Vágólapra másolva!
Szeptember végén indul Angliában a Strictly come dancing című televíziós show-műsor kilencedik évada. A koncepció egyszerű, és nálunk is ismert (Magyarországon az egyik kereskedelmi csatornán Szombat esti láz címen futott): celebek mutatják be tánctudásukat egy professzionális partnerrel, a nézők pedig hétről hétre szavazhatnak, hogy kit szeretnének versenyben tartani. Az aktuális évadban egy volt profi futballista is ott van a szereplők között: a karrierjét a nyáron befejező 39-szeres walesi válogatott Robbie Savage is parkettre lép.

Savage felbukkanása nem meglepő, a műsor korábbi évadaiban már rengeteg labdarúgó szerepelt - Magyarországon ugyan még nem, de sportoló mindegyik évadban akadt, sőt, első alkalommal az olimpiai bajnok Czene Attila győzött.

Két kapuslegenda is rophatta

Külföldön viszont más a helyzet, az első volt focista, aki szerepelt az angol verzióban, Peter Schmeichel volt. A Manchester United egykori kiváló dán kapusa a negyedik évadban, 2006-ban lépett a parkettre, és nem is szerepelt rosszul, hiszen hét páros is kiesett előtte.

Schmeichel számára a televíziózás világa nem ismeretlen - a Világ legpiszkosabb munkái című ismeretterjesztő sorozat moderátora is volt -, táncos partnerével, Erin Boaggal járt keringőt, bécsi keringőt, tangót, paso doblét, szambát és foxtrottot, az egyik adásban pedig a többi férfi versenyzővel és párjaikkal csoportos szvinget mutatott be.


A következő évadban az egykori liverpooli klasszis, John Barnes mutathatta be tánctudását, de nem jutott olyan messzire, mint Schmeichel, tavaly pedig Peter Shilton szerepelt a műsorban, de már a negyedik héten kiesett.

Világbajnokok a parketten

A sikeres műsor licencét természetesen rengeteg országban megvásárolták, és futballista szereplőkből máshol sem volt hiány. Németországban a második évadban, 2007-ben a brazil Giovane Élber szerepelt, mégpedig kifejezetten jól, hiszen a harmadik helyet szerezte meg partnerével, Isabel Edvarssonnal.

Ausztriában a népszerű csatár, Toni Polster még közelebb jutott a végső győzelemhez, hiszen rögtön az első évadban a második helyen végzett. Szintén ezüstérmes lett Norvégiában Tore-André Flo 2008 őszén, ráadásul a sokszoros válogatott csatárnak egy kis futballt is sikerült becsempésznie a műsorba.

A támadó legemlékezetesebb mérkőzéseit Brazília ellen játszotta: 1997-ben egy barátságos mérkőzésen két gólt szerzett, az 1998-as vébén pedig tizenegyest harcolt ki, amit maga értékesített. Amikor a műsorban szambát kellett táncolni, akkor ezeket az élményeket is beépítették a produkcióba partnerével.


A tánc Brazíliában majdnem olyan népszerű, mint a labdarúgás, és ennek megfelelően a műsor brazil verziójából sem maradhattak ki a futballsztárok. Egy világbajnok is táncparkettre lépett a Danca dos famosos címmel futó show-ban, ám 2009-ben Vampeta már a harmadik körben kiesett, és ugyanígy szerepelt egy évvel később Marcelinho Carioca is.


Argentin tangót egyiküknek sem kellett járniuk, ellenben Diego Maradona még azt is bevállalta Olaszországban, hogy szambázik egyet.


Az argentin klasszisnak azonban gyorsan elege lett a dologból, mert bár versenyben maradt, a harmadik adás után visszalépett. Az olasz verzióban egyébként nem Maradona volt az egyetlen világbajnok, hiszen az idén szerepelt a műsorban Paolo Rossi, aki Christian Panuccival is összemérhette tánctudását, és jobbnak is bizonyult, hiszen három héttel tovább húzta, mint a nála majd 20 évvel fiatalabb egykori védő.


Az indiai sztár konfliktusba keveredett klubjával a műsor miatt

De nem csak a férfi futballisták szerepeltek a táncos műsorban. Spanyolországban még 2006-ban indult Milene Domingues, aki 20 alkalommal játszott a brazil női válogatottban, de elsősorban arról híres, hogy 1999 és 2003 között Ronaldo felesége volt.

Túl sokat azonban nem mutathatott tánctudásából, mert rögtön az első adásban kiesett, így csak rumbázni tudott.


Az Egyesült Államokban az idei évadban a nyári világbajnokságot követően médiasztárrá vált kapus, Hope Solo szerepel majd, a svédeknél pedig tavaly a 166-szoros válogatott Victoria Sandell Svensson búcsúzott rögtön az első adást követően. Már egy játékvezető is a táncparkettre lépett: Dániában Kim Milton Nielsen szerepelt a 2005-ös évadban, de neki sem jött össze a végső győzelem.

A focisták közül ez csak egyvalakinek sikerült: Indiában a helyi kedvenc, Baichung Bhutia 2009-ben végzett az élen az ázsiai országban Jhalak Dikhlaa Jaa néven futó műsorban. Persze nem csoda, hogy ilyen jól szerepelt, hiszen nagyon komolyan vette a versenyt: a táncpróbák miatt több edzést és egy felkészülési meccset is kihagyott akkori klubjánál, a Mohun Bagannál.


Az egyesület meg is büntette, mire a játékos kijelentette, hogy akkor átigazol korábbi csapatához, az East Bengalhoz. A Mohun azonban arra hivatkozott, hogy szerződése még egy évig érvényes, és nem engedte el.

Az ügy végül a FIFA elé került, döntés azonban azóta sem született, így a legjobbnak tartott indiai futballista az elmúlt két évben mindössze három bajnokin szerepelt a tévéműsor miatt.

www.global-soccer.eu