Vágólapra másolva!
Óriási rangadóra kerül sor a hét végén a Serie A-ban, hiszen a listavezető AC Milan a második Juventust fogadja - amelynek viszont van egy elmaradt mérkőzése is. A házigazdák az eltiltott Zlatan Ibrahimovic nélkül kénytelenek játszani, a másik oldalon viszont ott lesz Andrea Pirlo, aki korábban tíz évig szolgálta a Milant.

Szinte biztosnak tűnik, hogy a bajnoki cím sorsa a Milan és a Juventus között dől el idén, a két csapat ugyanis elhúzott a mezőnytől, a harmadik Udinese hátránya hét pont a Juventus mögött.

Antonio Conte csapatának jelenleg 49 pontja van, azaz eggyel kevesebb, mint a Milannak, azonban van egy elmaradt mérkőzése is, amelyen a Bologna otthonába látogat majd.

A szombati rangadón tehát a döntetlen inkább a Juvénak lehet jó, arról nem is beszélve, hogy a mérkőzésre Milánóban kerül sor, ráadásul a Juventus az iksszel tovább őrizné veretlenségét. A két csapat ebben a szezonban már kétszer találkozott, és mind a két alkalommal a Juventus nyert. Tavaly októberben a bajnokságban a Juve Claudio Marchisio két találatával nyert 2-0-ra, majd a múlt hónapban az olasz kupa elődöntőjének első mérkőzésén idegenben győzött 2-1-re.

Az őszi meccs legfontosabb jelenetei:


A két klub viszonya nem rossz az elmúlt évtizedekben, amit az is mutat, hogy a Milan hagyományos nyári felkészülési meccsén, a Luigi Berlusconi-kupán 1995 óta mindig a Juventus az ellenfél. Amikor a 2005-ös mérkőzésen Gianluigi Buffon megsérült egy Kakával való ütközést követően, akkor a milánóiak ingyen kölcsönadták második számú kapusukat, Christian Abbiatit a Juvénak, ahol kiválóan védett, de Buffon felépülését követően visszatért Milánóba. A szombati meccsen ők ketten állnak majd a hálók előtt.

Már a rangadó előtt bíróztak

A calciopoli-botrányt követően a korábbi jó viszony azonban kicsit megromlott: mind a két egyesületet megbüntették, azonban a Juventust sokkal keményebben. Míg a torinóiakat száműzték a másodosztályba, addig a Milant csak pontlevonással sújtották - ráadásul pont annyival, hogy azért a Bajnokok Ligájában még elindulhasson.

Alessandro del Pieróék azóta egyszer sem tudtak bajnokságot nyerni, és a Milan is csak tavaly végzett először az élen a calciopolit követően, az elmúlt hetekben pedig a játékvezetők személye megint előtérbe került. A Juventus edzője, Antonio Conte kategorikusan kijelentette, hogy a bírók félnek tizenegyest adni csapatának, mire válaszul a Milan trénere, Massimiliano Allegri a torinóiak hét végi, Catania elleni 3-1-es győzelmét követően kicsit csipkelődött a riválissal. "Jól szórakoztam volna, ha a bíró nem adja meg Giorgio Chiellini gólját a védő lökése miatt. Szerencsére megadta, mert különben még egy hétig hallgathattuk volna a torinóiakat".

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Hiába fellebbezett a Milan, Ibrahimovic nem játszhat a Juventus ellen

De a játékvezetők, illetve a fegyelmi bizottság tevékenységével milánói részről sem maradéktalanul elégedettek. A Napoli ellen kiállított Zlatan Ibrahimovic hárommeccses eltiltást kapott - ami azt jelenti, hogy még most sem játszhat. A Milan persze fellebbezett, és csak két nappal a rangadó előtt tudta meg, hogy a fellebbviteli bizottság jóváhagyta az eredeti ítéletet, nem csökkentette a büntetést. A milánóiak szerint a döntés nem szabályos, mert a hárommeccses eltiltás az erőszakos cselekedetekért jár, márpedig érvelésük szerint az, hogy Ibrahimovic felpofozta a nápolyiak védőjét, Salvatore Aronicát, nem számít erőszakos tettnek.

Ibrahimovic nélkül Pirlo ellen

A Milan tehát nem számíthat legeredményesebb csatárára, aki 15 gólt szerzett eddig a bajnokságban. "Maga Ibra ugyan kiszámíthatatlanul futballozik, de ha ő is a csapatban van, akkor a Milan sokkal kiszámíthatóbban játszik. Nélküle a többiek sokkal többet mozognak, és a játékuk is kevésbé egysíkú" - jelentette ki például a Juve védője, Andrea Barzagli. A Milan legutóbbi két bajnokiját Ibrahimovic nélkül is megnyerte, és öt gólját öt játékos szerezte, a támadásépítéssel tehát így sincsen sok probléma.

Ráadásul a helyzet hasonlít a tavalyi idényben tapasztalthoz, a Milan akkor kétszer is elveszette a forrófejű Ibrahimovot, akit Firenzében és a Bari elleni meccsen is kiállították, de a csapat nélküle is elboldogult, sőt, az Inter elleni rangadót is nagyon simán, 3-0-ra behúzta a duplázó Pato vezérletével.

A kupaelődöntő első meccsét 2-1-re nyerte a Juventus:


A sérüléséből felépült brazil most ott lehet a kezdőcsapatban, amelyben Robinhóval alkothatja a csatársort, az Arsenal ellen szenzációsan játszó, de izomsérülést szenvedő Boateng játékát pedig valószínűleg nem kockáztatja meg Allegri, így Patóék mögött minden bizonnyal az elmúlt hetekben egyre jobb formába mutató Emanuelson játszhat irányítót, akit erdetileg balhátvédnek vett a Milan.

A Juventusnál nem okoznak gondot a sérülések és az eltiltások, viszont a támadójáték így is akadozik néha, a csapat messze a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, ugyanakkor 23 találkozón mindössze harminchatot szerzett - ennél öt csapat is eredményesebb. Antonio Conte az utóbbi hetekben átállt a 3-5-2-es játékrendszerre, amelyben még jobban érvényesül, hogy a középpályán nagy munkabírású futballisták állnak a rendelkezésére - a torinóiak legtöbbször gyakorlatilag bedarálják ellenfeleiket, és rendszerint sokkal többet birtokolják a labdát.

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
Pirlo új erőre kapott Juve-játékosként

A fő dilemma így az edző számára az, hogy a Milan ellen ki alkossa a csatársort. A leggyakrabban a montenegrói Mirko Vucinic játszott együtt Alessandro Matrival, de előbbi ebben a szezonban mindössze három gólt ért el, míg a szezon elején sérült Fabio Quagliarella a legutóbbi játéknapon a Catania ellen remekül futballozott, gólt is szerzett.

A találkozónak további pikantériát ad, hogy tíz év után ez lesz az első alkalom, hogy Andrea Pirlo ellenfélként lép pályára a San Siróban. A középpályásra a Milan a nyáron nem tartott igényt, és ingyen elengedte a Juventusba, ahol másodvirágzását éli. Allegri azonban elmondása szerint nem bánta meg, hogy lemondott Pirlóról: "A Milanban tíz év után elveszítette a motivációját, amit Torinóban ismét megtalált. Az életben néha szükség van váltásra" - mondta egykori játékosáról.

A várható kezdőcsapatok a La Gazzetta dello Sport szerint:
Milan: Abbiati - Abate, Nesta, Thiago Silva, Antonini - Nocerino, Van Bommel, Muntari - Emanuelson - Robinho, Pato.
Juventus: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Marchisio, Pirlo, Pepe - Vucinic, Quagliarella.

A meccset a Digisport szombat este élőben közvetíti.

A 25. forduló programja:
szombat:
Genoa - Parma 18 ó
AC Milan - Juventus 20.45

vasárnap:
Atalanta - AS Roma 15 ó
Cagliari - Lecce 15
Catania - Novara 15
Chievo - Cesena 15
Siena - Palermo 15
Bologna - Udinese 20:45
Lazio - Fiorentina 20.45
Napoli - Internazionale 20.45

Az állás:
1. AC Milan 24 48-21 50 pont
2. Juventus 23 36-14 49
3. Udinese 24 34-22 42
4. Lazio 24 38-29 42
5. AS Roma 24 37-27 38
6. Napoli 24 41-2437
7. Internazionale 24 34-33 36
8. Palermo 24 38-35 34
9. Cagliari 24 22-24 31
10. Catania 23 29-32 30
11. Chievo 24 20-30 30
12. Genoa 24 31-44 30
13. Atalanta 24 26-27 28
14. Fiorentina 23 23-24 28
15. Bologna 23 23-26 28
16. Parma 23 27-35 28
17. Siena 24 23-27 23
18. Lecce 24 26-39 21
19. Novara 24 20-42 17
20. Cesena 23 16-37 16

Az Atalantától hat pontot levontak.



www.global-soccer.eu