Vágólapra másolva!
Immár harmadszor fordul elő a labdarúgó Bajnokok Ligája történetében, hogy azonos nemzetbeli együttesek találkoznak a fináléban. Kedden a Manchester United 1-0-s hazai győzelmével elbúcsúztatta a spanyol FC Barcelonát, és mivel a másik ágon két angol együttes, a Liverpool és a Chelsea csatázik, így biztosan angol házidöntőt rendeznek május 21-én, Moszkvában.

Korábban ilyesmi kétszer fordult elő: 2000-ben két spanyol, a Real Madrid és a Valencia, míg három évvel később két olasz, az AC Milan és a Juventus csatázott a végső sikerért.

Az angolokkal ez most először történik meg, bár tavaly már közel jártak hozzá, hiszen az elődöntőben akkor is érdekelt volt a Manchester United, Liverpool, Chelsea alkotta hármas, csakhogy a "kakukktojás" AC Milan elorozta előlük a trófeát.

Manchesterben egyelőre nem a leendő vetélytárssal foglalkoznak: a Vörös Ördögök háza táján inkább az odahaza, az Old Traffordon elért elődöntős sikert ünneplik. A "főördög", vagyis az MU skót vezetőedzője, Sir Alex Ferguson érthetően nem volt szűkszavú legényeinek dicséretében, az 1-0-s - ennél fogva a barcelonai 0-0 után továbbjutást érő - győzelmet követően.

"Ez a csapat megérdemelte a BL-döntőt. Ehhez nemcsak Paul Scholes bombagólja kellett, hanem a gárda valamennyi tagja, nem beszélve szurkolótáborunkról" - idézte a spanyol hírügynökség a menedzser szavait. "Ez egy csodálatosan nagy diadal, mindenkivel elégedett vagyok" - lelkendezett, hozzáfűzve, hogy megítélése szerint a 33 éves Scholes a klubhistória legnagyobb futballistáinak egyike.

Rio Ferdinand (ön)kritikusabb volt, mivel az MU csapatkapitánya elismerte, hogy a meccs hajrájában a gárda "szenvedett és fogcsikorgatva küzdött", mert az egyenlítésért harcoló Barcelona nagy nyomás alá helyezte őket. A védő a döntőről szólva így fogalmazott: "Nincs jelentősége ki következik, kellőképpen felkészültek vagyunk, bárki ellen kell is majd játszanunk."

A meccs maga roppant izgalmas volt, bár kissé meglepő módon a találkozó java részében a vendégek futballoztak mezőnyfölényben. Más - és lényegesebb - kérdés, hogy sokra nem mentek a labdabirtoklással, a küzdőszellemhez nem társult kellő hatékonyság, mivel meglehetősen ritkán tudták a Barca-játékosok feltörni a hazai védelmet, igazán nagy lehetőségük nem adódott.

Még az utolsó negyedórában sem, amikor pedig szinte odaszegezték a kapujuk elé a házigazdákat legveszélyesebb támadójuknak, az ördöngösen cselező, de gólhelyzetbe nem kerülő argentin kiválóságnak, Lionel Messinek az irányításával.

"Nyilvánvaló, hogy ezzel a vereséggel, s a BL-búcsúval rossz idényt zárunk" - sűrítette egy mondatba a katalán gárda csalódottságát a középpályás Xavi. Ugyanakkor Frank Rijkaard, a sikertelen spanyol bajnoki szereplés - az egyre inkább "érlelődő" harmadik hely - és a hazai kupakudarc nyomán pozíciójában megingott holland vezetőedző a manchesteri vereség után sem óhajt távozni tisztéből.

"Eszembe nem jutott lemondani, ilyesmi egyáltalán nincs szándékomban" - nyilatkozta a szakvezető. Könnyen megeshet azonban, hogy barcelonai klub elöljárói - legkésőbb a bajnokság zárultával - majd igenis eszébe juttatják a távozás gondolatát...