Vágólapra másolva!
A tizenhat közé jutásért játszanak ma a csapatok a labdarúgó Magyar Kupában, aminek érdekességét két NB I-es presztízsmeccs adja. Az MTK a Dunaferrt, míg a Ferencváros az Újpestet fogadja. Előbbinek az kölcsönöz pikantériát, hogy Egervári Sándor, a vendégek edzője az 1998/99-es idényben az MTK-val volt bajnok - igaz, ez már szinte régmúlt, azóta nemegyszer látogatott ellenfélként a Hungária körútra.

Ha a magyar futball nem süllyed oda, ahova, akkor az FTC-Újpest párharcnak éppen a múltja, a hagyománya adhatná meg a rangját, ehelyett a nagyon is közeli múltja telepedik rá hangulatára. Ki ne emlékezne a két-három évvel ezelőtti csatatéri jelenetekre vagy éppen a jelen zajló bajnokságban a július végi találkozóra? Amelyről utóbb az elfogadható játék ellenére nem az rögzült az emlékezetben, hogy 2-1-es Fradi-győzelemmel végződött, hanem az, hogy az újpestiek a jó ízlés határát átlépő rigmusokkal és transzparensekkel élcelődtek az előtte megkötött Ferencváros-Fotex-üzleten.

A mai kupameccsre való készülődésre - továbbra sem a labdarúgókról és a szakvezetőkről van szó - az irányítja rá a figyelmet, hogy az Üllői úton most "debütál" az új biztonsági szolgálat, a HB Security. (A két és fél héttel ezelőtti FTC - Győr NB I-es mérkőzésen az egyik szektorban verekedés - azaz inkább verés - bontakozott ki, ami után az addigi biztonsági cég, az In-Kal Security felmondta a szerződést.) Az őrző-védőknek ma besegít a készenléti rendőrség is, így összesen körülbelül 300 fő ügyeli a rendet. További biztonsági intézkedésképpen megszigorították a belépést a klubházba, továbbá a stadion környékén nem árusítanak szeszes italt. Miután a tavalyi összecsapáson a lila-fehér szurkolók szétverték az Üllői úti büféket, a két klub úgy állapodott meg, a Fradi ezúttal nem biztosít büfét, de várhatóan az újpestiek önerőből orvosolják a problémát.

Az újpesti drukkerekre az elmúlt két alkalommal bevált mód szerint ügyelnek: külön metrókocsival, saját biztonsági szolgálat kíséretében érkeznek, s ideiglenesen felállított sátor alatt lépnek be a stadionba. A bejutással és az eltávozással feltehetően nem lesz gond, de mi lesz a mérkőzés alatt? Gyulay Zsolt, az Újpest klubigazgatója érdeklődésünkre a következőket mondta: "A szurkolók szájára természetesen nem vigyázhattunk, de megkértem őket, hogy ügyeljenek a rigmusokra, ugyanis múltkor nagyon súlyos, másfél millió forintos büntetést fizettünk. Úgy érzem, megértették, hogy nehéz helyzetbe hozhatják a klubot, ezért szerintem nem lesz gond, békében lezajlik a mérkőzés."

Ami az összeállításokat illeti: a Ferencváros mestere, Csank János nem számíthat a sérült Gerára, aki térdszalag-húzódással bajlódik, míg Kisteleki István a lehető legerősebb összeállításban küldheti pályára csapatát.

A várható összeállítások:
FTC:
Szűcs L. - Balog, Dragóner, Hrutka - Kriston, Lipcsei, Gyepes, Szabó T., Szkukalek - Pinte, Horváth P.
Újpest: Posza - Medgyesi, Tamási, Pető Z. - Erős K., Kunzo, Dvéri, Szélesi, Lőw - Tokody, Vagner

A mérkőzést az Ábrahám, Balajti, Georgiou hármas vezeti.

A teljes műsor:
Demecser (NB II.) - Bőcs (NB II.)
Siófok (NB I/B) - Marcali (NB I/B)
Nagyvarsány (megyei I) - REAC (NB I/B)
Petőházi SE (NB II.) - Harkány (NB III.)
Répcelak (NB III.) - ETO (NB I.)
Sopron (NB I.) - Kecskemét (NB I/B)
Hajdúnánás (NB III.) - Bp. Erőmű (megyei I)
Csepel (NB I/B) - Lombard FC (NB I/B)
Haladás (NB I.) - Celldömölk (NB I/B)
Videoton (NB I.) - Szolnok (NB I/B)
Kalocsa (NB III.) - Debrecen (NB I.)
Szekszárd (NB III.) - Diósgyőr (NB I/B)
BKV Előre (NB I/B) - Bodajk (NB II.) - mind 14.30
Kispest (NB I.) - ZTE (NB I.) 15.30
MTK (NB I.) - Dunaferr (NB I.) 18
FTC (NB I.) - Újpest (NB I.) 18

Novák Miklós, Pincési László

Korábban: