Vágólapra másolva!
Nem a magyar-holland lesz az egyetlen Európa-bajnoki futballselejtező pénteken, illetve a hét végén, hiszen egy híján húsz találkozóra kerül sor a kontinensviadal jegyében. Xavi és Sztilian Petrov a századik válogatott meccsére készül, Anglia és Wales pedig századik alkalommal találkozik egymással.

Az elkövetkező napokban 19 Eb-selejtezőt játszanak, ebből hatot pénteken, a többit szombaton, azok a válogatottak ugyanis, amelyek a jövő héten nem játszanak selejtezőt, hanem csak barátságos találkozót, maradhattak a hagyományos szombati időpontnál. A legnagyobb rangadókat azonban már pénteken lejátsszák: a magyar-hollandon kívül még két olyan párosítás lesz, ahol a csoport első két helyezettje találkozik.

A magyar válogatott ellenfele az aktuális vb-ezüstérmes. Korábban csak egyszer volt példa arra, hogy a magyar csapat egy selejtezőcsoportba került a megelőző nagy torna második helyezettjével: a 2002-es világbajnokság selejtezői során az 2000-es Eb ezüstérmese, Olaszország is a mi csoportunkban volt. Akkor rögtön az első meccset velük játszottuk, 2-2-es döntetlen született.

A nagy különbség a mostani találkozóhoz képest az, hogy az olaszoknak az volt az első találkozójuk az Eb után, és úgy érkeztek Magyarországba, hogy a Serie A még el sem kezdődött. A hollandok esetében ez nem mondható el, ugyanakkor tény, hogy sok a sérültjük.

Más kérdés, hogy a legnagyobb hiányzó, Arjen Robben a vébé óta sérülés miatt egyszer sem játszott. A kapus Maarten Stekelenburg viszont a legutóbbi 11 tétmérkőzésről nem hiányzott, Mark van Bommel pedig a 2008-as Eb óta csupán egyetlen tétmeccset hagyott ki.

A hollandok selejtezőn 2007 novemberében kaptak ki utoljára, a vereség akkor nem kis meglepetést jelentett, hiszen Fehéroroszország győzte le őket. Igaz, Hollandia számára a meccsnek nem volt tétje, a csapat biztos továbbjutónak számított, amikor Minszkben 2-1-re kikapott.

A jelek szerint Kelet-Európába nem szívesen látogatnak a narancsmezesek, hiszen 2003-ban Csehországban, 2007-ben Romániában kaptak ki tétmeccsen, és döntetlent játszottak Macedóniában (2004), illetve Bulgáriában (2006).

Az olaszok vészhelyzetben Tottit és Del Pierót is meghívnák

Az I csoport rangadójának, a spanyol-cseh összecsapásnak magyar vonatkozása is lesz, a találkozót ugyanis Kassai Viktor vezeti. Ezt a spanyolok alighanem jó ómennek veszik, elvégre a tavalyi vébé spanyol-német elődöntőjén is ő fújta a sípot.

A világbajnoki címvédő persze nem csak ezért számít favoritnak: Vicente del Bosque együttese eddig mind a három találkozóját megnyerte, míg a csehek nagy meglepetésre otthon kikaptak Litvániától. A granadai találkozón a hazaiaktól ugyan sérülés miatt Carles Puyol, Francesc Fabregas és Pedro is hiányzik majd, de a csapat így is bombaerős.

David Villa arra készül, hogy megdöntse Raúl rekordját a válogatottban szerzett gólokat illetően: jelenleg mindketten 44 találattal állnak, igaz, Villa 31 mérkőzéssel kevesebbet játszott. Klubtársa, Xavi viszont biztosan ünnepel, ez lesz ugyanis a századik találkozója a címeres mezben. Ezt az álomhatárt a spanyolok közül eddig csak hárman érték el: Raúl, Iker Casillas és Andoni Zubizarreta.

A másik rangadó a C csoportban lesz, ahol az élen álló olaszok a második helyezett szlovénekhez látogatnak. A vendégek a hírek szerint a kétcsatáros felállást választják majd, a nagy kérdés csak az volt, hogy ki lesz a két támadó, akinek Cesare Prandelli bizalmat szavaz.

A szakember félig viccesen, félig komolyan kijelentette: "Ha ez lenne az utolsó meccs, és mindenképpen nyernünk kellene a kijutáshoz, akkor Tottit és Del Pierót választanám."

A két veterán a 2006-os vébé óta nem játszott a válogatottban, és most sem kapott meghívót, mint ahogyan a góllövőlista élén álló Antonio di Natale sem. Így aztán az Antonio Cassano, Giampaolo Pazzini duó kezd majd: előbbi a Milanban, utóbbi az Interben futballozik, de fél éve még együtt játszottak a Sampdoriában.

Ribéry nem akar rossz fiú lenni

Luxemburg és Franciaország mérkőzése nem a várható eredmény miatt érdekes (nagy meglepetés lenne, ha nem a franciák győznének), hanem azért, mert a vébé óta először tért vissza a francia keretbe a lázadók két vezéregyénisége, Patrice Evra és Franck Ribéry.

Főleg az utóbbi játékos meghívása nagy meglepetés, mivel a hírek szerint a Bayern középpályásának továbbra is rossz a viszonya a szintén kerettag Yoann Gourcuff-fal. A két játékos a hét elején leült tisztázni a konfliktust, de a biztonság kedvéért a szakmai stáb egyik tagja is jelen volt, ami a francia sajtó szerint nem épp a megbékélés jele.

Forrás: AFP

Ribéry (képünkön) nem is tagadta, hogy neheztel az Olympique Lyon középpályására. "Nem tetszett, hogy úgy állította be a történteket, hogy én voltam a rossz fiú, ő pedig az áldozat. Azt vártam tőle, hogy közli az újságokkal, hogy nincs semmi gondja velem, de ezt azóta sem tette meg" - jelentette ki Ribéry, amit a szövetségi kapitány pozitív jelnek vett.

"Jó dolog, hogy nyilvánosan kifejtette a véleményét, mert a nyíltság sokat segít. Beszéltek egymással, és ez alapján állíthatom, nincsen semmi probléma közöttük" - mondta Laurent Blanc, aki nehezményezte, hogy az újságírók eközben egyáltalán nem kérdezték magáról a meccsről.

A Wales-Anglia brit rangadó előtt sem csak a pályán várható események voltak középpontban, az angol sajtó ugyanis napokon keresztül azon csámcsogott, hogy Fabio Capello visszaadta a csapatkapitányi karszalagot John Terrynek, anélkül, hogy ezt előzetesen megbeszélte volna a pozíciót az utóbbi időszakban betöltő Rio Ferdinanddal.

A walesiek egyébként nagyon fogadkoznak, hogy elkapják az angolokat, pechjükre azonban legjobbjuk, Gareth Bale sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot. "A következő három és fél év fontosabb, mint a következő három és fél nap. Sikeresek akarunk lenni, és ezt csak úgy érhetjük el, ha a játékosainkat teljesen egészségesen küldjük pályára" - jelentette ki a walesi szövetségi kapitány, Gary Speed.

A két ország között egyébként ez lesz a 100. összecsapás, és az eddigi 99-ből a walesiek mindössze 14-et tudtak megnyerni, Anglia 64-szer győzött.

Matthäus kardot kapott

A százas szám a Bulgária-Svájc találkozó előtt is szóba került, a hazaiak csapatkapitánya, Sztilian Petrov ugyanis éppen 100. alkalommal léphet pályára a nemzeti csapatban. Ez eddig rajta kívül Bulgáriában csak az egykori kapusnak, a szövetség jelenlegi elnökének, Boriszlav Mihajlovnak jött össze.

"Sztilian igazi példakép minden bolgár futballista számára, és nagyon örülök, hogy egy ilyen futballista a csapatkapitányom" - jelentette ki a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus, aki hétfőn ünnepelte 50. születésnapját, és ajándékba egy tradicionális bolgár kardot kapott játékosaitól.

Az Európa-bajnoki selejtezők programja
A csoport:
Ausztria - Belgium

C csoport:
Szerbia - Észak-Írország
Szlovénia - Olaszország

D csoport:
Luxemburg - Franciaország

E csoport:
Magyarország - Hollandia

I csoport:
Spanyolország - Csehország

Szombat, A csoport:
Németország - Kazahsztán

B csoport:
Örményország - Oroszország
Andorra - Szlovákia
Írország - Macedónia

D csoport:
Bosznia-Hercegovina - Románia
Albánia - Fehéroroszország

F csoport:
Grúzia - Horvátország
Izrael - Lettország
Málta - Görögország

G csoport:
Wales - Anglia
Bulgária - Svájc

H csoport:
Ciprus - Izland
Norvégia - Dánia



www.global-soccer.eu