Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten már igazi nagyüzem volt a világ labdarúgásában, hiszen teljes fordulót rendeztek a Bajnokok Ligájában és az UEFA Kupában is, hétvégén pedig a bajnokságokban léptek pályára a csapatok. Érdekes, hogy a nemzetközi porondon ezúttal kevesebb kiemelkedő produkció volt, a világválogatott gerincét a hazájuk pontvadászatában remeklő futballisták alkotják.
Brad Friedel (amerikai, Blackburn Rovers): Az újon Blackburn meglehetősen jól szerepel a Premier League-ben, hiszen hat forduló után a hetedik helyen tanyázik, és ebben nem kis szerepe van a csapat amerikai kapusának, Friedelnek is. A Rovers a legutóbbi fordulóban az Everton ellen diadalmaskodott, és a portás (aki korábban éveken keresztül a Liverpool kispadját koptatta) remek védések egész sorozatát mutatta be, nem véletlenül választották meg a mérkőzés legjobbjának.
Martin Laursen (dán, AC Milan): A rossonerik védője ebben a szezonban eddig minden mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtott. A dán játékos, aki a védelem majd' minden posztján bevethető, sőt, szükség esetén a középpályán is képes futballozni, a nyáron nem kis hercehurca után került Milánóba: a Hellas Verona együttesétől először az AC Parma vette meg, de a pármaiak azonnal továbbadták őt a Milannak. Azóta minden bizonnyal már bánják ezt ez elhamarkodott cselekedetet. Gudni Bergsson (izlandi, Bolton Wanderers): Vannak olyan futballisták, akiken egész egyszerűen nem fog az idő, és minél vénebbek, annál jobb teljesítményre képesek. Ezek közé tartozik a Bolton veterán futballistája, Bergsson is, aki idén töltötte be 36. életévét. A Wanderers csapatkapitánya eredetileg a nyáron abba akarta hagyni futballpályafutását, hogy jogi pályára léphessen hazájában, de a csapat élvonalba való felkerülése, na meg az, hogy a szurkolók az előző idény legjobb játékosának választották, maradásra bírták. Az Arsenal ellen ismét bizonyította, hogy jól döntött. Sami Hyypiä (finn, Liverpool FC): A Vörösök középhátvédje az elmúlt héten a Bajnokok Ligájában kapott nehezebb feladatot, hiszen csapata a Borussia Dortmund ellen lépett pályára, márpedig a BVB-ben olyan csatárok szerepelnek, mint a brazil Marcio Amoroso vagy a cseh Jan Koller. Hyypiä azonban remekül végezte dolgát, hiszen a németek két csatára jószerével helyzetbe sem került, ami nem kis szó. A finn játékos a hétvégén a bajnokságban is remekelt a Bolton ellen, így jogosan került a hét csapatába. Sylvain Armand (francia, FC Nantes): A bukmékerirodákban valószínűleg nem sokan fogadtak arra, hogy a Nantes idegenben fog nyerni a Lazio ellen a Bajnokok Ligájában, de akik így tettek, azok nagyot kaszáltak. A Kanárik győzelmének egyik fő letéteményese a balhátvéd Armand volt, aki védőfeladatát remekül látta el, és emellett előre is merészkedett, aminek eredménye előbb egy pazar gól, majd egy gólpassz volt. Különösen találata volt látványos, hiszen még a saját térfelén szerzett labdát, majd a pályán végigszáguldva a tizenhatosról bombázott a sarokba.
Eriberto (brazil, Chievo Verona): A Seria A újonca egyelőre nem akar leszakadni az olasz bajnokság élmezőnyétől, és ezt a legutóbbi fordulóban a Piacenza csapata bánta. A veronaiak ezúttal 4-2-re diadalmaskodtak, és a csapat egyik legjobbja a jobb oldali középpályás, a brazil Eriberto volt, aki gólt ugyan nem szerzett, de fáradhatatlanul zakatolt fel és alá a pályán, rengeteg labdát szerzett, és azokat rendre jól játszotta meg. 22 életévével a gárda egyik legfiatalabb játékosa, nem lenne meglepetés, ha egy-két éven belül valamelyik patinásabb klubban találná magát. Eugenio Corini (olasz, Chievo Verona): Míg Eriberto a fiatalos lendületet jelenti a Chievón belül, addig Corini a rutint és tapasztalatot hozza a csapatba. A középpályás, aki hosszú pályafutását annak idején még a Juventusban kezdte, a múlt héthez hasonlóan megint remek teljesítményt nyújtott, és két góllal járult hozzá a veronai együttes győzelméhez. Az első játékrészben tizenegyesből talált be, a szünet után pedig szabadrúgásból volt eredményes. Anthony Sanneh (amerikai, 1. FC Nürnberg): A Bundesliga újonca a hétvégi forduló előtt mindössze egy győzelmet szerzett a bajnokságban, így kevesen gondoltak arra, hogy éppen a Köln otthonában gyűjtik be második győzelmüket. Hogy így történt, abban jelentős szerepe volt a Nürnberg amerikai középpályásának, aki fejesgóllal szerezte meg a három pontot csapatának. A játékosnak, aki korábban a Hertha BSC-ben futballozott, ez volt a második találata a Bundesligában. José Emilio Amavisca (spanyol, RC Deportivo): Amavisca egykoron a spanyol labdarúgás sztárjának számított, az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet nyert, majd nem sokkal később a Real Madridba igazolt, így karrierje biztosítottnak látszott, Két sikeres szezon után azonban kikerült a királyi gárdából, és az elmúlt években a kiesőjelölt Racing Santanderben szerepelt. A nyáron aztán megvette őt a Deportivo, és Amavisca bizonyította, hogy érdemes volt 1,1 millió fontot fizetni érte: az Alavés ellen két góllal és egy gólpasszal hívta fel magára a figyelmet.
Ibrahima Bakayoko (elefántcsontparti, Olympique Marseille): Az OM-nek nagy szüksége volt arra, hogy valamelyik támadója megtalálja góllövő cipőjét, hiszen a marseille-i együttes hét forduló alatt mindössze két gólra volt képes. Sokáig a Nantes elleni bajnokin is úgy tűnt, hogy gólképtelen marad a csapat, de negyedórával a lefújás előtt pályára lépett Bakayoko, akinek ez a rövid idő is elég volt, hogy kétszer bevegye az ellenfél hálóját. Nagy kérdés, hogy nélküle mi lenne a csapattal, hiszen az OM eddigi négy találatból egymaga hármat szerzett. Ole-Gunnar Solskjaer (norvég, Manchester United): A babaarcú gyilkosnak sosem volt könnyű dolga a csapatba kerüléssel Manchesterben, ám a Vörös Ördögök rendkívül sokat köszönhetnek neki, elég, ha csak az emlékezetes, Bayern München elleni BL-döntőre gondolunk. Alex Ferguson a rotációs szisztémának megfelelően hétvégén az Ipswich ellen a kezdők közé nevezte, és a norvég támadó két góllal bizonyította, hogy lehet rá számítani. Ennek ellenére valószínű, hogy az MU következő mérkőzésén megint csak csere lesz.

(Megjegyzés: Az egeret a figurák fölé helyezve olvashat a hét legjobbjairól.)

Korábban:

A hét világválogatottja (szeptember 10-16.)