Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Sahtar Donyeck jobban játszott ugyan a Chelsea-nél, mégis: két, óriási kapushiba utáni és egy ráadásban szerzett góllal a BL-címvédő 3-2-re nyert, letolva ezzel az E csoport éléről az ukránokat a Bajnokok Ligájában. A Bayern München a 15 perc alatt triplázó Pizarro vezérletével 6-1-re kiütötte a Lille-t, a nagy favorit Barcelona pedig 2-1-re kikapott a Celtic otthonában, Messi hajrágólja csak szépségtapasz volt. A Braga vezetett a Manchester United ellen, de az angolok 3-1-re fordítottak, és továbbjutottak.

Chelsea-Sahtar percről percre

A nap legérdekesebb mérkőzésén, a Stamford Bridge-en rendezett Chelsea-Sahtar Donyeck találkozón hatalmas tempóban kezdett mindkét csapat, percenként jöttek a helyzetek, melyek közül egyet-egyet mindkét oldalon kihasználtak az első tíz percben. A hazaiak kapushibából szereztek vezetést, egy rövid hazaadás után a Pjatov Torrest találta telibe, akiről a hálóba pattant a labda. A vendégek tökéletes támadásból egyenlítettek két brazil által, Fernandinho beadását Willian váltotta gólra.

Forrás: AFP/Ian Kington
Torres lőtte az elsőt

A folytatásban a vendégek maradtak lendületben, elsősorban a szélsőhátvédeik, Srna és Rat felfutásaival, valamint a brazil négyesük akcióival szemben voltak tehetetlenek a londoni védők. A helyzeteik azonban kimaradtak, és a másik oldalon Pjatov újabb idétlenséggel segítette gólhoz az ellenfelet. Az ukrán kapus egy beívelést pontosan a kaputól 40 méterre középen álló Oscarhoz fejelt, aki mellel levette a labdát, majd parádésan a hálóba tekert (2-1).

Fordulás után tovább fokozta a tempót a vendégcsapat, és egy újabb rajzolnivaló támadás után egyenlített. Fernandinho jobbra kitett labdáját Srna egyből középre lőtte, az érkező Willian egy finom bokamozdulattal ezúttal ballal volt eredményes (2-2).

Forrás: AFP/Ian Kington
Willian két gólja nulla pontot ért

Az egyenlítés után sem állt le a Sahtar, és már-már megalázó fölényben játszott a BL-címvédő otthonában. Rat labdája a kapufáról jött ki, majd Hübschmann ziccere is kimaradt. A Sahtar ezután visszavett a tempóból, és magabiztosan őrizte a döntetlent, mely számára tökéletes eredmény lett volna, miután veretlenül, két pont előnnyel vezette volna a csoportot négy kör után. A Chelsea próbált élni a felkínált lehetőséggel, de csak egy lesgólt, egy 11-es gyanús helyzetet és egy újabb Pjatov-hiba utáni ziccert tudott elkönyvelni.

A Sahtar a legvégére tartogatott még két ziccert, ám Srna lövését túlélte a Chelsea, majd Luiz Adriano labdáját szemmel imádkozta ki a felső sarokból Czeh. A másik oldalon viszont nem maradt ki a meccslabda, a 94. percben a csereként beállt Moses közvetlen közelről fejelhetett a hálóba egy szöglet után (3-2), Pjatov a gólvonalon állva dermedten szemlélte az eseményeket.


A másik meccsen a Juventus könnyedén elintézte dán ellenfelét, így versenyben maradt a továbbjutásért zajló versenyben

E csoport:
Juventus (olasz) - Nordsjaelland (dán) 4-0 (3-0)
gól:
Marchisio (6.), Vidal (23.), Giovinco (38.), Quagliarella (75.)


Chelsea (angol) - Sahtar Donyeck (ukrán)
3-2 (2-1)
gól: Torres (6.), Oscar (40.), Moses (93.), illetve Willian (9., 47.)

A csoport állása:
1. Chelsea 7 (10-6)
2. Sahtar Donyeck 7 (7-5)
3. Juventus 6
4. Nordsjaelland 1

A Manchester United hátrányból fordítva, 3-1-re nyert a Braga vendégeként, ezzel a csoportkör negyedik fordulóját követően biztosította helyét a legjobb 16 között. A makulátlan mérleggel rendelkező angolok a második félidő elején a két hete az Old Traffordon is gólt szerző, igencsak kétséges Alan büntetőjével hátrányba kerültek, majd az 59. percben a világítás meghibásodása miatt félbeszakadt a mérkőzés, de tíz perc múlva folytatták a játékot.

Forrás: AFP/Miguel Riopa
Leandro Salino és Javier Hernandez csatája

Az MU az utolsó tíz percben aztán két csatárklasszisa, Robin van Persie és Wayne Rooney révén a maga javára fordította a találkozót. A végeredményt Javier Hernández állította be a 93. percben.

H csoport:
CFR Cluj (román) - Galatasaray (török) 1-3 (0-1)
gól:
Sougou (53.), illetve B. Yilmaz (18., 62., 74.)


Braga (portugál) - Manchester United (angol) 1-3 (0-0)
gól:
Alan (49., 11-es), illetve Van Persie (80.), Rooney (84., 11-es), Hérnandez (93.)


A csoport állása:

1. (és már továbbjutott) Manchester United 12 pont
2. CFR Cluj 4 (5-6)
3. Galatasaray 4 (4-5)
4. Braga 3

A G csoportban szereplő Barcelona - amely veretlenül vezeti a spanyol bajnokságot, és eddig a BL-ben hibátlan volt - 2-1-re kikapott a Celtic otthonában. A skótok második találatát az élete első BL-mérkőzésén pályára lépő, mindössze 18 éves Tony Watt szerezte.

Forrás: AFP/Ian Macnicol
A villámgyors Pedrót is le lehet futni

G csoport:
Celtic (skót) - FC Barcelona (spanyol) 2-1 (1-0)
gól:
Wanyama (21.), Watt (83.), illetve Messi (91.)


Benfica (portugál) - Szpartak Moszkva (orosz) 2-0 (0-0)
gól:
Cardozo (55., 69.)


A csoport állása:
1. FC Barcelona 9 pont
2. Celtic 7
3. Benfica 4
4. Szpartak Moszkva 3

A Bayern München első félidei remek játékának köszönhetően otthon kiütötte a Lille együttesét, Claudio Pizzaro mesterhármast szerzett, és ehhez mindössze 15 percre volt szüksége. A Valencia kilenc ponttal éllovas: a spanyolok a fehérorosz BATE Boriszovot győzték le gólgazdag meccsen.

F csoport:
Valencia (spanyol) - BATE Boriszov (fehérorosz) 4-2 (2-0)
gól:
Jonas (26.), Soldado (29., 11-es), Feghouli (51., 86.), illetve Bordachev (53.), Mozolevski (83.)


Bayern München (német) - Lille (francia) 6-1 (5-0)
gól:
Schweinsteiger (5.), Pizarro (18., 28., 33.), Balmont (23., öngól), Kroos (66.), illetve Kalou (57.)


A csoport állása:

1. Valencia 9 (10-4)
2. Bayern München 9 (10-5)
3. BATE Boriszov 6
4. Lille 0

Mindent egy helyen az Eb-ről