Vágólapra másolva!
73 éves korában, tüdőrákban meghalt Piet Keizer, az Ajax egykori, háromszoros BEK-győztes, 34-szeres válogatott, világbajnoki ezüstérmes játékosa.

Amikor a hetvenes évek holland labdarúgása szóba kerül, a leggyakrabban Johan Cruyff, Johan Neeskens, Arie Haan vagy Willy és René van de Kerkhof neve jut eszünkbe.

Pedig abban az időben akadt egy balszélső, Piet Keizer, aki 1961 és 1974 között összesen 490 hivatalos mérkőzést játszott az Ajax színeiben és 189 gólt szerzett.

Piet Keizer (jobbra) 490 hivatalos mérkőzést játszott az Ajax színeiben Forrás: Twitter/Ajax

1964-ben súlyos sérülést szenvedett, egy ütközést követően megrepedt a koponyája, kórházba került, meg is műtötték. Felépülése jelentős időt vett igénybe, miután visszatért, már Rinus Michels volt az edző, a csapatban pedig Johan Cruyff bontogatta a szárnyait.

Cruyff és Keizer közös zsenialitása hozta el az Ajax aranykorát, a csapat 1968-ban bajnok lett, a szélső pedig az 1969-es BEK-döntőben is pályára lépett (amelyet végül a Milan 4-1-re megnyert), később 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban háromszor kárpótolta magát a legrangosabb kupában.

Hat bajnoki címet, négy Holland Kupát, két európai Szuperkupát és egy Világkupát nyert az amszterdamiakkal, 1973-ban áttételesen ő is hozzájárul Johan Cruyff barcelonai távozásához: George Knobel edző ugyanis titkos szavazással választott csapatkapitányt, és Keizerre többen voksoltak, mint Cruyffra.

A válogatottban 34 mérkőzésen 11 gólt szerzett, az 1974-es világbajnokságon ezüstérmet nyert, igaz, csupán a svédek elleni csoportmérkőzésen szerepelt.

Forrás: Twitter/Ajax

1974-ben váratlanul visszavonult, állítólag összekülönbözött Hans Kraay edzővel, és megesküdött, hogy soha többet nem rúg labdába. Az Ajax 2001-ben tudta visszacsábítani tanácsadói és játékosmegfigyelői szerepkörbe.

A leggyakrabban cigarettával a kezében fotózott szakember február 10-én, tüdőrákban halt meg.