ez egyáltalán nem látszott meg. Küzdeni tudása és fantasztikus fizikuma révén szinte mindig kiemelkedett a mezőnyből, és népszerűségét szimpatikus viselkedése, szerénysége csak fokozta. Igazi vezéregyéniségnek számít a pályán kívül is, ami jól látszik azon a videón, amelyet az Inter játékosai a 2006-os bajnoki címet követően készítettek.

A focisták a Pazza Inter című népszerű nótát vették fel stúdióban, és Zanetti láthatóan ott is elemében volt.


Gyökereit sohasem felejtette el (apja kőműves volt Buenos Airesben), és feleségével közösen létrehozta a PUPI nevű alapítványt, amely a szegény argentin gyerekek oktatását segíti. A PUPI mozaikszó, a "Por un piberio integrado", azaz "Egy integrált gyermekkorért" kifejezés kezdőbetűiből áll össze, de egyben a játékos beceneve is.

Zanettinek két gyereke van: Ignácio és Sol, feleségével még 1997-ben házasodott össze, amikor már hét éve ismerték egymást. Bátyja, Sergio is profi futballista volt, Európában, a svájci Bellinzonában és Locarnóban játszott, 2006-os visszavonulása óta pedig utánpótlás-edzőként dolgozik, ebben a minőségében megfordult a Pro Sestónál, a Monzánál és a Comónál is. A családnak van egy étterme Milánóban (az El Gaucho), de Zanetti magánéletéről ennél sokkal többet nem lehet tudni, nem ezzel szokott az újságok címoldalán szerepelni. Nemrégiben egy interjúban azért elárulta, hogy egyik érzékeny pontja a haja, amelyhez még a felesége sem érhet hozzá, rettentően fél a kopaszodástól.


2001-ben majdnem a Real Madridé lett

Az elmúlt másfél évtizedben csak egyszer merült fel komolyabban, hogy elhagyja az Intert. Amikor a 2000-2001-es szezonban Marco Tardelli volt a csapat edzője, Zanetti kevesebb játéklehetőséget kapott, és nem is voltak túl jó viszonyban, a Real Madrid pedig bejelentkezett érte. Az ajánlat kedvező volt, olyannyira, hogy mindenben megegyezett a madridiakkal, és úgy tűnt, hogy hat év után távozik - de a klubelnök, Massimo Moratti meggyőzte, hogy érdemes maradnia. Lehet, hogy azt árulta el neki, hogy Tardelli a szezon végén távozik.

Zanetti az Internél eltöltött tizenöt és fél év alatt tizenhat edzővel dolgozott, ami szintén egyfajta rekordnak számít. A másfél évtized alatt tizenöt trófeát gyűjtött be: az első az 1998-as UEFA-kupa volt, amelynek döntőjében maga is betalált.


Pedig nem túl gólerős futballista, az Interben 722 tétmérkőzésen 24 gólt szerzett.

Csak a vébékkel nincs szerencséje

Zanetti nem csak klubszinten csúcstartó, hiszen 138 alkalommal szerepelt az argentin válogatottban, ami ugyancsak rekord. Ez a szám több is lehetne, de hiába viselte sokáig a csapatkapitányi karszalagot, a két legutóbbi világbajnokságról egyaránt lemaradt. A 2006-os tornára José Pekerman nem vitte ki, Dél-Afrikába pedig Diego Maradona miatt nem utazhatott - mind a két döntés hatalmas meglepetésnek számított. A jelenlegi argentin szövetségi kapitány, Sergio Batista viszont számít rá, így Zanetti növelheti válogatottságainak számát.

www.global-soccer.eu