Vágólapra másolva!
Csank János, a Ferencváros labdarúgó-csapatának edzője lesz augusztus 8-án, szerdán 13 órakor a Társalgó vendége. A tréner nemrég bajnokságot nyert az anyagi gondokkal küzdő klub csapatával, majd rövid nyári szünet után elvesztett egy Bajnokok Ligája-selejtezőt. A Fradi tehát 210 percnyi futball után búcsút intett Európának, az egyesületnél mégis optimista a hangulat, mivel az új tulajdonos, Várszegi Gábor megkezdte az adósságok törlesztését, és a csapat erősítését.

Csank JánosAhogy sok sikeres edző, Csank János is a kaput őrizte játékoskorában, majd miután trénernek szegődött, a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján került reflektorfénybe. Egy nevesincs vidéki csapattal, az átlagosnál alig jobb játékoskerettel rendelkező Váccal többször is dobogón végzett, sőt, az 1993/94-es bajnokságot meg is nyerte. Mondani sem kell, a sikeres nemzetközi szereplés szinte lehetetlen volt a Vác FC-vel, és a bajnoki cím megszerzése után le is eresztett a csapat.

A szigorú, játékosaitól három lépés távolságot mindig tartó mester és a Vác útjai szétváltak, majd az akkorra már az "év edzőjének" is megválasztott szakemberre sokkal nagyobb kihívás várt: a nemzeti válogatott irányítása. A szent küldetés az 1998-as, franciaországi vb-n való részvétel kiharcolása lett volna, de mint 1986 óta mindent, ezt is elbukták hazánk legjobbjai. Csank masszív védelmet rakott össze, ezen kívül viszont nem sok mintent lehetett dicsérni. A fiúk küzdöttek becsülettel, egészen Helsinkiig, az utolsó kanyarig, ahol a focitörténelem egyik legfurcsább potyagóljával (az utolsó négy labdaérintés a finneké volt) az utolsó percben kiharcoltuk a pótselejtező lehetőségét. Az utolsó akadályt a jugoszlávok jelentették, úgy verték összesítésben 12-1-re a mieinket, hogy már az Üllői úti első meccs kezdete után tíz perccel 3-0-ra vezettek.

A katasztrófa persze Csank pályafutásában is törést okozott, tett ugyan egy rövid kitérőt Görögországba, de komolyabb feladatot két évig nem vállalt, mígnem 1999 nyarán átvette a stafétabotot a másodosztályba süllyedt Videotonnál. A küldetést simán teljesítette, magabiztosan vezette vissza az élvonalba a székesfehérvári alakulatot. Ezen a ponton viszont magára hagyta a csapatot, mert jött a Ferencváros ajánlata, melyet a klub rossz anyagi helyzete, és a körülötte lévő bizonytalanság ellenére elfogadott.

Gyenge kezdés után összeállt a zöld-fehér gárda, és annak ellenére megszerezte a 27. bajnoki címét, hogy a hajrában sokat botladozott a csapat. Nyáron alig tudott erősíteni a Fradi, de legalább véget ért az évek óta tartó - helyenként nevetséges - huzavona a befektetők körül: érkezett Várszegi Gábor, a Fotex Rt. első embere, és 2,4 milliárd forintért többségi tulajdont szerzett a Ferencvárosban. Várszegi nem akar kapkodni, rend, nyugalom, és jobb játékosok érkezhetnek vele az Üllői útra, a várt sikereknek pedig - a jelenlegi felállás szerint - tevékeny részese lesz Csank János is.