Társoldalunk:

A horvátok szerint nincs esélye a Fradinak

Split már az esti Ferencváros elleni labdarúgó-mérkőzés lázában ég, hiszen a városban manapság ritka az olyan rangos, szélesebb rétegeket érdeklő sportesemény, mint a Bajnokok Ligája-előselejtező. A zágrábi napilapok elképzelhetetlennek tartják, hogy a Ferencváros jusson tovább.

A horvát szakírók arra számítanak, hogy a Ferencváros labdarúgói "bunkert építenek" majd a kapujuk elé a BL-előselejtezőn, és gyors ellentámadásokkal kísérlik meg bevenni a házigazdák kapuját. Ugyanezt várja Nenad Gracan, a spliti csapat edzője is, akit csaknem minden horvát napilap megszólaltat szerdai számában. Az edző - akiről azt is megírják, hogy a Ferencváros esetleges spliti győzelme után a klubja könnyen útilapot köthet a talpára - visszafogottan, de önbizalommal telítve nyilatkozott az esélyekről. Számtalanszor elismételte, hogy az első találkozóhoz képest nem vár jelentős változást a Ferencváros összeállításában és játékstílusában. Figyelmeztetett arra, hogy forró hangulatú meccsre lehet számítani, ahol a nyugalom, az összpontosítás és a fegyelmezettség billentheti a mérleg nyelvét a horvát csapat javára. A spliti játékosok is magabiztos nyilatkozatokkal erősítik a horvátok győzelembe vetett hitét. Vlatko Dolonga szerint ugyan "veszélyes" eredmény a budapesti gól nélküli döntetlen, de nem lehet baj a mérkőzésen. Mate Bilic úgy nyilatkozott, hogy véleményét inkább a pályán szeretné közzétenni, mégpedig gól formájában. A horvát csapat futballistái egyébként 5 ezer márkás prémiumért játszanak a Fradi ellen, egy cég pedig 25 ezer márka értékű sportfelszerelést ajánlott fel a játékosoknak.

Csank János, a Fradi edzője kijelentette, hogy csapata képes arra, hogy továbbjusson a harmadik fordulóba.  "Tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de a budapesti nulla-nulla alapot ad arra, hogy számíthassunk a végső sikerre" - idézte az edzőt a Novi List című rijekai  napilap. A horvát tömegtájékoztatás szerint mintegy ezer magyar szurkoló buzdíthatja a Fradit a spliti Poljud-stadionban. A klub 600 jegyet kapott, de arra számítanak, hogy az Adriánál nyaraló magyarok tízezrei közül is sokan kíváncsiak a mérkőzésre. A Vecernji List arról is hírt adott, hogy már kedden Zadarba érkezett a Zöld Sasok szurkolótáborának első csoportja, amely hangos énekléssel, a Fradi éltetésével hívta fel magára a helyiek figyelmét. Semmiféle rendbontás sem kísérte a magyar szurkolók "első fellépését", ám a biztonság kedvéért a helyszínen voltak a horvát rendőrség járőrei is. A lapok közül mindössze egy emlékeztetett arra, hogy a budapesti találkozó idején támadás érte a horvát szurkolókat, és hármukat meg is késelték a magyar fővárosban.

Korábban az [origo]-ban:

Mobilfosztott splitiek
Edzőt buktathat a Fradi