Vágólapra másolva!
Radikális változtatásokat és jelentős tőkeinjekciót tart szükségesnek az olasz futballban Paolo Maldini, ahhoz hogy az itáliai klubok ismét versenyképesek legyenek az európai kupaporondon. A Milan korábbi játékosa a legnagyobb gondnak az elöregedett stadionokat, a kivétel nélkül veszteséges klubokat tartja, melyek 2010 óta képtelenek eljutni az európai kupákban a végjátékig.

"Ahhoz, hogy versenyezzünk Európa élcsapataival, pénzt kell befektetni, nincs más út annak a szintnek az eléréséhez" - mondta a 126-szoros válogatott.

Maldini rávilágított arra, hogy a Serie A-ban címvédő és listavezető Juventus kiváló együttes, de csak Olaszországban, mert amikor a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében találkozott a Bayern Münchennel, látható volt a különbség a két gárda között, s ez a 4-0-s összesítésben is megnyilvánult.

Olasz csapat az Internazionale 2010-es végső sikere óta nem jutott a legjobb négy közé a BL-ben, ráadásul ebben az időszakban az Európa Ligában sem volt elődöntős egyetlen olasz együttes sem.

Maldini, aki öt BEK-, illetve BL-siker részese volt az AC Milannal, úgy vélte, az egyik legnagyobb gond, hogy Olaszországban öregek és ezáltal elavultak a stadionok. Kiemelte, hazájában minden klub veszteséges, ami tarthatatlan. Szerinte példát kellene venni olyan ligáktól, amelyek nyereségesek. Azt viszont pozitívnak értékelte, hogy a Serie A-s csapatok mostanság a fiatalok felé fordultak.

A napokban Aurelio De Laurentiis, a bajnokságban második helyezett Napoli elnöke, továbbá Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Általános vélekedés szerint az olasz csapatokat azért is érintette sokkal komolyabban a gazdasági válság, mint más európai országok együtteseit, mert a Juventust kivéve még saját stadionjaik sincsenek a kluboknak, melyekből növelhetnék bevételeiket.