Vágólapra másolva!
Egy magyar hipermarketben Pelé-labdát fognak akciósan árulni, ez volt a szokatlan apropója annak, hogy szerdán Magyarországra érkezett a háromszoros világbajnok legenda. A brazil futballcsillag elmondta, hogy Stallone helyett miért ő ollózott egy forgatott filmben, de a mellette mosolygó Mészöly Kálmánnal való találkozásáról és a nyári vb esélyeiről is beszélt. A közönségtalálkozót a túlbuzgó drukkerek miatt egy kicsit le kellett rövidíteni, így Pelé a vártnál korábban távozott.

Pelé Magyarországra jön - hallottuk meg a hírt pár hete, és azon gondolkodtunk, vajon az MLSZ hívta-e meg, netán a focivébé népszerűsítése miatt jön, vagy az egyik stadionavatón lesz díszvendég? A válasz: egyik sem. A Tescóban Pelé-labdákat lehet ezentúl kapni, pontgyűjtő akció is lesz, szóval minden, ami modern és vásárlóbarát, de a dolognak szerencsére van egy szép része is, az áruházláncnak sikerült Budaörsre csábítania a Fekete Gyöngyszemet.

Vélhetően nem két fillérért jött el hozzánk minden idők talán legjobb futballistája, a világ egyik legismertebb sportolója, de ez nem érdekelte azt a több száz drukkert és több tucat újságírót, akik ellátogattak a fővárostól 20 perc autóútra lévő áruházba.

Pelé egy mutatós, fekete limuzinnal érkezett, kiszállt hátulról, egy roppant elegáns, sötét öltönyben vette célba az áruház számára elkülönített egyik bejáratát, kattogtak a fényképezők - ekkor még jobbára csak a fotósok látták a legendát -, majd jó 25 perc múlva a szurkolók is megpillanthatták.

Pelé és én Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Már az áruházban érdekes látvány volt, hogy a hátunk mögött alsókategóriás sör áll egy jól megtömött polcon, szemben pedig a beszédéhez készülődik egy háromszoros világbajnok csatár. A Tescót dicséret illeti, mert a Pelé-ünneplést - hiszen erről volt szó - nem csúfították el PR-maszlaggal, a brazil megkapta a kellő tiszteletet, nem a termék, hanem a reklámarc állt a középpontban. Amin páran meglepődtek, hogy "mit keres" közvetlenül Pelé mellett Mészöly Kálmán, amire hamar érkezett is a válasz azok számára, akik nem tudták volna, hogy: "Mészöly úrral régen egymás ellen is játszottunk". Az 1966-os vb magyar-brazil (1-3) meccsén Pelé nem volt a pályán, mert előtte lerúgták a bolgárok ellen, Mészöly viszont még gólt is lőtt 11-esből. Egy évvel később, a Santos-Vasas találkozón (2-2) tényleg farkasszemet néztek egymással a pályán, csakúgy, mint 1968-ban, akkor Peléék nyertek 4-0-ra.

Amikor a legendát az 1966-os magyarok elleni brazil vereségről kérdezték, igyekezett frappáns választ adni: "Nyerni vagy veszíteni? Mindkettő a játék része. De nagy szerencsénkre ez nem vb-döntő volt." Pedig nagy kudarc volt az a címvédő számára, hiszen a magyarok és a portugálok elleni 3-1-es vereségek miatt kiestek a csoportjukból.

Mészöly Kálmánnal régi jó barátként mosolyogtak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az egyedüliként ötszörös világbajnok braziloké persze így is a világ valaha volt legeredményesebb csapata - az olaszok négyszer nyertek -, de az 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is aranyérmes Pelé bízik abban, hogy ez a szám már idén emelkedni fog. "Bízom benne és nagyon remélem, hogy Brazília megnyeri a nyári vb-t. Ezúttal mindenkit szeretettel meghívok az eseményre."

Amikor a vb-döntő esélyeseiről faggatták, azt mondta: "Az egyik finalista biztos Brazília lesz. Mert egyébként a spanyoloké és a németeké a legjobb csapat, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan el is jutnak a döntőbe. Tele van meglepetésekkel egy ilyen torna, és ne feledjük, Argentínának, Olaszországnak is megvan a tapasztalata ahhoz, hogy vb-győztes legyen."

Nyáron jelenik meg a Pelé életét feldolgozó film: "A történet inkább a fiatal Pelét mutatja be, onnan kezdődik, amikor 15 évesen leigazolt a Santos, és az 1958-as vb-vel zárul, amikor Svédországban megnyertük a vb-t. De én egyébként nagyon szeretem a Menekülés a győzelembe című filmet is, amelyben Bobby Moore-ral és Sylvester Stallonéval játszottam együtt." Pelé elárulta, hogy eredetileg úgy volt, Stallone lesz a csatár, ő meg a kapus. "Aztán a rendező, John Huston úgy döntött, hogy cseréljünk. Miért? Mert az volt a probléma, hogy Stallone nagyon ügyetlen volt a focihoz, és nem tudott ollózni."

S kitől mástól, mint Pelétől várnánk választ arra a kérdésre, hogy miért nincsenek új Puskásai a magyar focinak? "Nem könnyű a válasz. Puskásokat kinevelni nagyon nehéz, hiszen ő egy nem mindennapi tehetség volt. Sokat beszélgettem vele is erről, és mondtuk, hogy ritkán robbannak be olyan futballisták, mint George Best vagy Franz Beckenbauer. És abban is egyetértettünk, hogy a nagy futballistáknak nem csak a pályán, hanem azon kívül is példamutatónak, karakánnak kell lenniük."

Pelé mosolygós volt és jól állta a rajongók rohamait Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Emlékezetes történet, amikor Pelé a Santosszal Nigériában járt, a helyi polgárháborút csak miatta felfüggesztették. "Akkor még nem volt olyan technológia, hogy mindent tudjunk a föld minden országáról. A Santos sok helyen járt, és a klubigazgató nem tudott arról, hogy egy polgárháború közepébe csöppenünk majd bele, de innen is látszik, hogy milyen nagy ereje van a futballnak, a szembenálló felek ugyanis felfüggesztették a harcokat. Én csak azt sajnáltam, hogy a meccs után mindent ugyanonnan folytattak. Szerencsére ma is látjuk, hogy a foci milyen sok mindenre képes."

Pelé lenyűgözte a közönséget, a beszámoló után a brazil mezes kisgyerekek már alig várták, hogy közös képet készíthessenek vele. A kispesti és a felcsúti akadémia növendékei után még több tucatnyi szerencsés nyertes várt a sorára, de egy kis lökdösődés után a szervezők kénytelenek voltak lefújni a fotózkodást, Pelét pedig kimenekítették a kissé csalódott tömegből. A műsorközlő így hiába mondta, hogy "hagyjunk már egy kis levegőt szegény Pelének!"

Volt, aki sírva, volt, aki egy Pelével készített közös fotóval boldogan ment haza - nézze meg videónkat az eseményről!