Vágólapra másolva!
Penz András két hétig sem volt a Vasas labdarúgó kft-jének ügyvezetője. Ma délelőtt menesztette a négy vereséggel, pont nélkül álló csapat vezetőedzőjét, Slavko Kovacicot, de döntését elődje, Gyalog András, a Vasas SC elnöke felülbírálta. Erre Penz lemondott. A délelőtti tréninget Tóth Bálint, a délutánit újra a horvát szakember vezette.

A bajnokság előtt még nemzetközi kupaszereplésben bizakodó vezetők Slavko Kovacic horvát trénerrel megállapodva kikötötték: tartós eredménytelenség esetén a kontraktus jogkövetkezmény nélkül felbontható. Mindez tegnap megtörtént, méghozzá Penz András, a Vasas labdarúgó kft. új ügyvezetőjének döntése alapján. A horvát tréner utóda, ahogy azt sokan várták, Tóth Bálint szakmai igazgató lett. Fél napig. A délelőtti tréninget ő vezette, a délutánit viszont újra Kovacic. Lehet ezt követni? Nehezen, éppen ezért megpróbáljuk a mai Fáy utcai eseményeket időrendi sorrendbe rakni.

Amint délelőtt kinevezték Tóth Bálintot, aki hat éve már volt a Vasas vezetőedzője, szembesítettük néhány nappal ezelőtti beszélgetésünkkel. Akkor kategórikusan kijelentette, hogy nem kívánja átvenni a főtréneri feladatokat.

- Ennyire nem tudott ellenállni a felkérésnek, esetleg ambicionálta is, hogy ha már váltásra kerül a sor, akkor ne házon kívülről hozzanak edzőt?
- Én végig ellene voltam, hogy leüljek a kispadra, de a rossz szereplés miatt a szakosztály-vezetőség tagjai részéről olyan nagy nyomás volt az edzőcserét illetően, hogy végül Penz András ügyvezető meghozta ezt a döntést. Arról nem beszélve, hogy kapásból felkértek minket a feladatra, de kapásból választ is vártak, mondván: vagy vállaljátok, vagy keresünk mást a posztra. Vállaltuk.

- Csak úgy mellékesen, ki találta ki a horvát trénert?
- Én úgy tudom, Frank Tamás hozta őt, mivel az ismert osztrák menedzserrel, Skender Fánival jó a kapcsolata. Kettejük közvetítésével került Kovacic a Fáy utcába.

- Majd jónéhány délvidéki labdarúgó is. Közülük kiket tart a magyar átlagnál jobb játékosnak?
- Cvetkovicsot feltétlenül jó futballistának tartom, a többiekből pedig kötelességünk kihozni az erényeiket.

- Jelenleg mit tart a legfontosabb edzői feladatnak?
- Mivel szakmailag eddig nem érhette kifogás felkészülést, igaz mindez eredményekben nem mutatkozott meg, a jövőben mindenekelőtt pedagógiai módszerekkel, pszichésen kell felrázni a társaságot. Kommunikációs problémák is felmerültek az elmúlt hetekben, de a továbbiakban erre már nem lehet hivatkozni. Most majd kiderül, hogy a jelenlegi Vasas játékosok mennyire tudnak egymásért, a szurkolókért, a klubért hajtani. A Sopron ellen ki-ki meccset játszunk.

Utóbbi állítás vitathatatlan, de a kommunikációs problémák megmaradtak. Ugyanis néhány órával később a Vasas SC vezetősége hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, azaz továbbra is Kovacic irányítja a piros-kékek tréningjeit. Ebben az érthetetlen szituációban kerestük meg Penz András ügyvezetőt, világítsa meg számunkra a helyzetet.

- Mi történt egyáltalán?
- Gyalog András felülbírálta a döntésemet, bár azt akarta beadni nekem, hogy csak felfüggesztette.

- Tehát ön döntött Kovacic távozásáról?
- Természetesen, és ezt a döntést Gyalog úr is ismerte, lévén, hogy délelőtt beszélt velem. Ennek ellenére tette, amit tett délután.

- Már megbocsásson, de Gyalog András már csak a Vasas SC elnöke, és ön a labdarúgó kft. ügyvezetője.
- Már nem. Ezek után természetesen távozom.

Ezek után újra megkerestük Tóth Bálintot, s a reagálását kértük az ügyben, de ő így felelt: "Hétfőig semmit sem akarok mondani ezzel kapcsolatban." Ekkor lesz ugyanis a rendkívüli elnökségi ülés, ahol újra napirendre kerül az ügy. Kérdés, hogy Frank Tamás menedzser, aki nem mellékesen az MLSZ egyik alelnöke, továbbra is ilyen meghatározó személyiség marad-e Angyalföldön. Sikerült ugyanis korábbi üzleti ellenfele, Penz András döntését közvetett módon megvétóznia. Információink szerint ugyanis a hétvégéig szabadságon lévő Gyalog a labdarúgó kft. elöljáróira bízta Kovacic menesztését, Katona Béla társadalmi elnök meg egyenesen helyeselte azt. Ám mivel Frank hozta a klubhoz a trénert - és a középszerű külföldi játékosokat -, érthetően ragaszkodott Kovacichoz. Ezek után nem véletlen, hogy lement az öltözőbe és megpróbálta elmagyarázni a helyzetet a játékosoknak az "oda-vissza" edzőváltással kapcsolatban.

Frank köti Kovacicot a kispadhoz, ezzel akarván igazolni - talán pénzét féltve - korábbi döntése helyességét. No és nem mellékesen korábbi üzleti riválisát, Penzet is sikerült kigolyóznia. Hogyan is szólt a Vasas-ultrák transzparense: "Angyalföld: Gyalog-úton 'Katonai' kísérettel a pokolba!" Nem lenne meglepő, ha a Sopron elleni szombati ki-ki meccsen újabb név kerülne fel a drapériára.

Bánki József

SZTÁR Sport

Korábban:

Kovacicot kirúgta a Vasas