Vágólapra másolva!
Lionel Messi már az előző két idényben is lenyűgözte a futballrajongókat teljesítményével, hiszen mind a kétszer begyűjtötte az Aranylabdát, de az argentin klasszis jelenlegi szezonja minden korábbinál eredményesebb. Az FC Barcelona sztárjának gólmennyisége csak Puskás Ferencéhez mérhető - de bizonyos szempontból még nála is nehezebb a dolga.

Amikor Lionel Messi gólt szerzett a Real Madrid elleni rangadón, nem csak annak örülhetett, hogy a Barcelonának megmaradt a nyolcpontos előnye a Reallal szemben, hanem annak is, hogy végre be tudott találni egy José Mourinho által irányított csapatnak, ráadásul idénybeli 49. góljával beállította Puskás Ferenc az 1959-60-os szezonban elért rekordját. A csúcsbeállítást a rekorddöntés követte, mert bár Messi a Király-kupa döntőn nem volt eredményes, az Osasuna elleni bajnokin megszerezte 50. gólját.


Puskás: több gól mint meccs

Ha a mai fogalmakat vesszük alapul, akkor Messi már a Real elleni meccs előtt megdöntötte Puskás rekordját - az ugyanis valójában csak 47 gól volt. Az 1959-60-as szezonban ugyanis a Real Madrid csillaga a bajnokságban huszonhatszor volt eredményes, a spanyol kupában kilenc gólt ért el, a BEK-ben pedig 12-ig jutott (ebből négyet az Eintracht Frankfurt elleni fináléban szerzett). Ehhez a 47 gólhoz szokták még hozzászámolni a Világkupa fináléjában elért két találatot, azonban azt a mérkőzést már 1960 szeptemberében játszották - vagyis a következő idényben.

Persze ez semmit sem von le Puskás érdemeiből, már csak azért sem, mert lényegesen kevesebb mérkőzésen érte el ezt a 47 találatot, mint amennyi Messinek rendelkezésére áll a rekorddöntésre. Puskás összesen 36 találkozón lépett pályára, ami azt jelenti, hogy a mérkőzésenkénti gólátlaga több volt egynél. A bajnokságban 24 meccsen érte el a 26 gólt, a kupában 5/9-es, a BEK-ben pedig 7/12-es mutatóval rendelkezett. Ebből a szempontból tehát sokkal nehezebb dolga volt, mint Messinek, aki a mostani szezonban már 50 összecsapáson szerepelt - vagyis jelenleg ő is eléri a meccsenkénti egyes gólátlagot.

Több mérkőzés, de jóval több hátvéd

Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy Puskás idejében a labdarúgás sokkal támadóbb felfogású volt, mint manapság. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy akkoriban a csapatok többsége a 3-2-5-ös felállást alkalmazta, vagyis az öt csatár három hátvéddel szemben igyekezett gólt szerezni - és a támadóknak nem volt védekező feladatuk.

Ezzel szemben a modern futballban egyrészt a csatároktól is elvárják, hogy szükség esetén kisegítsenek hátul, de alaphelyzetben is sokkal több védekező feladattal ellátott labdarúgó van a pályán. A négy hátvéd mellett rendre akad védekező középpályás is a csapatokban, viszont egyáltalán nem ritka, hogy mindössze egyetlen csatár szerepel - még ha ez a Barcelonára nem is jellemző.

Forrás: AFP
Messi a Realnak lőtt góllal érte utol Puskást

Ráadásul a hőskorban a gólszerzés valóban szinte csak és kizárólag a csatárok feladata volt. Puskás rekordidényében a Real a bajnokságban összesen 92 gólt ért el, amelyek közül csak egyet szerzett hátvéd: Marquitos volt eredményes. De a középpályások sem voltak túl eredményesek: a brazil Didi hat, Santisteban és Vidal pedig két-két gólt szerzett, a többi találat mind a csatárok (Puskás mellett Alfrédo di Stéfano, Gento, Pepillo, Herrera) nevéhez fűződött.

A gólok számát tekintve a mostani Barca sem áll rosszul, 33 forduló alatt a csapat 88-ig jutott, de a gólszerzők között van Daniel Alves, Gerard Piqué vagy Carles Puyol is. Azt sem túlzás kijelenteni, hogy az 1950-es években valamivel több gól született a meccseken: az ominózus 1959-60-as idényben a Primera División gólátlaga 3,36 volt, míg a jelenlegi szezonban 2,69-en áll a spanyol élvonal.

Messi ellen nincs orvosság

Az argentin teljesítménye mindezzel együtt egészen lenyűgöző, már csak azért is, mert az elmúlt időszakban senki sem volt képes hasonlóra. Mint a táblázatból látható, a leggólerősebb támadók sem tudták megközelíteni a Messi által termelt gólmennyiséget - a Real Madrid klasszisa, Cristiano Ronaldo a jelenlegi idényben 43 találatnál jár, vagyis nagy valószínűséggel megdönti egyéni rekordját, de Messitől ő is elmarad. Ráadásul a barcelonai támadó játéka nem csak a gólokból áll: a bajnokságban szerzett 30 találata mellett adott még 17 gólpasszt is, de a BL-ben is kiosztott három asszisztot.

RonaldoFC Barcelona471996-1997
Ruud van NistelrooyManchester United442002-2003
Cristiano RonaldoManchester United422007-2008
Thierry HenryArsenal392003-2004
Luca ToniBayern München392007-2008
Alan ShearerBlackburn Rovers371995-1996
Andrij SevcsenkoAC Milan342000-2001
Samuel Eto'oFC Barcelona362008-2009

A táblázatban a játékos neve után a klubja, a góljai száma, valamint az az idény olvasható, amelyben az egyéui gólrekordot elérte.

Messi már az előző szezonokban is rendkívül gólerősen futballozott, amikor rendre a támadósor jobb oldalán kapott szerepelt, azonban ebben az idényben Josep Guardiola már egyértelműen a csatártrió középső embereként játszatja. Az argentin zseni ugyanakkor nem a klasszikus középcsatár, sokkal inkább amolyan árnyékék (az angol szaknyelv szerint false nine, azaz hamis kilences), ami azt jelenti, hogy gyakran visszalép a középpályára a labdákért.

Ez nagy dilemmát okoz a középhátvédeknek: ha kilépnek vele, akkor mögöttük hatalmas üres terület alakul ki, és Messi a szélről induló társait jobbnál jobb indításokkal hozhatja helyzetbe - ha viszont a védők a helyükön maradnak, akkor lendületből vezethetik rájuk a labdát, és ez a fantasztikusan cselező Messi esetében kész életveszély.

www.global-soccer.eu